istock

CLEAN BEAUTY: ΠΟΣΟ «ΚΑΘΑΡΗ» ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΟΥ;

Τι σημαίνει clean beauty και πώς μπορείς να εντάξεις αυτή τη φιλοσοφία στην καθημερινή σου περιποίηση;

Δεν χρειάζεται να είσαι η Gwyneth Paltrow για να ξέρεις ότι πρέπει να αποφεύγεις καλλυντικά με οξυβενζόνη, αλουμίνιο, φορμαλδεΰδη, θειικά άλατα, parabens. Σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτριών στην Αμερική έχει ήδη ασπαστεί την clean beauty. H «καθαρή ομορφιά» είναι απαλλαγμένη από συστατικά, τα οποία θεωρούνται ύποπτα ή τοξικά για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Αν έχεις εντάξει στη ζωή σου την καθαρή ομορφιά, είναι σίγουρο ότι έχεις κατανοήσει την cruelty free και vegan φιλοσοφία της, που απαγορεύει τις δοκιμές σε ζώα και αποφεύγει τη χρήση παράγωγων ζωικής προέλευσης στις καλλυντικές φόρμουλες. Και είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να υιοθετήσεις συνολικά μια «πράσινη» συμπεριφορά, που δείχνει σεβασμό στον εαυτό σου, στον συνάνθρωπο, στο περιβάλλον και στα ζώα.

Clean & conscious beauty

Στο πλαίσιο της καθαρής και ευσυνείδητης ομορφιάς, μικρές και μεγαλύτερες εταιρείες στρέφονται τα τελευταία χρόνια σε πιο eco-friendly και βιώσιμες λύσεις, με στόχο να μειώσουν το αρνητικό αποτύπωμά τους στο περιβάλλον. 

  • Εστιάζουν σε πρώτες ύλες υψηλής φυσικής και βιολογικής αξίας, στη βιώσιμη χρήση υλικών, σε συνθέσεις φιλικές προς τον άνθρωπο και τoν πλανήτη. 
  • Επιλέγουν συστατικά από τον τόπο τους, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή. 
  • Συνθέτουν μινιμαλιστικές φόρμουλες με λίγα συστατικά.
  • Δημιουργούν βιοκλιματικές εγκαταστάσεις χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, χωρίς λιπάσματα ή φάρμακα. 
  • Χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά ή προτείνουν την ιδέα του επαναγεμίσματος (refill) για τις συσκευασίες.

Το 2019 και το 2020, η τάση για μηδέν αποτύπωμα ενισχύθηκε με περισσότερες vegan φόρμουλες και ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Θυμάσαι τις εκστρατείες με τα hashtags #PassOnPlastic και #WaterlessBeautyH πρώτη αφορούσε τη μείωση του πλαστικού. Η δεύτερη, την απουσία νερού ή, τουλάχιστον, την εξοικονόμησή του στις συνθέσεις των προϊόντων και στη διαδικασία παραγωγής τους. Το νερό είναι το Νο1 συστατικό στις καλλυντικές φόρμουλες. Τελευταία, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η υπερβολική ζήτησή του μπορεί να ξεπεράσει την προσφορά!

UNSPLASH D Studio
Οι πρωτοπόροι της καθαρής ομορφιάς

Βέβαια, σκέφτομαι ότι αυτές οι πρακτικές δεν είναι εντελώς καινούργιες. Υπάρχουν από τη δεκαετία του ’70, αλλά μεμονωμένα. Μου έρχεται στο μυαλό η αείμνηστη Anita Roddick, ιδρύτρια του The Body Shop, η «αναρχική της βιομηχανίας», όπως την αποκαλούσαν.

Η Roddick ήταν από τους πρώτους που είχε τονίσει τη σημασία των αγνών συστατικών και μιας πιο ηθικής στάσης απέναντι στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τα ζώα. Είχε καταδικάσει τo animal testing. Έκλεινε συμφωνίες με τοπικούς παραγωγούς, στο πλαίσιο του ηθικού εμπορίου με τις κοινότητες. Ζητούσε από τους πελάτες της να επιστρέφουν τα χρησιμοποιημένα μπουκαλάκια αρχικά για λόγους οικονομίας. Αυτή η κίνηση με τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες ήταν η αφορμή για μια πρωτοποριακή οικολογική φιλοσοφία. 

Πλούσια ενυδατική κρέμα σώματος για το απόλυτο clean beauty
Πλούσια ενυδατική κρέμα σώματος με άρωμα κολοκύθας και νότες από φουντούκι

Το παράδειγμα της Aveda

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, κάπου στη Μινεσότα, ο Horst Rechelbacher, ιδρυτής της Aveda, είχε συστήσει στο κοινό της αξίες της μάρκας ως εξής: «Είμαστε cruelty free. Δεν κάνουμε δοκιμές σε ζώα και δεν ζητάμε από κανέναν να το κάνει για λογαριασμό μας. Τα προϊόντα μας δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Είμαστε η πρώτη εταιρεία ομορφιάς που χρησιμοποιεί 100% αιολική ενέργεια και δεν επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη λειψυδρία ή άλλες προκλήσεις βιωσιμότητας. Δημιουργούμε προϊόντα υψηλής απόδοσης και φυσικής προέλευσης που προάγουν την ευεξία των ανθρώπων. Ταυτόχρονα προστατεύουν και τη γη». Στις αρχές του 2021, η μάρκα ανακοίνωσε ότι όλα της προϊόντα γίνονται vegan!

clean beauty aveda
Θεραπεία με μείγμα ελαίων και superfoods που προσφέρει πλούσια ενυδάτωση στα διψασμένα και ξηρά μαλλιά.

