iStock

WESWIM: ΚΟΛΥΜΠΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!

Ανοιχτή θάλασσα για πολλούς σημαίνει καλοκαιρινά μπάνια και μαύρισμα. Η ομάδα WeSwim, όμως, μας δείχνει πως η κολύμβηση μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο.

«WeSwim. WeConnect. WeMotivate. WeCare. WeTravel». Αυτός είναι ο σκοπός της κολυμβητικής κοινότητας WeSwim, που μας παρακινεί να δοκιμάσουμε το ομαδικό κολύμπι στην ανοιχτή θάλασσα, να γνωρίσουμε όμορφους προορισμούς και να αναλάβουμε δράση για την φροντίδα του περιβάλλοντος και των συνανθρώπων μας.

Tο project WeSwim γεννήθηκε το 2015 και το όνομά του φανερώνει την ταυτότητά του. Ξεκίνησε με μια μικρή ομάδα ανθρώπων, που αγαπούσαν το υγρό στοιχείο. Σήμερα, περιλαμβάνει μέλη από όλη την Ελλάδα. Σύνθημά της #Togetherisbetter. Ιδρυτής της ο Πέτρος Παρθένης, που είχε την ιδέα να καλλιεργήσει την αγάπη του κόσμου για τη θάλασσα χειμώνα-καλοκαίρι, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας.

Η ιδέα πίσω από το WeSwim

«Όντας κολυμβητής παντός καιρού, παρατήρησα πριν λίγα χρόνια τον κόσμο να επιστρέφει στο υγρό στοιχείο. Οι κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις του δημιούργησαν την ανάγκη να κάνει κάτι καλό για τον εαυτό του. Χάρηκα. Ωστόσο, πρόσεξα ότι η πλειοψηφία αναπαρήγαγε το ίδιο μοντέλο, που την είχε φτάσει σε αδιέξοδο: ψυχαναγκασμό, πίεση επίδοσης, μοναχικότητα, κολύμπι χωρίς ψυχική διαδρομή. Κολυμπούσε, εστιάζοντας στο πώς θα βελτιωθεί ατομικά και σωματικά, κοιτώντας τα πλακάκια και το ρολόι, αδιαφορώντας πολλές φορές για το τι συμβαίνει γύρω, τους άλλους ανθρώπους, τον βυθό», διηγείται ο Πέτρος Παρθένης.

Έτσι, πήρε την απόφαση να μοιραστεί αυτό που ένιωθε ο ίδιος όταν ερχόταν σε επαφή με το νερό και να προσθέσει, όπως λέει, την «ανοιχτωσιά» στη μέχρι τότε κολυμβητική μας κουλτούρα. Η αρχή έγινε μέσω social media, όπου καλούσε τον κόσμο σε συναντήσεις στη θάλασσα, ακόμα και μέσα στον χειμώνα.

WeSwim: Κολύμπι στη θάλασσα όλο τον χρόνο!
WeSwim

Δημιουργώντας αναμνήσεις

Γιατί, όμως, επιλέχθηκε η θάλασσα; «Το νερό και η επαφή μαζί του μαλακώνει την ψυχή και χαρίζει υγεία στο ανθρώπινο σώμα. Στη θάλασσα έχουμε όλοι αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, το παιχνίδι στην άμμο, τη μυρωδιά του αντηλιακού, την αλμύρα στο δέρμα, το κολατσιό, τις κουβέντες της μαμάς – “μην πας στα βαθιά”, “έχεις φάει, περίμενε λίγο”. Ήθελα να δημιουργηθούν πάλι αναμνήσεις, αλλά αυτή τη φορά με εμάς, τους ενήλικες, στο προσκήνιο να αποφασίζουμε και να μαθαίνουμε εκ νέου “μπάνιο” και να διαμορφώνουμε από την αρχή την αλμυρή μας ιστορία».

Ο κόσμος φαίνεται να το απολαμβάνει και να αντιλαμβάνεται την ουσία της ομάδας αυτής. «O κόσμος έρχεται αποφασισμένος να βουτήξει στα βαθιά. Όλοι έχουμε ανάγκη για απομόνωση και να μείνουμε με τις σκέψεις μας. Είναι κατανοητό. Η ζωή είναι απαιτητική και θέλουμε να χαλαρώσουμε από την καθημερινότητα. Ωστόσο, με το ομαδικό κολύμπι μπορείς να είσαι κοινωνικός και παράλληλα να χάνεσαι στις σκέψεις σου, όταν χαζεύεις τον βυθό και το περιβάλλον».

