iStock

2 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Όσο μεγαλώνουμε, η χαλάρωση στο περίγραμμα του προσώπου αφήνει να φανούν πιο έντονα τα σημάδια του χρόνου. Αν θέλουμε να αντισταθούμε, υπάρχουν τουλάχιστον δύο τρόποι που εφαρμόζονται εύκολα, στο σπίτι.

Μέχρι μια ηλικία, η βασική ανησυχία είναι οι πρώτες λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες. Καθώς μεγαλώνουμε, όμως, αρχίζει να μας απασχολεί περισσότερο η χαλάρωση στο περίγραμμα του προσώπου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέσα σε διάστημα είκοσι ετών το δέρμα «πέφτει» τέσσερα χιλιοστά σε τρία θεμελιώδη περιφερειακά σημεία του προσώπου:

  • γύρω από τα ζυγωματικά,
  • στις γωνίες του στόματος,
  • στο πηγούνι.

Τα χαρακτηριστικά και οι εκφράσεις αλλοιώνονται, το περίγραμμα του προσώπου χαλαρώνει. Οι γραμμές του χαμόγελου βαθαίνουν, τα μάγουλα δεν στέκονται πια στο ύψος τους, ενώ το δέρμα γίνεται πιο λεπτό γύρω από τον λαιμό. Αυτή η εξασθένηση δρα μηχανικά στην επιφάνεια του δέρματος και στην υφή. Οι πόροι διαστέλλονται, η επιδερμίδα γίνεται θαμπή και το οβάλ του προσώπου λιγότερο καθορισμένο.

Πώς επηρεάζει την ψυχολογία μας η χαλάρωση του προσώπου

Βλέποντας το πρόσωπό μας να υπόκειται στους φυσικούς –όσο και αμείλικτους– νόμους της βαρύτητας, πέφτει και η διάθεσή μας. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, η απώλεια σφριγηλότητας και η χαλάρωση στο περίγραμμα επηρεάζουν αρνητικά τα συναισθήματα και την ψυχολογία. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου που αλλάζουν από την επίδραση της βαρύτητας επηρεάζουν την υποκειμενική εντύπωση που έχει ένα άτομο για την ομορφιά του. 

χαλάρωση στο περίγραμμα του προσώπου
iStock

Ο νευροεπιστήμονας Dr. Arnaud Aubert, συνεργάτης της επιστημονικής ομάδας του Dior, περιγράφει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Η χαλάρωση της ζώνης Τ “ρίχνει” τα κύρια σημεία της ταυτότητας και της εμφάνισης από τα φρύδια προς το σαγόνι, συμπεριλαμβανομένης της γωνίας των ματιών και του στόματος. Κατά συνέπεια, μιμείται και τονίζει αρνητικές εκφράσεις όπως η θλίψη, η κόπωση και η κακή διάθεση. Ταυτόχρονα, καλύπτει τα θετικά μηνύματα που εκπέμπουν αυτά τα σημεία, όπως η ευτυχία και η ζωτικότητα. Η αδυναμία αντίστασης και κρατήματος του δέρματος επηρεάζει μέρος των οπτικών σημάτων, τα οποία είναι αυτόματα, παράγονται διαισθητικά από τον εγκέφαλο και πάνω σε αυτά βασίζεται η μη λεκτική επικοινωνία». 

Όλα αυτά τα δεδομένα μάς λένε ότι η αιώνια νεότητα είναι ανέφικτη και πρέπει να το αποδεχτούμε. Μπορούμε όμως να διατηρήσουμε την αίσθηση της νεότητας, η οποία ορίζεται από τη στάση μας απέναντι στη ζωή. 

χαλάρωση στο περίγραμμα του προσώπου
iStock

Κίνηση #1: Ποντάρουμε σε προηγμένα καλλυντικά

Καιρός να ανακαλύψουμε καλλυντικά προϊόντα νέας γενιάς, που εστιάζουν στην επαναφορά του όγκου και της πυκνότητας. Σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν θαύματα ούτε να τα βάλουν με τους νόμους της βαρύτητας. Προσφέρουν όμως τόνωση, ελαστικότητα και σφριγηλότητα, μαζί με άνεση και ευχαρίστηση, που μας οδηγούν σε μια ανάταση πρακτική και ψυχική. 

Στην ανόρθωση του περιγράμματος και την απόκτηση μιας φωτεινής, ομοιόμορφης χροιάς στην επιδερμίδα εστιάζει η Shiseido, με τη μάσκα προσώπου Vital Perfection LiftDefine Radiance Face Mask, που εφαρμόζεται σε δύο βήματα χωρίς να απαιτεί πολύ χρόνο. 

Η σειρά Μαύρη Πεύκη της Korres αξιοποιεί τη σοφία της φύσης, τη μιμείται και τη μετατρέπει σε επιστήμη που επαναφέρει τη συμμετρία και την αρμονία του προσώπου. Η καινοτομική τεχνολογία 4D Bio-Shapelift™, με σύμπλεγμα anti-gravity πεπτιδίου και ενός δραστικού θαλάσσιας βιοτεχνολογίας, σε συνέργεια με το πλούσιο σε πολυφαινόλες ελληνικό εκχύλισμα μαύρης πεύκης, εστιάζει στη σύσφιγξη, στην ανόρθωση περιγράμματος και στο ορατό lifting. 

Κίνηση #2: Κάνουμε face yoga

Η face yoga γυμνάζει τους μυς του προσώπου, εστιάζοντας στο περίγραμμα, στο σαγόνι και στον λαιμό. Η Αρετή Καφαντάρη, η πρώτη πιστοποιημένη face yoga instructor στην Ελλάδα προτείνει τις παρακάτω ασκήσεις. 

  • Βρισκόμαστε σε μια ήρεμη και σταθερή στάση, κατά προτίμηση οκλαδόν, με το κεφάλι να κοιτάει μπροστά. Κλείνουμε το στόμα μαλακά και με τη γλώσσα μας κάνουμε τρεις κύκλους γύρω από το στόμα από αριστερά προς τα δεξιά και από τα δεξιά προς τα αριστερά. Επαναλαμβάνουμε τέσσερις φορές. 
  • Αν θέλουμε να γυμνάσουμε πηγούνι και λαιμό, ρίχνουμε το κεφάλι προς τα πίσω μέχρι εκεί που δεν νιώθουμε ενόχληση στον αυχένα. Στέλνουμε δεκαπέντε δυνατά φιλιά στον ήλιο. Επαναλαμβάνουμε δύο φορές. Αν δεν θέλουμε να στείλουμε φιλιά, προτάσσουμε την κάτω γνάθο μέχρι τα κάτω δόντια, ώστε να σκεπάσουν την πάνω οδοντοστοιχία. Στέλνουμε τη γνάθο και το πηγούνι όσο πιο ψηλά μπορούμε για δέκα δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές.  

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.