Guillaume Bolduc / Unsplash

Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ

Ένας hair expert μάς μαθαίνει τα πάντα για το πώς να προστατεύουμε τα μαλλιά μας το καλοκαίρι, στην πόλη αλλά κυρίως στις διακοπές.

Το καλοκαίρι κάνει καλό στη διάθεσή μας, αλλά όχι και στα μαλλιά μας, τα οποία ταλαιπωρούνται από τον ήλιο και τη θάλασσα. Μιλήσαμε με τον Γιώργο Σφακιανάκη, τον έμπειρο hair stylist των κομμωτηρίων Teo και Aveda Teo, που είναι υπέρμαχος της ολιστικής προσέγγισης στη φροντίδα και ανανέωση των μαλλιών και τον ρωτήσαμε τα πάντα για την καλοκαιρινή φροντίδα των μαλλιών.

Ο Γιώργος δεν λέει συνήθως πολλά με τα λόγια, αλλά με τις πράξεις του. Η τεχνογνωσία του και η αγάπη γι' αυτό που κάνει φαίνεται στον σχεδόν καλλιτεχνικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το ψαλίδι του και διαχειρίζεται τα μαλλιά. Σαν να συνθέτει ή να αποκαθιστά ένα έργο τέχνης! Ο Γιώργος μάς απάντησε πολύ πρόθυμα σε όσα τον ρωτήσαμε για την ιδιαίτερη περιποίηση που χρειάζονται τα μαλλιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και άφησε ανοιχτό το ραντεβού για να τα πούμε και τις επόμενες εποχές.

Πώς να προστατεύσουμε τα μαλλιά μας το καλοκαίρι

– Μπορούμε να αποφύγουμε την αφυδάτωση στα μαλλιά μας το καλοκαίρι;

Οι σκληρές ακτίνες του ήλιου, η θάλασσα και το χλώριο της πισίνας ταλαιπωρούν τα μαλλιά. Τα κάνουν πιο άτονα και θαμπά. Τα βαμμένα μαλλιά είναι τα πρώτα που δείχνουν σημάδια ξεθωριάσματος και αφυδάτωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εξωτερικές τούφες να παρουσιάζουν ξηρότητα, να φριζάρουν προς όλες τις κατευθύνσεις και να μη στρώνουν καθόλου.

Δώστε μεγάλη προσοχή στις τεχνικές εργασίες που κάνετε. Για μένα, το πιο σημαντικό είναι να εμπιστεύεστε τεχνίτες που αφενός ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά και αφετέρου σέβονται την ποιότητα των μαλλιών.

Επιπλέον, αφήστε όλα τα θερμικά εργαλεία –πρέσες και πιστολάκι– στο ντουλάπι του μπάνιου μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι. Και χρησιμοποιήστε προϊόντα λείανσης και ενυδάτωσης σε μορφή μάσκας ή leave-in.

– Ποια είναι τα βήματα της σωστής περιποίησης των βαμμένων μαλλιών κατά την έκθεση στον ήλιο;

Όταν τα μαλλιά είναι αφυδατωμένα, δεν κρατάνε το χρώμα, γιατί δεν κλείνουν τα λέπια της τρίχας. Η φωτεινότητα και η διάρκεια του χρώματος δεν είναι στο 100%. Η λύση είναι να επιλέγετε πάντα επαγγελματικά και εξειδικευμένα προϊόντα για βαμμένα μαλλιά, και να ποντάρετε σε προϊόντα leave-in που ενυδατώνουν και αναδομούν την τρίχα.

– Είναι απαραίτητο το αντηλιακό στα μαλλιά;

Τα αντηλιακά προϊόντα μαλλιών είναι απαραίτητα το καλοκαίρι όχι μόνο για την ενυδάτωση που προσφέρουν, αλλά και για τη διατήρηση της καλής ποιότητας της τρίχας. Αν αναρωτιέστε πότε και πόσο συχνά πρέπει να τα εφαρμόζετε στα μαλλιά, η δική μου συμβουλή είναι να το κάνετε πριν από την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας.

μαλλιά καλοκαίρι
Camille Brodard / Unsplash

– Μπορούμε να αφήνουμε τα μαλλιά μας με το θαλασσινό αλάτι στις διακοπές;

Όχι, δεν είναι καλό να αφήνετε το αλάτι ούτε στο δέρμα αλλά ούτε και στα μαλλιά όταν φεύγετε από την παραλία! Το αλάτι σκληραίνει, ξηραίνει και αφυδατώνει τα μαλλιά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε καθημερινή βάση είναι να τα ξεβγάζετε με νερό. Δεν χρειάζεται να τα λούζετε κάθε μέρα.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο, τα μαλλιά, και ειδικά τα ξανθά, δεν πρέπει να στεγνώνουν στον ήλιο με το αλάτι πάνω τους. Γι’ αυτό θα τους κάνει καλό μια πολύ καλή μάσκα ή ένα αντηλιακό λάδι. Εκτός από περιποίηση θα δώσετε στα μαλλιά και ένα ωραίο wet look.

ΒΑΛΤΕ ΛΙΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΜΑΛΛΙΩΝ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ Ή ΟΣΟ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΒΓΑΛΕΤΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ. ΘΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ.

– Να βάφουμε τα μαλλιά μας πριν πάμε διακοπές;

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις συνήθειές σας ως προς τη βαφή ή το κούρεμα. Τα μαλλιά πρέπει να είναι περιποιημένα στη ρίζα και στα μήκη πριν φύγετε για τον αγαπημένο προορισμό σας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα ξεθωριάσουν από τον ήλιο. Κάτι τέτοιο είναι μέσα στο πρόγραμμα και δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Γι’ αυτό, αμέσως μόλις επιστρέψετε από τις διακοπές, φροντίστε να κλείσετε ραντεβού με τον κομμωτή σας για μια συνολική ανανέωση, δηλαδή ένα combo βαφής, κουρέματος και ενυδατικής θεραπείας.

καλοκαίρι μαλλιά
Jonathan Borba / Unsplash

– Το απόλυτο καλοκαιρινό hair styling είναι…

Ανεξάρτητα από τις τάσεις, οι πλεξούδες και οι κοτσίδες είναι το πιο cool καλοκαιρινό look. Από τα λεπτά κοτσιδάκια (baby braids), μέχρι τις μακριές πλεξούδες σε ponytail ή σε χαμηλό κότσο, είναι η πιο απλή, γρήγορη και εύκολη επιλογή. Εκτός απ' αυτό, όταν τα μαλλιά μαζεύονται σε πλεξούδες και κοτσίδες, προστατεύονται από τον αέρα και τον ήλιο.

– Ποια είναι τα must have προϊόντα για το νεσεσέρ των διακοπών;

Μια εντατικά ενυδατική ή βαθιά θρεπτική μάσκα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε ακόμα και πριν μπείτε στη θάλασσα, καθώς και το αντηλιακό μαλλιών, το οποίο διατηρεί το χρώμα και τη λάμψη των μαλλιών.

– Ποιο είναι το ένα και μοναδικό προϊόν που θα πρέπει να πάρουμε μαζί μας σε ένα ερημονήσι;

Στο ερημονήσι, πάρτε μόνο το… αγαπημένο σας πρόσωπο. Αν δεν φροντίσετε τα μαλλιά σας για λίγες μέρες, δεν θα πάθουν τίποτα. Φτάνει να τα περιποιείστε όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.