Δείτε αυτό το email στο browser.
OW.GR, On Wellness

22 Αυγούστου 2022

Μια επιστροφή ουσιαστική

εσωτερικό ταξίδι Unsplash / Nick Fewings

Καθώς ο κατεξοχήν καλοκαιρινός μήνας φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και έρχεται η ώρα να επιστρέψει ο καθένας στη βάση του, ας επιχειρήσουμε μια άλλου είδους επιστροφή, πιο ουσιαστική. Μια επιστροφή στον εσωτερικό μας εαυτό.

Όταν αθλητές, όπως ο Τεντόγλου και η Ντρισμπιώτη, συνδέουν τον πρωταθλητισμό με τις αξίες της ταπεινότητας, της ήσυχης αλλά ουσιαστικής προσπάθειας –χαρακτηριστικών που δεν φωνάζουν–, κι όταν η ψυχική υγεία των αθλητών –που μέχρι πρότινος θεωρούνταν λαμπεροί υπεράνθρωποι– βγαίνει στο προσκήνιο, καταλαβαίνεις ότι κάτι διαφορετικό, πιο εσωστρεφές συμβαίνει. Καταλαβαίνεις ότι ένα εσωτερικό ταξίδι βρίσκεται πίσω από οποιοδήποτε άλλο.

Είτε λοιπόν εξακολουθείς να βρίσκεσαι σε διακοπές, είτε έχεις επιστρέψει, είτε βρίσκεσαι στον δρόμο της επιστροφής, κάνε μια μικρή παύση και γύρνα μέσα σου. Για μέρες, ώρες ή λίγα λεπτά – δεν έχει σημασία. Μην βιαστείς να επιστρέψεις οπουδήποτε, αν δεν μείνεις όσο χρειάζεσαι εκεί. Διεκδίκησε την ησυχία που χρειάζεσαι για να κοιτάξεις εντός σου.

Μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα. Ναι, ένας καινούργιος ιός βρίσκεται προ των πυλών, αλλά όπως ήδη έμαθες από την ιστορία, θέλει κι αυτός τον χρόνο του για να δείξει πώς θα εξελιχθεί.

Άκου προσεκτικά το σώμα σου. Οι επιστήμονες βρίσκουν πως υπάρχει μια εσωτερική σύνδεση μεταξύ του χρόνιου πόνου και του τρόπου που αντανακλαστικά σκεφτόμαστε γι’ αυτόν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Νέες μέθοδοι θεραπείας στοχεύουν στο σπάσιμο αυτού του φαύλου κύκλου, κάνοντάς σε να σκεφτείς συνειδητά τον πόνο σου και το πώς αυτός επηρεάζει τη ζωή σου.

Πρέπει όμως κι εσύ να προσπαθήσεις να δεις το σώμα σου όπως πραγματικά είναι. Και σε αυτό, όχι, δεν θα σε βοηθήσει το fitspiration (από το fit + inspiration) που προωθεί καλογυμνασμένα και δήθεν σέξι κορμιά, αλλά οι πραγματικοί σωματότυποι των social media. Κάνε τις σωστές επιλογές.

Κυρίως όμως δοκίμασε να επιβραδύνεις. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι βιάζεσαι, κάνε ό,τι κάνεις πιο αργά, πιο συνειδητά, πιο εσωτερικά, με όλες σου τις αισθήσεις: Stop and smell the roses δηλαδή.

Ένας πρακτικός τρόπος για μάθεις να χαλαρώνεις στους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητας που βλέπεις ότι πλησιάζουν (και σε πιάνει άγχος από τώρα), είναι η mindful κηπουρική. Λάβε τα μέτρα σου εγκαίρως.

QUOTE OF THE WEEK

«Η ΚΑΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΥΣΗΣ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΥΧΕΣΑΙ ΝΑ ΗΣΟΥΝ ΕΚΕΙ. ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΙΑ, Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ».
– California Academy of Sciences
Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ ΔΡΟΣΕΡΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΕΣ ΓΕΥΜΑ

Οι φυλλώδεις σαλάτες δεν είναι στο φόρτε τους το καλοκαίρι, αφού μαραίνονται με τη ζέστη. Έτσι, ψάχνουμε για εναλλακτικές που να μπορούμε να έχουμε στο ψυγείο για να τσιμπήσουμε κάτι ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειάζεται συνέχεια να μαγειρεύουμε. Μία από τις καλύτερες λύσεις είναι η πατατοσαλάτα. Αποτελεί ένα δροσερό πλήρες γεύμα που μεταφέρεται εύκολα, ενώ ταιριάζει και ως συνοδευτικό με διάφορα πιάτα.

OW.GR, On Wellness
SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© ΔΕ ΑΥΓ 22 12:57:45 EEST 2022 OW.GR
ALL RIGHTS RESERVED