iStock

3 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΣΟΥ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

Με μικρές αλλαγές στον καθαρισμό μπορείς να αποκτήσεις συνήθειες περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον και να μειώσεις το ενεργειακό σου αποτύπωμα.

Συνεχώς διαβάζω ανησυχητικά στοιχεία και δυσοίωνες προβλέψεις για το περιβάλλον. Και τίποτα όμως να μη διάβαζα, την κλιματική αλλαγή τη νιώθω στο πετσί μου (ο φετινός Σεπτέμβριος, λέει η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών) και τη βλέπω να σαρώνει τα πάντα όπως στις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Μπροστά σ’ αυτή την αδιάσειστη πραγματικότητα, εμείς τι μπορούμε να κάνουμε άραγε;

Μας λένε ότι με μικρές αλλαγές στον ρυθμό κατανάλωσης βοηθάμε σε καθημερινό επίπεδο, στον ελάχιστο βαθμό που μας αναλογεί. Κάποιοι το βρίσκουν κι αυτό μάταιο, αλλά μπορείς να κάτσεις με τα χέρια σταυρωμένα και να περιμένεις να ερημοποιηθούν τα πάντα;

Γι’ αυτό ανακυκλώνεις, προσπαθείς να βάζεις στο τραπέζι σου τρόφιμα που παράγονται με ηπιότερες μεθόδους παραγωγής ή στηρίζεις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Εδώ σου προτείνουμε συνεχώς brands ομορφιάς που στέκονται υπεύθυνα απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση και συνήθειες που επιβαρύνουν όσο το δυνατό λιγότερο το περιβάλλον. Θα σου δείξουμε, λοιπόν, πώς μπορείς να εκτελείς την καθημερινή, και απαραίτητη, διαδικασία του καθαρισμού, μειώνοντας τα απορρίμματα και τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.

Βαμβάκι για πάντα

Οι δίσκοι ντεμακιγιάζ μιας χρήσης είναι πολύ βολικοί, αλλά δεν είναι οικολογικοί γιατί δεν αποσυντίθενται εύκολα όταν καταλήγουν στα σκουπίδια. Σταμάτα να αγοράζεις βαμβάκια μιας χρήσης! Αντί γι’ αυτά, αναζήτησε επαναχρησιμοποιούμενα πανάκια ή σφουγγαράκια από φυσικό βαμβάκι ή βιομηχανική κάνναβη. Βρέξε τα με χλιαρό νερό, πρόσθεσε το αγαπημένο σου προϊόν καθαρισμού και καθάρισε το πρόσωπό σου. Κάποια απ’ αυτά τα προϊόντα, μάλιστα, είναι διπλής όψεως και κάνουν και απολέπιση.

Να θυμάσαι ότι πριν από την πρώτη χρήση καλό είναι να τα πλένεις. Για να τα διατηρείς καθαρά έπειτα από κάθε χρήση, ρίξε τα στο πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία ή ξέπλυνέ τα με πράσινο σαπούνι. Αν τα βάλεις στο πλυντήριο, τοποθέτησέ τα σε ένα διχτάκι για να μην τα ψάχνεις παραχωμένα στα ρούχα. Όταν χαλάσουν, μπορείς να τα απορρίψεις στον κομποστοποιητή εφόσον διαθέτεις.

καθαρισμός προσώπου
iStock

Ανακάλυψε τα σφουγγαράκια konjac

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν, μας είχαν φανεί κάπως περίεργα και μας πήρε λίγο χρόνο για να πειστούμε για τα πλεονεκτήματά τους αλλά και να μάθουμε τον σωστό τρόπο χρήσης τους. Τελικά, τα σφουγγαράκια konjac (κόντζακ) αποδείχτηκαν πολύ χρήσιμα, εξαιρετικά απαλά για το δέρμα και πάνω απ’ όλα οικολογικά.

Παρασκευάζονται από το ομώνυμο φυτό, που καλλιεργείται στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Ασία (οι Ιάπωνες το χρησιμοποιούσαν από τον 6ο αιώνα ως θεραπευτική τροφή) και διαθέτουν εξαιρετικές καθαριστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Είναι βιοδιασπώμενα, δεν είναι τοξικά και δεν περιέχουν ζωικά συστατικά. Όταν το σφουγγάρι ολοκληρώσει τον κύκλο χρήσης του, γίνεται ένα βιολογικό απόβλητο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Πριν τη χρήση, μούσκεψε το σφουγγαράκι κόντζακ σε ζεστό νερό για να διογκωθεί, και τρίψε ήπια και απαλά την επιδερμίδα σου. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με ή χωρίς προϊόν καθαρισμού για να αφαιρέσεις μακιγιάζ και ρύπους και να κάνεις μικροαπολέπιση. Μετά τη χρήση, ξέπλυνέ το με κρύο νερό, στύψε το καλά και κρέμασέ το για να στεγνώσει.

Υγρά μαντηλάκια ντεμακιγιάζ; Ναι, αλλά υπό όρους

Τα κλασικά μαντηλάκια καθαρισμού είναι πράγματι πολύ πρακτικά. Δεν κάνουμε βήμα χωρίς αυτά στα ταξίδια, στο κάμπινγκ και όπου δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. Το βράδυ, όταν σου βγαίνει η κούραση της μέρας, είναι ο πιο δελεαστικός τρόπος για να μην πέσεις στο κρεβάτι με το μακιγιάζ και τους ρύπους κολλημένα στο πρόσωπο. Όλα αυτά μας το κάνουν δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι τα υγρά μαντηλάκια ντεμακιγιάζ περιέχουν υλικά που δεν είναι βιοδιασπώμενα κι ότι συσσωρεύονται για δεκαετίες στις χωματερές μέχρι να αποσυντεθούν. Αυτός είναι ένας σοβαρότατος λόγος για να τα αποφεύγεις.

Κι αν χρειάζεσαι έναν ακόμα, γνώριζε ότι δεν καθαρίζoυν σωστά και βαθιά την επιδερμίδα. Αν εξακολουθείς να μη θέλεις να τα αποχωριστείς, τουλάχιστον αντικατάστησέ τα με μαντηλάκια από οργανικό βαμβάκι, που είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιούνται, ή χρησιμοποίησέ τα μόνο σε έκτακτες περιστάσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.