H περίπτωση της Caudalie

H Caudalie που γεννήθηκε από την Mathilde και τον Bertrand Thomas το 1995 στο Bordeaux της Γαλλίας μάς σύστησε το πρώτο wine spa στον κόσμο εγκαινιάζοντας την παγκόσμια τάση της οινοθεραπείας! Από τότε μέχρι σήμερα, το skincare brand που βασίζεται στις ευεργετικές ιδιότητες του σταφυλιού γίνεται ολοένα και πιο φυσικό, clean και οικολογικό μέσω του Cosm-ethics μανιφέστου του για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

καθαρή ομορφιά με resveratrol lift της caudalie
Αντιρυτιδικός oρός με vegan κολλαγόνο, ρεσβερατρόλη και υαλουρονικό οξύ που αντιμετωπίζει τα σημάδια γήρανσης

H ελληνική πρωτοπορία της Korres

Και η δική μας ελληνική εταιρεία Korres παρουσίασε πρώτη, πριν από δεκατρία χρόνια, τον πίνακα Formula Facts στη συσκευασία των προϊόντων της. Με αυτόν τον τρόπο, επικοινωνεί με ειλικρίνεια και διαφάνεια το ποσοστό φυσικότητας κάθε φόρμουλας, καθώς επίσης και τα συστατικά που επιλέγονται ή αποφεύγονται με τρόπο κατανοητό.

clean beauty, korres golden krocus
Ελιξήριο για τα μάτια με φρέσκο εκχύλισμα κρόκου Κοζάνης, β-γλυκάνες και πεπτίδια που μειώνει ρυτίδες, μαύρους κύκλους και πρήξιμο.

Πού πάει η καθαρή ομορφιά το 2022;

Από την πρώτη καραντίνα, η αγορά του skincare εκτοξεύτηκε. Αρχίσαμε να ψάχνουμε περισσότερο το θέμα της καθαρής ομορφιάς! Και να τσεκάρουμε εξονυχιστικά τις φόρμουλες των προϊόντων, δίνοντας προτεραιότητα σε συστατικά που είναι ασφαλή για την επιδερμίδα! 

Πολύτιμοι σύμμαχοί μας γίνονται ολοκαίνουργια apps, όπως το Think Dirty, το Good Guide, το CosmEthics, το Good Face. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές μάς βοηθάνε να διερευνήσουμε και να αξιολογήσουμε τα συστατικά των συνθέσεων πιο εύκολα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, δύο εκατομμύρια προϊόντα σκανάρονται καθημερινά παγκοσμίως, προκειμένου να εντοπιστούν οι θρεπτικές ουσίες, τα αντιοξειδωτικά και τα ρυπογόνα στοιχεία που εσωκλείονται στα πολύτιμα καλλυντικά βαζάκια. Κάποιες εφαρμογές, μάλιστα, χρησιμοποιούν εξελιγμένους αλγόριθμους που αναλύουν την κατάσταση της επιδερμίδας μας και προτείνουν προϊόντα κατάλληλα για τις ανάγκες της. Έτσι, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, διασφαλίζοντας την υγεία της επιδερμίδας μας και αποφασίζοντας τι είναι καλό για το δικό μας πρόσωπο και σώμα. 

Καθαρή ομορφιά για όλους!

Τη χρονιά που διανύουμε, η καθαρή ομορφιά γίνεται πιο mainstream, κατανοητή και προσβάσιμη σε περισσότερους ανθρώπους. Σε αυτή τη νέα συνθήκη, ακόμα και μεγάλοι όμιλοι που εμπιστευόμαστε κάνουν πιο καθαρές και οικολογικές προτάσεις μέσα από νέα λανσαρίσματα στην κατηγορία του σώματος, του μακιγιάζ και των μαλλιών. Ο όμιλος L’Oreal δεσμεύεται ότι μέχρι το 2025 όλες οι εγκαταστάσεις της θα έχουν επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα μέσα από τη χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέχρι το 2030, το 100% των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των προϊόντων της θα προέρχονται είτε από ανακυκλωμένες πηγές είτε από πηγές βιολογικής προέλευσης.

clean beauty, garnier bio hemp
Ενυδατική κρέμα προσώπου με βιολογικό έλαιο σπόρου κάνναβης που επανορθώνει τις λεπτές γραμμές και καταπραΰνει την στρεσαρισμένη επιδερμίδα.

Και μικρές εταιρείες στο παιχνίδι

Στο προσκήνιο έρχονται δυναμικά και hip μικρές εταιρείες, όπως η Tata Harper, η Ilia Beauty, η Drunk Elephant, οι οποίες εστιάζουν αποκλειστικά σε προϊόντα καθαρής ομορφιάς. Συγκεκριμένα, η δημοφιλής Drunk Elephant, που ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα, αποκλείει από τις φόρμουλές της έξι ύποπτα συστατικά αποτελώντας ένα καθαρόαιμο clean beauty brand. Tα λεγόμενα Suspicious 6™ είναι τα αιθέρια έλαια, το οινόπνευμα ξήρανσης, οι σιλικόνες, τα χημικά αντηλιακά, τα αρώματα/χρωστικές και το λαουρυλοθειικό νάτριο. Θεωρεί ότι μόνο έτσι η επιδερμίδα μπορεί να επιστρέψει στην υγιή και ισορροπημένη κατάστασή της! 

Protini Powerpeptide Resurf Serum, Drunk Elephant
Ορός με πεπτίδια, αμινοξέα και γαλακτικό οξύ που αποκαθιστά την υφή, τη λάμψη και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Ο κόσμος αλλάζει, όπως και ο τρόπος ζωής μας. Αν και οι προκλήσεις είναι πολλές, είναι στο χέρι μας να τον κάνουμε πιο βιώσιμο για τη δική μας γενιά και για τις επόμενες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.