iStock

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΙΟΣ LANGYA ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΝΕΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ;

Πριν καλά καλά προλάβουμε να επιστρέψουμε από τις διακοπές του Αυγούστου, η είδηση για την ανίχνευση ενός νέου ιού στην Κίνα έρχεται να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα πιο γρήγορα απ’ όσο θα θέλαμε. Ο ιός Langya πιστεύεται ότι μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα ζώα.

Διανύοντας έναν Αύγουστο που –καλώς ή κακώς– μόνο χωρίς εξελίξεις δεν μας έχει αφήσει, αναρωτιόμαστε αν θα μπορούσε να λείψει μια είδηση παγκόσμιου υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η απάντηση είναι, όπως φαίνεται, αρνητική. Μετά από την Covid-19, τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, αλλά και την ευλογιά των πιθήκων, ένας νέος ζωικός ιός που μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο έχει καταφέρει να προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Ο ιός ονομάζεται Langya henipavirus, ή LayV εν συντομία, και σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες του ΕΟΔΥ ανιχνεύθηκε κατά τη διερεύνηση εμπύρετων περιστατικών με πρόσφατο ιστορικό έκθεσης σε ζώα στην περιοχή της Ανατολικής Κίνας. Μόλις εντοπίστηκε ο ιός, οι ερευνητές τον αναζήτησαν και σε άλλους ανθρώπους. Σχετικές πληροφορίες δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Παρακάτω αναλύουμε όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την προέλευση, τη μετάδοση, τα συμπτώματα αλλά και την επικίνδυνότητα του νέου ιού. Θα πρέπει τελικά να ανησυχούμε;

Ποιος είναι ο ιός Langya και τι συμπτώματα προκαλεί

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΕΟΔΥ, που δημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου, «το γονιδίωμα του LayV αποτελείται από 18.402 νουκλεοτίδια με οργάνωση γονιδιώματος που είναι παρόμοια με άλλων ιών henipavirus». Αναλυτικότερα, ο ιός LayV είναι στενά συνδεδεμένος με δύο άλλους henipavirus, τον ιό Hendra και τον ιό Nipah, οι οποίοι μπορούν να μολύνουν ανθρώπους και έχουν συνδεθεί με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

ιός Langya
iStock

Κατά τη διερεύνηση των περιστατικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 35 άτομα είχαν μολυνθεί με τον ιό LayV στις επαρχίες Shandong και Henan της Κίνας, μεταξύ των οποίων 26 είχαν μολυνθεί μόνο με LayV, καθώς δεν ανιχνεύθηκαν σε αυτούς άλλα παθογόνα. Τα περισσότερα από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν στις παραπάνω περιπτώσεις φάνηκαν να είναι ήπια και περιλάμβαναν πυρετό, κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης, μυϊκούς πόνους, ναυτία και πονοκεφάλους. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό οι ασθενείς ένιωθαν αδιαθεσία.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο The Conversation ο Allen Cheng, Καθηγητής Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νόσων στο πανεπιστήμιο Monash, ένα μικρότερο ποσοστό είχε δυνητικά πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία και ανωμαλίες στην ηπατική και νεφρική λειτουργία. Αυτό που δεν αναφέρθηκε, όμως, ήταν η σοβαρότητα αυτών των ανωμαλιών, η ανάγκη για νοσηλεία και το αν κάποια περίπτωση ήταν θανατηφόρα.

Η προέλευση και η μετάδοση στον άνθρωπο

Όσον αφορά την προέλευση του ιού, οι ερευνητές εξέτασαν εάν οικόσιτα ή άγρια ζώα θα μπορούσαν να ήταν η πηγή του. Παρόλο που εντόπισαν έναν αριθμό κατσικιών και σκύλων που μπορεί να είχαν μολυνθεί με τον ιό στο παρελθόν, το RNA του ιού ανιχνεύθηκε κυρίως στο ζώο μυγαλή, υποδηλώνοντας ότι ο ιός μπορεί να έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτό.

ιός Langya
iStock

Στο ερώτημα εάν είναι δυνατή η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων, αφού δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Τα περισσότερα από τα 35 κρούσματα αφορούσαν αγρότες, ενώ σε άλλα μολυσμένα άτομα περιλαμβάνονται εργαζόμενοι σε εργοστάσια. Επίσης, παρόλο που τα στοιχεία των ερευνητών δεν αποδεικνύουν μετάδοση μέσω στενής επαφής, οι ίδιοι τόνισαν ότι το μέγεθος του δείγματος ήταν πολύ μικρό για να μπορέσουν να καθορίσουν το καθεστώς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Επιστήμονες και ερευνητές μιλούν για την επικινδυνότητα του ιού

Ο Francois Balloux, καθηγητής βιολογίας υπολογιστικών συστημάτων στο University College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι σε αυτό το στάδιο ο ιός Langya δεν φαίνεται να «μοιάζει καθόλου με μια επανάληψη της Covid-19, αλλά αποτελεί άλλη μια υπενθύμιση της διαφαινόμενης απειλής που προκαλούν τα πολλά παθογόνα που κυκλοφορούν σε πληθυσμούς άγριων και οικόσιτων ζώων και έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τον άνθρωπο».

Επίσης, όπως δήλωσε στο περιοδικό Nature η Emily Gurley, επιδημιολόγος λοιμωδών νόσων στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δεν είναι σαφής ο τρόπος που μολύνθηκαν οι άνθρωποι εξαρχής. Εάν δηλαδή αυτό συνέβη απευθείας από τις μυγαλές ή από κάποιο ενδιάμεσο ζώο.

ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ LANGYA.

Καθώς οι ειδικοί ανά τον κόσμο μερικώς καθησυχάζουν, αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από τον ιό Langya. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να ανησυχούμε για αυτόν τον ιό, χωρίς ωστόσο να εφησυχάζουν, θεωρώντας την συνεχή επιτήρηση κρίσιμη και αναγκαία.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο τακτικός έλεγχος ανθρώπων και ζώων για αναδυόμενους ιούς για την κατανόηση και την πρόληψη του κινδύνου ζωονοσογόνων ασθενειών, εκείνων δηλαδή που μπορούν να μεταδοθούν από άλλα ζώα στον άνθρωπο.

Όπως τονίζει στο περιοδικό Nature ένας άλλος ειδικός, ο Edward Holmes, εξελικτικός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, υπάρχει ανάγκη για ένα παγκόσμιο σύστημα επιτήρησης για την ανίχνευση των επιπτώσεων του ιού και την ταχεία κοινοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών, ώστε να αποφευχθούν περισσότερες πανδημίες, όπως αυτή που προκλήθηκε από την Covid-19.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.