iStock

ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ;

Κάποιοι λένε ότι κάνουν θαύματα στην επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια, αλλά ίσως τα διατροφικά συμπληρώματα κολλαγόνου να μην είναι η μαγική λύση που αναζητάς.

To κολλαγόνο είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη για τον οργανισμό μας και σίγουρα το έχεις καταλάβει αν μας διαβάζεις, αφού το αναφέρουμε πολύ συχνά. Αποτελείται από αμινοξέα και βρίσκεται φυσικά στο δέρμα, στα νύχια, στα μαλλιά, στους τένοντες και στα οστά. Είναι το πολύτιμο δίκτυο στήριξης των ιστών και του δέρματός μας και λειτουργεί συνεργατικά με άλλες ουσίες, όπως το υαλουρονικό οξύ και η ελαστίνη, για να διατηρεί την επιδερμίδα ελαστική, σφριγηλή και νεανική.

Υπάρχουν 28 διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου, που βρίσκονται σε διαφορετικά όργανα του σώματος. Από αυτούς, πέντε θεωρούνται οι πιο βασικοί οι Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, V, X – οι τύποι Ι και III είναι οι δύο κύριοι τύποι κολλαγόνου που εντοπίζονται στην επιδερμίδα και θέλεις πολύ να τους γνωρίζεις γιατί καταπολεμούν τα σημάδια γήρανσης!

Το πρόβλημα με το κολλαγόνο είναι ότι η παραγωγή του φθίνει καθώς μεγαλώνουμε και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό. Ήδη από τα 20 μας, τα επίπεδα κολλαγόνου μας μειώνονται κατά 1% περίπου κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται στη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, στην ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, τη ζάχαρη. Το αποτέλεσμα είναι ότι η επιδερμίδα χάνει τη νεανικότητα και την ελαστικότητά της, εμφανίζοντας σημάδια γήρανσης όπως οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες και η χαλάρωση.

Ο ντόρος για τα συμπληρώματα διατροφής με κολλαγόνο

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι παίρνουν συμπληρώματα με κολλαγόνο. Όσοι δεν το κάνουν (ακόμα!) σίγουρα το σκέφτονται βλέποντας celebrities και influencers στα social media να τα διαφημίζουν με ενθουσιασμό: ισχυρίζονται ότι αυτά τα συμπληρώματα προσφέρουν ενυδάτωση, σφριγηλότητα και λάμψη στην επιδερμίδα, αλλά και βελτιώνουν την ποιότητα των μαλλιών και των νυχιών.

κολλαγόνο
iStock

Το κολλαγόνο που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα είναι υδρολυμένο, δηλαδή είναι διασπασμένο σε πεπτίδια για να είναι εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό. Και, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με το φυσικό κολλαγόνο του οργανισμού: είναι ζωικής προέλευσης, προέρχεται δηλαδή από ψάρια, βοοειδή, χοίρους και κοτόπουλα. Η απορροφησιμότητα του κολλαγόνου των συμπληρωμάτων δεν εξαρτάται τόσο από τη μορφή τους (υγρή, σε ταμπλέτες ή σκόνη), όσο από την προέλευση του κολλαγόνου, με εκείνο που προέρχεται από τα ψάρια να υπερτερεί, ειδικά στην περιεκτικότητα του σε κολλαγόνο τύπου Ι και ΙΙΙ.

Εδώ όμως παρουσιάζεται ένα ερώτημα, που έχει να κάνει με τις πρώτες ύλες παραγωγής. Είναι ασφαλείς και ελεγμένες; Όπως τονίζει η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου: «Καθώς υπάρχει η πιθανότητα να μην ελέγχονται με την απαιτούμενη αυστηρότητα οι εταιρείες παραγωγής και η κατάσταση των ζώων από τα οποία προέρχεται το κολλαγόνο, υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να μην είναι απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα, αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα».

Τι λέει η επιστήμη

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Dermatology, συγκεντρώθηκαν τα αποτελέσματα από 19 έρευνες πάνω στο θέμα. Βρέθηκε ότι όσοι λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής με κολλαγόνο παρατήρησαν βελτίωση στην ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και την ενυδάτωση της επιδερμίδας, καθώς και στις ρυτίδες. Αυτό κι αν είναι λόγος για να το ρίξεις στα συμπληρώματα με κολλαγόνο!

κολλαγόνο
iStock

Θα σε απογοητεύσουμε, όμως: η μελέτη λέει ότι σε καμία από τις επιμέρους έρευνες δεν αποδεικνύεται ότι αυτά τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται αποκλειστικά στο κολλαγόνο. Επειδή τα συμπληρώματα που λάμβαναν οι συμμετέχοντες στην έρευνα περιείχαν και άλλα συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και υαλουρονικό οξύ, δεν είναι ξεκάθαρο σε τι οφείλονται οι αλλαγές στην επιδερμίδα.

Σε κάποιες κλινικές δοκιμές, βρέθηκε ότι το πόσιμο κολλαγόνο με υψηλές συγκεντρώσεις συγκεκριμένων αμινοξέων (prolylhydroxyproline και hydroxyprolylglycine) μπορεί να ενισχύσει την ενυδάτωση και την ελαστικότητα της επιδερμίδας, να απαλύνει την τραχύτητα και να βελτιώσει την όψη των ρυτίδων. Τέλος, σχεδόν καμία έρευνα δεν αποδεικνύει τα οφέλη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου στα μαλλιά και στα νύχια.

Ένα πρόβλημα με τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι ότι μεταβολίζονται κατά τη διαδικασία της πέψης. Πόση ποσότητα απορροφάται και τι μένει στα στοχευμένα όργανα για να λειτουργήσει ως δομικό στοιχείο είναι υπό συζήτηση.

Να πάρω συμπλήρωμα διατροφής με κολλαγόνο;

Όπως καταλαβαίνεις, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη ότι τα διατροφικά συμπληρώματα κολλαγόνου, σε οποιαδήποτε μορφή, κάνουν κάποια διαφορά στα θέματα της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών που σε απασχολούν.

●     Αν σε απασχολεί η αντιγήρανση, προτίμησε προϊόντα και συστατικά με αποδεδειγμένη δράση. Εφάρμοζε αντηλιακή κρέμα για να προστατεύεσαι από τον ήλιο και τοπικά ρετινοειδή που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ρυτίδες και τη χαλάρωση.

●     Αν είσαι vegetarian ή vegan, έτσι κι αλλιώς αυτά τα συμπληρώματα δεν είναι για σένα.

●     Οι ομάδες που ενδεχομένως να ωφεληθούν από τη λήψη του συμπληρώματος είναι οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και οι αθλητές, γιατί έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη.

●     Αν τελικά αποφασίσεις να πάρεις συμπλήρωμα κολλαγόνου, θα πρέπει να… δεσμευτείς: χρειάζεται χρήση τουλάχιστον 60 έως 90 ημερών για να δεις τις όποιες αλλαγές υπόσχεται.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.