iStock

4 ΑΠΛΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

Ακούς για τα πλεονεκτήματα της απολέπισης, αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις και ποια προϊόντα να επιλέξεις. Ο εύχρηστος οδηγός που ετοιμάσαμε θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος.

Μπορώ να σου αναφέρω πολλούς λόγους για τους οποίους η απολέπιση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του skincare. Καταρχάς απομακρύνει τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας, που την κάνουν να δείχνει θαμπή και κουρασμένη.

Είναι σίγουρα ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος αναζωογόνησης και επανόρθωσης της επιδερμίδας. Βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων, επαναφέρει τη φρεσκάδα, τη λείανση και τη λάμψη, απαλύνει τις δυσχρωμίες, απελευθερώνει τους φραγμένους πόρους. Μαζί με όλα αυτά, προετοιμάζει την επιδερμίδα να δεχτεί τα θρεπτικά συστατικά των προϊόντων περιποίησης που ακολουθούν.

Τι να προσέχεις όταν κάνεις απολέπιση

Επειδή οι προσδοκίες σου από την απολέπιση είναι μεγάλες, στην αρχή μπορεί να σε πιάσει φούρια για να δεις γρήγορα αποτελέσματα. Λάθος! Υπάρχει κίνδυνος να βλάψεις τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας αλλά και να προκαλέσεις ξηρότητα, αίσθημα τραβήγματος, ερυθρότητα, ερεθισμό, ακόμα και φωτοευαισθησία. Γι' αυτό στη συνέχεια θα σου δώσουμε τους 4 κανόνες της σωστής απολέπισης που πρέπει να ακολουθείς.

απολέπιση
Freepik

1. Μην το παρακάνεις!

Αν κάνεις απολέπιση για πρώτη φορά, ξεκίνα με συχνότητα μία με δύο φορές την εβδομάδα. Όχι περισσότερο! Παρατήρησε την επιδερμίδα σου. Δες πώς ανταποκρίνεται και πόσο ανέχεται τα ενεργά συστατικά της απολέπισης. Αν δεν παρατηρήσεις παρενέργειες, τότε μπορείς να αυξήσεις την εβδομαδιαία συχνότητα.

2. Χρησιμοποίησε ένα προϊόν απολέπισης τη φορά

Στην αγορά υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα απολέπισης, όπως προϊόντα scrub με φυσικούς κόκκους, τονωτικές λοσιόν,  2-σε-1 peeling masks. Σε καταλαβαίνουμε απόλυτα αν παθαίνεις σύγχυση και δεν ξέρεις ποιο να επιλέξεις. Η συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιείς μόνο ένα απολεπιστικό προϊόν ανά περίοδο. Ο λόγος είναι ότι ένας συνδυασμός προϊόντων, που δεν ξέρεις αν είναι κατάλληλος για την επιδερμίδα σου, μπορεί να προκαλέσει… ατυχήματα. Υπάρχουν, βέβαια, ολοκληρωμένες σειρές με προϊόντα, που είναι φτιαγμένα για να χρησιμοποιούνται μαζί συνδυαστικά με ασφάλεια.

απολέπιση
iStock

3. Διάλεξε την απολέπιση που ταιριάζει στο δέρμα σου

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι απολέπισης. Ένας είναι η μηχανική απολέπιση, που βασίζεται στην τριβή με κόκκους από φυσικά συστατικά, όπως τα κουκούτσια των καρπών της ελιάς και του βερίκοκου, το θαλασσινό αλάτι, η ζάχαρη κ.ά. Η μηχανική απολέπιση είναι το γνωστό scrub. Όσο εύκολη και διαδεδομένη κι αν είναι, θέλει προσεκτικούς χειρισμούς. Αν, για παράδειγμα, τρίβεις για ώρα και με ένταση το πρόσωπό σου, μπορεί να το τραυματίσεις και να το ερεθίσεις. Επίσης, σημαντικό είναι να τσεκάρεις το μέγεθος και το είδος των κόκκων που περιέχει το προϊόν. Όσο πιο μεγάλοι και σκληροί, τόσο πιο ερεθιστικοί είναι.

Η χημική απολέπιση πραγματοποιείται με υδροξυοξέα, όπως το γλυκολικό και το σαλικυλικό οξύ, που «διαλύουν» την κόλλα ανάμεσα στα νεκρά κύτταρα και επιταχύνουν την ανανέωση των κυττάρων. Τα προϊόντα με τα συγκεκριμένα συστατικά τα εφαρμόζεις στην επιδερμίδα σου χωρίς καμία πίεση και απλώς περιμένεις να κάνουν τα μαγικά τους σε κυτταρικό επίπεδο και να σου προσφέρουν σημαντική αντιγηραντική δράση.

Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, ακόμα πιο ήπια και ιδανική για σένα είναι η ενζυμική απολέπιση, με φυσικά ένζυμα όπως η παπάγια, που διασπά τους δεσμούς μεταξύ των νεκρών κυττάρων και διευκολύνει την απομάκρυνσή τους.

4. Μην ξεχνάς την αντηλιακή κρέμα

Μετά την απολέπιση είναι απαραίτητη η αντηλιακή προστασία, γιατί η επιδερμίδα γίνεται ευαίσθητη στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι  προτιμότερο να πραγματοποιείς την απολέπιση στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.