iStock

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΠΡΙΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

Ούτε το τέλειο χρώμα στους τοίχους, ούτε τα έπιπλα! Μάθε τι παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη διακόσμηση του σπιτιού σου.

Μπορεί να πιστεύεις ότι είναι η απόχρωση που θα επιλέξεις για τους τοίχους, αν το πάτωμα θα έχει επένδυση ξύλου, μάρμαρο ή πλακάκι, πόσο ακριβά ή design-άτα θα είναι τα έπιπλά σου. Σίγουρα όλα παίζουν τον ρόλο τους στο αισθητικό αποτέλεσμα, ωστόσο το πιο σημαντικό στοιχείο, το «μυστικό όπλο» που θα αναδείξει πλήρως τις δυνατότητες οποιουδήποτε χώρου στο σπίτι σου είναι άλλο: Ο φωτισμός.

Ο φωτισμός παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε έναν χώρο, όχι μόνο πρακτικά αλλά και για λόγους που ενδεχομένως δεν είχες μέχρι σήμερα σκεφτεί.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο φωτισμός

– Ο φωτισμός καθορίζει την ατμόσφαιρα και επηρεάζει τη διάθεση

Όπως επηρεάζει το πόσο «ανεβασμένη» είναι η διάθεσή μας τους καλοκαιρινούς –συγκριτικά με τους χειμερινούς– μήνες, το ίδιο μας επηρεάζει και ο φωτισμός του χώρου μας. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο έδειξε ότι έντονα φώτα εντείνουν τη συναισθηματική μας αντίδραση σε ένα ερέθισμα. Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο φωτισμός επηρεάζει τη ρύθμιση των συναισθημάτων μας μέσω του νευρικού και του ενδοκρινολογικού συστήματος, κάνοντάς μας να νιώθουμε χαρά ή λύπη ανάλογα με το χρώμα, τη θερμότητα και την ένταση του φωτός που μας περιβάλλει.

– Ο φωτισμός καθορίζει τον σκοπό κάθε δωματίου

Κάθε δωμάτιο στο σπίτι έχει τον δικό του σκοπό. Το καθιστικό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να σε βοηθά να χαλαρώνεις, ενώ η κουζίνα αποτελεί πεδίον δράσης για μαγείρεμα και φαγητό. Υπάρχουν, βέβαια, και δωμάτια ο σκοπός των οποίων μπορεί να αλλάζει κάθε φορά. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό κατά τον σχεδιασμό της διακόσμησης του σπιτιού σου να αποφασίζεις εγκαίρως τι σκοπεύεις να κάνεις στο κάθε δωμάτιο και έτσι να επιλέγεις τον κατάλληλο φωτισμό.

Αυτός πρέπει να συνδυάζεται και με το φυσικό φως του κάθε χώρου, λειτουργώντας συμπληρωματικά. Έτσι π.χ. οι απαιτήσεις φωτισμού σε μια κρεβατοκάμαρα που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα ενός σπιτιού είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές ενός δωματίου που λούζεται στο φως του ήλιου όλη την ημέρα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς πριν διακοσμήσεις το σπίτι σου
iStock

– Ο φωτισμός επηρεάζει τα χρώματα και τις υφές ενός χώρου

Το χρώμα είναι συνάρτηση της ανάκλασης φωτός σε μια επιφάνεια, δηλαδή οι χρωστικές αναδεικνύουν το χρώμα τους ανάλογα με το φως που απορροφούν και αντανακλούν. Συνεπώς, δεν έχει τόση σημασία να επιλέξεις το ιδανικό χρώμα για τους τοίχους σου αν έχεις αμελήσει το φως που θα το αναδείξει.

Την ίδια ώρα, το σωστό φως μπορεί να αναδείξει τις υφές των υφασμάτων ή να χρησιμοποιηθεί για να τονίσει ένα μεμονωμένο στοιχείο, π.χ. ένα έργο τέχνης. Ο σωστός φωτισμός, λοιπόν, αναδεικνύει τον χαρακτήρα του σπιτιού. Ο κακός ή ανεπαρκής φωτισμός, στον αντίποδα, μπορεί να «χαντακώσει» έναν καλοσχεδιασμένο χώρο.

