iStock

ΕΧΩ ΠΥΚΝΑ ΓΕΝΙΑ. ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ;

Οι άντρες με μούσια που χρησιμοποιούν ενυδατική και serum, αναρωτιούνται αν κάνουν καλά. Έχει νόημα να εφαρμόζουν τα ίδια προϊόντα και στα πυκνά τους γένια; Μήπως υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες χρήσης;

Κάθε φορά που είχε ραντεβού σε αισθητικό για καθαρισμό προσώπου, ο φίλος μου ο Κώστας ξύριζε τη γενειάδα του μία μέρα πριν, για να μην είναι το πρόσωπό του ερεθισμένο. Μέχρι να ξαναφυτρώσουν τα γένια, είχε να αντιμετωπίσει τα παραξενεμένα βλέμματα και τα πειράγματα των γύρω του, που τον είχαν συνηθίσει με την ελκυστική αξυρισιά του. Μια, δυο, τρεις, του εξήγησα ότι δεν χρειάζεται να το κάνει και ότι τα προϊόντα που του βάζει η αισθητικός του, ωφελούν τα γένια του, κάνοντάς τα να έχουν πιο υγιή όψη και πιο απαλή αίσθηση.

Καθώς ο Κώστας πειραματίζεται γενικά με το μήκος της γενειάδας του και είναι από τους πιο επιμελείς άντρες ως προς τη ρουτίνα περιποίησης που έχω γνωρίσει, άρχισε να με βομβαρδίζει με ερωτήσεις για το ποια είναι τα κατάλληλα προϊόντα όταν είναι αξύριστος. Μπορεί να χρησιμοποιεί μια συνηθισμένη ενυδατική στα γένια του; Εισχωρούν βαθιά κάτω από τη γενειάδα τα προϊόντα; Μήπως πρέπει να βάζει έξτρα ποσότητα; Και τι ισχύει όταν έχει αξυρισιά μερικών ημερών;

Η περιποίηση του αξύριστου προσώπου μερικών ημερών

Αν τριμάρεις τακτικά τα γένια σου γιατί σου αρέσει η ελαφριά αξυρισιά ή βρίσκεις μπελαλίδικη τη γενειάδα αλά Tom Hardy (που όσο κι αν προσπαθήσεις είναι λίγο δύσκολο να τον μιμηθείς), τότε δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι διαφορετικό στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου. Η κοντή τριχοφυΐα δεν εμποδίζει τα συνηθισμένα προϊόντα να απλωθούν και να εισχωρήσουν βαθιά στο δέρμα. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, εκείνα που έχεις βρει ότι σου ταιριάζουν έπειτα από δοκιμές επί δοκιμών, ξεκινώντας από τον καθαρισμό και προχωρώντας στο serum, την ενυδατική και το αντηλιακό πριν βγεις από το σπίτι το πρωί. Φρόντισε οι κινήσεις σου να είναι λίγο πιο έντονες, ώστε το προϊόν να μη μείνει πάνω στην τρίχα.

κρέμα στα μούσια
iStock

Μπορώ να χρησιμοποιώ τα συνηθισμένα προϊόντα στην πυκνή γενειάδα;

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο μπερδεμένα ως προς το προϊόν που θα επιλέξεις και θα εφαρμόσεις, αφού τόσο η γενειάδα όσο και η επιδερμίδα που είναι κρυμμένη κάτω από τις τρίχες, θέλουν περιποίηση. Εδώ όμως είμαστε εμείς, για να σε ξεμπερδέψουμε και να σου δείξουμε πώς θα έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα.

– Serum

Όταν έχεις γενειάδα, παράλειψε τον συνηθισμένο ορό στη συγκεκριμένη περιοχή και αντικατάστησέ τον με ένα beard oil. Και τι δεν κάνει αυτό το προϊόν: αντιμετωπίζει την ενοχλητική πιτυρίδα στο σημείο, θρέφει βαθιά με τα έλαια βάσης, προσφέρει στιλπνότητα και λάμψη, μαλακώνει τις τραχιές και ξηρές τρίχες, κάνει τα γένια πιο εύκολα στο βούρτσισμα και το styling, προσφέρει ένα πολύ ευχάριστο άρωμα κι όλα αυτά χωρίς να αφήνει υπολείμματα.

Στα υπόλοιπα σημεία του προσώπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε ένα συνηθισμένο serum είτε ακόμα κι αυτό το beard oil, ειδικά αν έχεις ξηρό δέρμα. Σου έχουμε κι ένα ακόμα tip: το beard oil είναι τόσο θρεπτικό, που μπορείς να το χρησιμοποιείς σε σημεία με σκασίματα, όπως οι αγκώνες και τα χέρια.

κρέμα στα μούσια
iStock

– Ενυδατική κρέμα

Καταρχάς, να συμφωνήσουμε ότι η ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση, γιατί προστατεύει τον επιδερμικό φραγμό, εμποδίζει την απώλεια υγρασίας και την εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης. Επίσης, δίνει υγιή και ομοιόμορφο τόνο και αποτρέπει ερεθισμούς, ερυθρότητα και φραγμένους πόρους. Στην ερώτηση αν μπορείς να χρησιμοποιείς μία συνηθισμένη ενυδατική στην πλούσια γενειάδα σου, η απάντηση είναι «ναι» και «όχι».

Από τη μία πλευρά, μία συνηθισμένη ενυδατική κρέμα μπορεί να προσφέρει κάποια περιορισμένα οφέλη, γιατί ενυδατώνει το δέρμα από κάτω, που γίνεται η βάση για μία υγιή, υπέροχη γενειάδα. Η προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν με ελαφριά σύνθεση, που να μην περιέχει σκληρά χημικά συστατικά. Τα επιχειρήματα για την αρνητική απάντηση, είναι ισχυρότερα. Οι συνηθισμένες ενυδατικές είναι σχεδιασμένες για το δέρμα του προσώπου και όχι για την τρίχα, που έχει εντελώς διαφορετικές ανάγκες. Στην πραγματικότητα δεν της προσφέρουν σχεδόν τίποτα, αλλά αντίθετα μπορεί να αφήσουν τις τρίχες της γενειάδας λιπαρές, βαριές και δύσκολες στο βούρτσισμα και στο styling. Ακόμα, καθώς ανακατεύονται με τις φολίδες του δέρματος, τους πόρους και τα βακτήρια, μπορεί να μπλοκάρουν τους πόρους και τους θύλακες, προκαλώντας τη λεγόμενη ακμή γενειάδας.

Όπως φαίνεται, η προτιμότερη λύση είναι να χρησιμοποιείς δύο ξεχωριστές ενυδατικές, μία για το πρόσωπο (στα μάγουλα, τη μύτη, το μέτωπο και τον λαιμό εκεί όπου τελειώνει η γενειάδα) και μία ειδικά σχεδιασμένη για τη γενειάδα. Γι’ αυτήν τη δεύτερη χρειάζεσαι την ποσότητα που βγάζουν ένα με δύο πατήματα της αντλίας. Τρίψε απαλά το προϊόν στη γενειάδα και οδήγησέ το προς το δέρμα, δημιουργώντας τον φραγμό που θα συγκρατήσει την υγρασία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.