Freepik

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΕΙΣ

H ηλιακή ακτινοβολία διαπερνάει τα σύννεφα αλλά και επιφάνειες όπως τα τζάμια του αυτοκινήτου ακόμα και σε φάσεις που δεν το καταλαβαίνεις. Και φτάνει στο δέρμα σου.

Στο Τορίνο που ήμουν για το Πάσχα, πιάσαμε μια κουβέντα με τους Ιταλούς φίλους μου για την αντηλιακή προστασία με αφορμή το καλοκαίρι που πλησιάζει και τις διακοπές που θα κάνουν ξανά στα ελληνικά νησιά. Άλλο που δεν ήθελα να αρχίσω να… παραδίδω μαθήματα για τη σημασία της προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Μου έλεγαν, λοιπόν, ότι εφαρμόζουν αντηλιακή κρέμα μόνο το καλοκαίρι και ότι δεν είχαν αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουν όλο τον χρόνο το πρόσωπό τους, που είναι η πιο εκτεθειμένη ζώνη. Το Τορίνο δεν είναι και η πιο ηλιόλουστη πόλη της Ιταλίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ηλιακή ακτινοβολία δεν φτάνει στην επιδερμίδα ακόμα και μέσα από τα σύννεφα ή τη σκιά.

Η ηλιακή ακτινοβολία «βλέπει» τα πάντα

Αυτό που προσπαθούσα να εξηγήσω στους όχι και τόσο καλά ενημερωμένους και επιμελείς φίλους μου είναι ότι η σωστή αντηλιακή προστασία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο καλοκαίρι ή στις μέρες των διακοπών.

Πολυάριθμες έρευνες αποδεικνύουν ότι η καθημερινή έκθεση στον ήλιο στην πόλη ευθύνεται για το 80% των σημαδιών γήρανσης καθώς και για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, άρα είναι πιο επιβαρυντική κι από την ηλιοθεραπεία. Το μελάνωμα, οι φωτοαλλεργίες, η υπερμελάγχρωση και η γήρανση είναι απόρροια της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ίσως επίσης να σε ταρακουνήσει ότι τo 75% αυτών των φθορών προκαλούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενός περιπάτου ή μιας υπαίθριας δραστηριότητας στην πόλη, παρά στην παραλία.

πόση ακτινοβολία περνάει από το τζάμι του αυτοκινήτου
Freepik

Μπορείς να πάθεις έγκαυμα όταν οδηγείς ή δουλεύεις κοντά σε παράθυρο;

Την επόμενη φορά που θα απολαμβάνεις το ζεστό φως του ήλιου την ώρα που εργάζεσαι δίπλα στο παράθυρο του σπιτιού ή του γραφείου σου, ή θα οδηγείς το αυτοκίνητό σου για αρκετές ώρες μια μέρα με έντονη ηλιοφάνεια, να θυμάσαι ότι αυτή η ακτινοβολία δεν είναι τόσο φιλική για την επιδερμίδα σου.

Μην ανησυχείς όμως. Έγκαυμα δεν θα πάθεις, αφού σε μεγάλο ποσοστό η υπεριώδης ακτινοβολία UVB, η οποία ευθύνεται γι’ αυτό, μπλοκάρεται από τα τζάμια. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον άλλο τύπο της υπεριώδους ακτινοβολίας, δηλαδή τη UVA, το 50% της οποίας διαπερνά τα σύννεφα αλλά και επιφάνειες όπως τα τζάμια του αυτοκινήτου, και τελικά φτάνει στο δέρμα μας. Παρόλο που δεν προκαλούν εγκαύματα, οι ύπουλες υπεριώδεις ακτίνες UVA εισχωρούν πιο βαθιά και μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες βλάβες στο δέρμα, από φωτογήρανση μέχρι καρκίνο του δέρματος.

Τι μπορείς να κάνεις για περισσότερη προστασία

Αν ζεις σε μέρη όπου η ηλιοφάνεια είναι χαμηλή, η αντηλιακή κρέμα ή η κρέμα ημέρας με δείκτη προστασίας που δεν ξεπερνάει το 20 ή το 30 σε προστατεύουν επαρκώς. Ωστόσο, σε συνθήκες έντονης και παρατεταμένης ηλιοφάνειας, μπορεί να χρειαστείς προϊόντα με πιο υψηλό δείκτη προστασίας, από 30 και πάνω.

Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που πρέπει να προσέχεις οπωσδήποτε είναι να επιλέγεις προστασία ευρέος φάσματος από τις ακτίνες UVA και UVB. Και να μην ξεχνάς να εφαρμόζεις την κρέμα στα σημεία του προσώπου τα οποία συνήθως παραμελείς, όπως τα αυτιά, ο λαιμός, τα χείλη, το τριχωτό της κεφαλής και η ράχη των χεριών.

πόση ακτινοβολία περνάει από το τζάμι του αυτοκινήτου

Προστατευτική μεμβράνη στο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι οδηγοί που περνάνε πολύ χρόνο μέσα στο αυτοκίνητό τους είναι πιθανότερο να εμφανίσουν καρκίνο στην πλευρά του προσώπου τους που είναι κοντά στο τζάμι και τη βλέπει ο ήλιος.

Μια έξτρα κίνηση προστασίας, λοιπόν, είναι να βάλεις αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια του αυτοκινήτου σου, που φιλτράρουν και συγκρατούν σε μεγάλο βαθμό την ανεπιθύμητη UV. Αυτό έχει πολλά ακόμη οφέλη, αφού μειώνει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου κατά περίπου 25% αλλά και την αντηλιά, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες ορατότητας. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο αποδοτική η λειτουργία του κλιματισμού, κι έτσι κάνεις οικονομία στα καύσιμα.

Αν αποφασίσεις να τοποθετήσεις αντηλιακές μεμβράνες, έχε στο νου σου ότι σύμφωνα με τον ελληνικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στα παράθυρα του οδηγού και του συνοδηγού δεν επιτρέπονται οι πολύ σκουρόχρωμες αποχρώσεις και ότι ο ελάχιστος συντελεστής φωτός είναι 70%.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.