ZUMA PRESS/VISUALHELLAS.GR

ΑΛΩΠΕΚΙΑ: Η ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΠΑΘΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ VIRAL

Η αλωπεκία ήρθε στο προσκήνιο εξαιτίας ενός περιστατικού που σημάδεψε τη φετινή απονομή των Όσκαρ. Για τους πάσχοντες, ήταν μια ένεση αυτοπεποίθησης για μια δερματική διαταραχή που δεν έχει θεραπεία.

Για το Χόλιγουντ, το συμβάν που έγινε επί σκηνής στην απονομή των Όσκαρ ήταν άλλη μια αφορμή για να ξαναμπεί σε μπελάδες, συζητώντας από τα όρια του χιούμορ μέχρι τα αντανακλαστικά της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Για τους ανθρώπους με αλωπεκία, όμως, ήταν μια πολύτιμη στιγμή ευαισθητοποίησης του κόσμου απέναντι στο πρόβλημά τους.

Η μπουνιά του Will Smith στον Chris Rock για το εντελώς άκομψο αστείο που έκανε για τη σύζυγό του, Jada Pinkett-Smith, θα μπορούσε να είναι μια ανακούφιση, μια δικαίωση για τον θυμό και την ντροπή που αισθάνονται όσοι πάσχουν από την ίδια αυτοάνοση δερματική διαταραχή. Χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι επικροτούμε τη βία.

Τα φώτα στην αλωπεκία

Η Jada Pinkett-Smith δεν είναι το μοναδικό διάσημο άτομο με alopecia areata. Ο κωμικός Matt Lucas του «Little Britain» μιλάει εδώ και χρόνια δημόσια για την πάθησή του και μάλιστα το βρίσκει «τόσο παράξενο» που κάποια εφημερίδα τον αναφέρει συνέχεια ως «αβγοκέφαλο». Και η Viola Davis τα πέρασε δύσκολα με την αυτοπεποίθησή της λόγω της αλωπεκίας, μέχρι που το 2012 αποφάσισε να εμφανιστεί στην απονομή των Όσκαρ χωρίς περούκα.

αλωπεκία
Η Jada Pinkett Smith στο κόκκινο χαλί της 94ης απονομής των Oscar. 2022 John Locher/AP Photo
Η Jada Pinkett Smith στο κόκκινο χαλί της 94ης απονομής των Oscar.

Με ή χωρίς το προνόμιο της διασημότητας, η απώλεια μαλλιών που προκαλεί η alopecia areata (γυροειδής αλωπεκία) είναι τραυματική. Για 7 εκατομμύρια Αμερικανούς και 147 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η έξοδος από το σπίτι αλλά και το πρωινό κοίταγμα στον καθρέφτη είναι ένας καθημερινός αγώνας. «Πρέπει να υποστώ τα αδιάκριτα βλέμματα στον δρόμο ή ακόμα και άγνωστους ανθρώπους να μου ζητάνε να φοράω καπέλα ή περούκες για να καλύπτω το κεφάλι μου», εξομολογείται μια 32χρονη Βρετανίδα στην Guardian.

Viola Davis
H Viola Davis στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ το 2012. 2012 Chris Pizzello/AP Photo
H Viola Davis στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ το 2012.

Εντελώς διαφορετική από την ανδρογενετική αλωπεκία, που ευθύνεται για τη σταδιακή τριχόπτωση, η alopecia areata έχει ως βασικό σύμπτωμα την ξαφνική απώλεια ολόκληρων τμημάτων μαλλιών στο μέγεθος ενός μεγάλου κέρματος. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις φέρνουν πλήρη απώλεια των μαλλιών (alopecia totalis) ή και πλήρη απώλεια των μαλλιών και των τριχών στο πρόσωπο και το σώμα (alopecia universalis).

Matt Lucas
O Matt Lucas. 2022 John Locher/AP Photo
O Matt Lucas.

Αυτό συμβαίνει γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους τριχοθύλακες, οι οποίοι παραδόξως παραμένουν ενεργοί, οπότε τα μαλλιά μπορεί να ξαναμεγαλώσουν έτσι απροειδοποίητα όπως έπεσαν. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εξηγήσει αυτή τη συμπεριφορά του ανοσοποιητικού. Μπορεί να πυροδοτείται από εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες, όπως ένας ιός, ή από συνδυασμό και των δύο.

Αυτό που ξέρουν είναι ότι η alopecia areata προσβάλλει απρόβλεπτα ανθρώπους όλων των ηλικιών, των φύλων και των εθνικών ομάδων. Επίσης, ότι είναι μια πολυγονιδιακή διαταραχή, που σημαίνει ότι για να την κληρονομήσει ένα παιδί πρέπει να συνδυαστούν συγκεκριμένα γονίδια και από τους δύο γονείς. Θεραπεία δεν υπάρχει, αν και μία έρευνα με χορήγηση μπαρισιτινίμπης (που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και σε κάποιες περιπτώσεις Covid-19) μπορεί να είναι ελπιδοφόρα.

Προς το παρόν, το πιο ελπιδοφόρο είναι αυτό ακριβώς το περιστατικό που έκαναν φύλλο-φτερό ακόμα και οι συνωμοσιολόγοι του Internet. Ας είμαστε λίγο πιο ευαίσθητοι απέναντι στους ανθρώπους που υποφέρουν σωματικά και ψυχολογικά από οποιαδήποτε πάθηση προσβάλλει την εικόνα του σώματός τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.