Unsplash Krystal Ng

ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΙ: Η ΠΙΟ ΦΥΣΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΑ

Οι αποσμητικοί κρύσταλλοι είναι η πιο φυσική εναλλακτική στα κλασικά αποσμητικά (που περιέχουν αλουμίνιο) και λειτουργούν ευεργετικά για την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Τώρα που όλοι ψάχνουμε για φυσικές και eco-friendly εναλλακτικές λύσεις στην καθημερινή περιποίησή μας, οι αποσμητικοί κρύσταλλοι είναι μια υγιεινή επιλογή που αξίζει να έχουμε στον νου μας.

Δεν είναι, βέβαια, καινούργιο προϊόν. Στις χώρες της Ανατολής, οι αποσμητικοί κρύσταλλοι χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά στον δυτικό κόσμο έχουμε ξεκινήσει να τους χρησιμοποιούμε εδώ και λίγες μόλις δεκαετίες.

Τι είναι οι αποσμητικοί κρύσταλλοι;

Είναι ένα κομμάτι από κρύσταλλο ηφαιστειακής προέλευσης, ο οποίος είναι 100% φυσικός και βιοδιασπώμενος. Περιέχει μεταλλικά άλατα, όπως το κάλιο ή το αμμώνιο, που θεωρούνται ότι έχουν αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Η πρώτη εταιρεία που σύστησε τους αποσμητικούς κρυστάλλους είναι η Crystal. Ο ιδιοκτήτης της, σε ένα ταξίδι στη Γαλλία, ανακάλυψε ότι τα μεταλλικά άλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άριστο αποσμητικό!

Πράγματι, οι αποσμητικοί κρύσταλλοι εξουδετερώνουν τις οσμές από διάφορα σημεία του σώματος, όπως οι μασχάλες και τα πόδια. Καταστέλλουν τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του δέρματος και είναι υπεύθυνα για κακοσμία, ερεθισμούς και ευαισθησία. Περιορίζουν την εφίδρωση χωρίς να μπλοκάρουν τους πόρους. Μ’ αυτόν τον τρόπο προσφέρουν ασπίδα προστασίας κάποιων ωρών και μια ωραία αίσθηση φρεσκάδας και ευεξίας στο δέρμα. Στην πλειονότητά τους είναι άοσμα αποσμητικά και δεν αφήνουν λευκά κατάλοιπα στα ρούχα.

Εκτός από τον φυσικό κρύσταλλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις απευθείας στο δέρμα σου, τα αποσμητικά αυτά διατίθενται και σε μορφή roll-on, stick και spray.

αποσμητικοί κρύσταλλοι
iStock

Γιατί οι αποσμητικοί κρύσταλλοι γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς

Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά. Ξεχωρίζουν για τη φυσική σύστασή τους, το σεβασμό στο δέρμα και τη value-for-money τιμή τους σε σχέση με τη διάρκεια ζωής τους. Είναι απαλλαγμένοι από ύποπτα συστατικά, όπως τα άλατα αλουμινίου, τα parabens, οι φθαλικές ενώσεις, το άρωμα και το οινόπνευμα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για ερεθισμούς και αλλεργίες.

Σε ποιους απευθύνονται οι αποσμητικοί κρύσταλλοι

Οι αποσμητικοί κρύσταλλοι είναι ιδανικοί για όσους θέλουν να απαλλαγούν από περιττά και αχρείαστα χημικά συστατικά από τη ζωή τους, αλλά και από την κακοσμία με φυσικό τρόπο. Η κρυσταλλική πέτρα είναι ιδανική για την ευαίσθητη επιδερμίδα. Αν έχεις αυτόν τον τύπο δέρματος και παρατηρείς κάποια κοκκινίλα ή ερεθισμό στη μασχάλη μετά τη χρήση συμβατικών αποσμητικών, τότε έχει έρθει η στιγμή να κάνεις την αλλαγή.