WeSwim: Κολύμπι στη θάλασσα όλο τον χρόνο!
WeSwim

Για το περιβάλλον και τον άνθρωπο

Το WeSwim δεν αφορά μόνο την κολύμβηση. Η ομάδα συμμετέχει σε πληθώρα δράσεων, που εστιάζουν στην προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος, αλλά και στην υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

«Ο άνθρωπος προστατεύει το περιβάλλον, όταν καταλάβει πώς λειτουργεί και, ακόμα καλύτερα, όταν έρθει σε επαφή με αυτό. Εμείς κολυμπάμε 365 μέρες τον χρόνο σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια και πισίνες. Ξέρουμε ότι την πλαστική σακούλα και τα αποτσίγαρα θα τα συναντήσουμε και την επόμενη μέρα, οπότε τα μαζεύουμε. Είναι φυσιολογική αντίδραση. Σε έναν βαθμό δεν μας ενοχλεί αν κάποιοι ρυπαίνουν, εμείς θα τα μαζέψουμε ούτως ή άλλως. Δεν μας ενδιαφέρει η κριτική, αλλά η δράση που γίνεται μίμηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι συνεισφέρουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, γιατί νιώθουμε την ευθύνη του χώρου που μας φιλοξενεί. Είναι το “αλμυρό” μας σπίτι και το έχουμε καθαρό».

Πέρσι το καλοκαίρι, η ομάδα μάζεψε αποτσίγαρα από παραλίες σε όλη την Ελλάδα, ενώ το 2019 συμμετείχε στην καμπάνια «Planet Or Plastic?» του National Geographic. Οι δράσεις της, όμως, δεν περιορίζονται στην περιβάλλον. Το 2020 κολύμπησε για τη στήριξη των πωλητών του περιοδικού δρόμου «σχεδία».

Σε ποιους απευθύνεται το WeSwim

Όπως οι θάλασσές μας, το Weswim είναι μια ομάδα ανοιχτή σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία. Το μόνο που χρειάζεται να έχει κάποιος είναι καλή σχέση με το υγρό στοιχείο (ή, τουλάχιστον, να θέλει να αποκτήσει), πετσέτα, σκουφάκι, γυαλάκια και φυσικά μαγιό. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να διαθέτει βασικές γνώσεις κολύμβησης και να έχει κάνει σχετικές ιατρικές εξετάσεις.

«Το WeSwim βοηθά τους ανθρώπους να αλλάξουν τρόπο ζωής, κολυμπώντας σε ένα μη ανταγωνιστικό πνεύμα και να βιώσουν τη φύση, τις θάλασσες και τις ακτές, σπάζοντας τον κύκλο της μοναξιάς και βοηθώντας στη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και της ψυχολογίας τους». Υπό αυτό το πρίσμα, όλοι είναι καλοδεχούμενοι για μια βουτιά.

WeSwim: Κολύμπι στη θάλασσα όλο τον χρόνο!
WeSwim

«Στην πορεία, αν θες να βελτιωθείς, μπορείς να γραφτείς σε μια πισίνα και να μάθεις κάποιες βασικές τεχνικές, ώστε να γίνει η ζωή σου στο νερό πιο εύκολη. Υπάρχουν πολλές πισίνες ανοιχτές στο κοινό και αξίζει να δοκιμάσεις. Μπορεί, επίσης, το καλοκαίρι στις διακοπές να έχεις μαζί σου σκουφάκι, γυαλάκια και μια ατομική σημαδούρα ασφαλείας και να κολυμπάς παράλληλα με την ακτή σε όποιο παραθαλάσσιο μέρος επισκεφτείς. Για επιπλέον ασφάλεια και “μοίρασμα” της εμπειρίας, μπορείς να πείσεις τον/τη σύντροφό σου να σε ακολουθήσει», προτείνει ο κ. Παρθένης.

Οι συναντήσεις του WeSwim αναρτώνται στη σελίδα του στο Facebook.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.