4 ΚΟΙΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΦΑΓΟΥΡΑΣ ΣΤΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ
Οι πιθανές αιτίες πίσω από την φαγούρα που σε έχει πιάσει στα γένια μπορεί να είναι πολλές. Πάρε μια ιδέα, γιατί μερικές φορές η λύση είναι πολύ απλή.
Δεν ξέρω για σένα, αλλά κατά καιρούς ορισμένοι από τους δικούς μου φίλους παραπονιούνται ότι τα γένια τους τους… φαγουρίζουν. Προσωπική εμπειρία πάνω στο θέμα δεν έχω, οπότε δεν μπορώ να τους μεταλαμπαδεύσω κάποιο μυστικό.
Βρήκα, ωστόσο, έναν σύντομο αλλά περιεκτικό οδηγό από τον δερματολόγο Alok Vij, ο οποίος αναφέρεται σε τέσσερις κοινές αιτίες φαγούρας στα γένια και προτείνει τρόπους αντιμετώπισής τους.
1. Η ξηροδερμία
Ο κρύος καιρός ή οι ξηρές περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή της, όπως ορισμένα φάρμακα (π.χ. οι στατίνες), καθώς και κάποια σαμπουάν ή σαπούνια. Η ψωρίαση και το έκζεμα, δύο κοινές δερματικές παθήσεις, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ξηροδερμία και φαγούρα.
– Τι μπορείς να κάνεις
Φρόντισε να εφαρμόζεις ενυδατική κρέμα στο πρόσωπό σου, τόσο μέσα στο γένι, όσο και στο ερεθισμένο δέρμα. Οι ενυδατικές κρέμες με βάση έλαια διατηρούν συνήθως περισσότερη υγρασία σε σχέση με τις ενυδατικές κρέμες με βάση το νερό.
2. Οι τρίχες που γυρνάνε προς τα μέσα
Αν ξυρίστηκες πρόσφατα ή τρίμαρες το γένι σου, μπορεί να εμφανίσεις τρίχες που γυρνάνε προς τα μέσα. Αν και αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα, τα άτομα με σγουρές τρίχες είναι πιο επιρρεπή.
– Τι μπορείς να κάνεις
Για να απαλλαγείς από αυτά το κόκκινα σπυράκια που φαγουρίζουν, φρόντισε να πλένεις την περιοχή με ήπιο καθαριστικό ή ακόμα και απολεπιστικό για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. «Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς ζεστό νερό για να μαλακώσουν οι τρίχες πριν το ξύρισμα (π.χ. εφαρμόζοντας ένα ζεστό, υγρό καθαρό πανί στην περιοχή). Χρησιμοποίησε ενυδατικό αφρό ή τζελ ξυρίσματος και καθαρή λεπίδα», τονίζει ο ειδικός. Επίσης, είναι σημαντικό να φυλάς τη λεπίδα μακριά από το ντους, ώστε να στεγνώνει εντελώς μεταξύ των χρήσεων, και να την αλλάζεις τακτικά (κάθε μήνα, αν ξυρίζεσαι συχνά).
3. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Αν έχεις τάση για πιτυρίδα στο τριχωτό της κεφαλής, είναι πιθανό να εμφανίσεις το ίδιο πρόβλημα και στην περιοχή του γενιού. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια συχνή, υποτροπιάζουσα, μη μεταδοτική πάθηση του δέρματος, που εκδηλώνεται στις περιοχές με υπερδραστήριους σμηγματογόνους αδένες. Στους ενήλικες, εμφανίζεται ως ακαθόριστες ερυθρές πλάκες καλυμμένες με μικρά κολλώδη λέπια. Συχνά, τα συμπτώματα συνοδεύονται από έντονη αίσθηση κνησμού.
– Τι μπορείς να κάνεις
Αν αρχίσεις να εμφανίζεις ερυθρότητα, λέπια και φαγούρα στα γένια, τα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να σε βοηθήσουν.
4. Οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις
Η σταφυλοκοκκική λοίμωξη προκαλείται από βακτήρια του γένους Staphylococcus, με πιο συχνό τον Staphylococcus aureus. Ο σταφυλόκοκκος ζει στο δέρμα και τους βλεννογόνους των περισσότερων ανθρώπων. «Όταν έχεις γένια, η υγρασία και η απολέπιση δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί στην περιοχή», εξηγεί ο Vij. Σε σημεία που το γένι είναι πιο πυκνό, μπορεί να προκληθεί θυλακίτιδα.
– Τι μπορείς να κάνεις
Η θεραπεία περιλαμβάνει καλό πλύσιμο με ειδικό σαμπουάν και, αν θες, εφαρμογή αντιισταμινικής κρέμας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ίσως απαιτείται η λήψη αντιβιοτικού.