Υπάρχουν ελάχιστες αναφορές για μικρά εξανθήματα μετά τη χρήση κρυστάλλου, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί η επιδερμίδα κάθε ανθρώπου είναι μοναδική και αντιδρά στα συστατικά κατά περίπτωση. Αν δεις το θέμα συνολικά, πάντως, θα αντιληφθείς ότι το ρίσκο για αλλεργικές αντιδράσεις είναι πολύ μικρότερο με τη χρήση των αποσμητικών κρυστάλλων.

Σημείωσε ότι σε περίπτωση που υποφέρεις από υπερβολική εφίδρωση, ίσως να μην σε καλύπτει απόλυτα αυτή η λύση.

Πώς να χρησιμοποιήσεις έναν αποσμητικό κρύσταλλο

  • Άπλωσέ τον σε καθαρό και νωπό δέρμα, ιδανικά μόλις βγεις από το ντους, για να εμποδίσεις τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία.
  • Αν χρησιμοποιείς τον κρύσταλλο στη φυσική μορφή του, βρέξε τον με νερό για να γλιστράει καλύτερα πάνω στην επιδερμίδα.
  • Αν χρησιμοποιείς αποσμητικό και σε άλλα σημεία του σώματός σου, καλό είναι να έχεις ένα προϊόν αποκλειστικά για τη μασχάλη και ένα άλλο για τις υπόλοιπες περιοχές. Μ’ αυτόν τον τρόπο εμποδίζεις την εξάπλωση τυχόν μικροβίων.
  • Σταμάτα τη χρήση αν σου προκαλέσει οποιοδήποτε ερεθισμό. Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει, επισκέψου τον δερματολόγο σου.

Το ΟW προτείνει

–Ice Guard Spray, Optima

Υποαλλεργικό και άοσμο αποσμητικό σε μορφή σπρέι, από φυσικά μεταλλικά άλατα, χωρίς άρωμα, οινόπνευμα και αλουμίνιο. Κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα και άλλες περιοχές του σώματος, εκτός από τη μασχάλη.

–Ορυκτός αποσμητικός κρύσταλλος, Bioleon

100% φυσικό, υποαλλεργικό προϊόν σε μορφή stick, χωρίς οινόπνευμα, συντηρητικά, συνθετικά πρόσθετα. Κατάλληλο για άντρες και γυναίκες.

–Ορυκτός αποσμητικός κρύσταλλος σε μορφή stick, Vitamelia

Παράγεται με φυσικό τρόπο στα νησιά Cebu, στον Ειρηνικό Ωκεανό, από 100% φυσικά ορυκτά άλατα. Δρα αποτελεσματικά στα βακτηρίδια που ευθύνονται για τις δυσάρεστες οσμές, χωρίς να μπλοκάρει τους σμηγματογόνους αδένες, και προσφέρει 24ωρη προστασία ακόμα και στην πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.

–Mineral Roll-On Vegan Deodorant, Crystal

Η μάρκα που εφηύρε το αποσμητικό σε μορφή κρυστάλλου. Το vegan και cruelty-free αποσμητικό σώματος σε μορφή roll-on προσφέρει 24ωρη προστασία και εμποδίζει την κακοσμία από τις μασχάλες και τα πόδια αντρών και γυναικών. Δεν περιέχει άλατα αλουμινίου και άρωμα.

–Αποσμητικό από φυσικό κρύσταλλο αλουνίτη, Tiande

100% φυσικό προϊόν από αλουνίτη ηφαιστειακής προέλευσης, που απορροφά τις οσμές χωρίς να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες χρήσεις. Ως αιμοστατικό σταματά τη ροή του αίματος από μικρά τραύματα. Είναι αποτελεσματικό κατά της οσμής των ποδιών, των μολύνσεων στη στοματική κοιλότητα και των τσιμπημάτων από κουνούπια και μέλισσες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.