Αρχιτεκτονικά μυστικά για να φωτίσεις τέλεια το σπίτι σου

Ο τέλειος φωτισμός δεν είναι μονοδιάστατος. Ο αρχιτέκτονας ή ο ειδικός διακοσμητής που θα τον αναλάβει θα πρέπει με μαεστρία να συνδυάσει φωτιστικά σποτάκια, φωτιστικά δαπέδου, κρυφούς φωτισμούς, επιτοίχιους φωτισμούς, κρεμαστά φώτα και λαμπατέρ για να δημιουργήσει ενδιαφέρον και βάθος σε ένα δωμάτιο.

Για όλα αυτά συνιστάται να χρησιμοποιούνται LED λάμπες «για περισσότερη απόδοση με λιγότερη κατανάλωση. Επιπλέον, οι LED δεν θερμαίνονται, οπότε δεν αυξάνουν τη θερμοκρασία στον χώρο, ενώ έχουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο ζωής», λέει στο OW η αρχιτέκτονας-μηχανικός Άντα Μελά, συνιδρύτρια του MADE Architecture & Design Studio, η οποία ειδικεύεται στον εσωτερικό φωτισμό.

Η ίδια δίνει μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές αναφορικά με τον εσωτερικό φωτισμό ενός σπιτιού:

– Η ιδανική απόχρωση στη θερμότητα του φωτός

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε LED σε απόχρωση Daylight, γιατί προσομοιάζει το φως του ήλιου και δημιουργεί πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα στους χώρους που ζούμε.

– Η σημασία του dimmer

Προτιμάμε το dimming στον φωτισμό, ιδιαίτερα για το καθιστικό και την κρεβατοκάμαρα, καθώς έτσι προσαρμόζουμε την ένταση ανάλογα με τις ανάγκες μας κάθε φορά. Τα reading lamps της κρεβατοκάμαρας, για παράδειγμα, οφείλουν να έχουν dimming που θα εξυπηρετεί τον καθένα, αν διαβάζει ή όχι.

– Στην κρεβατοκάμαρα

Στον χώρο αυτό προτιμάμε σε κάθε περίπτωση έμμεσο φωτισμό, χωρίς να είναι απαραίτητα τα κρεμαστά φώτα. Επίσης, συνιστάται πλέον να τοποθετούμε φωτισμό εσωτερικά στις ντουλάπες, καθώς κανένα φως δωματίου δεν είναι αρκετά δυνατό για να το αντικαταστήσει.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς πριν διακοσμήσεις το σπίτι σου
iStock

– Στα μπάνιο

Έχει σημασία να προσέξουμε ο φωτισμός στο μπάνιο να μην έρχεται από πάνω προς τα κάτω για να μη δημιουργεί σκιές όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη. Είναι καλύτερα το φως να είναι έμμεσο, να βρίσκεται π.χ. πίσω από τον καθρέφτη, ώστε να εξυπηρετούνται και οι γυναίκες με το μακιγιάζ.

– Στην κουζίνα

Στους πάγκους εργασίας της κουζίνας χρειαζόμαστε καλό φωτισμό, οπότε επιλέγουμε ταινίες LED, στις οποίες βάζουμε ένα αμμοβολισμένο πλαστικό κάλυμμα που προκαλεί καλύτερη διάθλαση τους φωτός ώστε να μη βλέπουμε τα φωτάκια της ταινίας σαν «μπιμπίκια».

– Στο καθιστικό

Στο καθιστικό συνιστάται, μεταξύ άλλων, ο κρυφός φωτισμός, τον οποίο τοποθετούμε στη βιβλιοθήκη ή σε έπιπλα. Προσέχουμε να βάζουμε τις ταινίες LED και τα προφίλ τους υπό γωνία, ώστε να μην έχουμε απευθείας οπτική επαφή με αυτές όταν καθόμαστε ή κινούμαστε στον χώρο. Κατά τα άλλα, ένα κρεμαστό φωτιστικό με dimmer ή κάποιο λαμπατέρ μπορεί να αναδείξει την αισθητική και την ατμόσφαιρα του χώρου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.