Unsplash Etienne Girardet

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΓΙΟΝ: ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

Πολύ περισσότερο από ένα καθημερινό προϊόν ομορφιάς, το κόκκινο κραγιόν συμβολίζει την εμπιστοσύνη των γυναικών στον εαυτό τους και στα πιστεύω τους, τη δύναμη και το θάρρος για να τα εκφράσουν.

Πολλοί αγώνες έχουν καταγραφεί στην ιστορία για την χειραφέτηση των γυναικών, την ισότητα των φύλων και το δικαίωμα της ψήφου. Ακόμα και σήμερα, όμως, που οι γυναίκες είναι ανεξάρτητες, δυναμικές και ελεύθερες να εκφραστούν με τον τρόπο που θέλουν, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα απλό, κόκκινο κραγιόν μπορεί να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.

Αυτό ακριβώς συνέβη πριν από μερικούς μήνες στην Ινδία, σε μια 54χρονη γυναίκα που φόρεσε κόκκινο κραγιόν σε μια οικογενειακή γιορτή. Η τολμηρή εμφάνισή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και την επίκριση των συγγενών της.

Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είχε δώσει εξαιρετική ανατροφή στον 20χρονο γιο της και είχε κερδίσει το σεβασμό του, γιατί εκείνος την επόμενη μέρα πέρασε τα χείλη του με κόκκινο κραγιόν και ανάρτησε τη φωτογραφία στο Facebook. Με αυτόν τον τρόπο έκανε μια ηχηρή, φεμινιστική δήλωση κατά της πατριαρχίας!

Η ιστορία του κόκκινου κραγιόν

Κάποτε, το κόκκινο κραγιόν ήταν σύμβολο της υψηλής κοινωνίας. Το φορούσαν σε διαφορετικές αποχρώσεις από την Κλεοπάτρα στην αρχαία Αίγυπτο ως την Ελισάβετ Α'. Η τολμηρή Βρετανίδα βασίλισσα, που λάτρευε το πορφυρό χρώμα στα χείλη, αψηφούσε τις φήμες που διέδιδαν οι θεοσεβούμενοι άντρες της εποχής ότι κάθε γυναίκα που φορούσε κόκκινο κραγιόν ήταν αμαρτωλή και μάγισσα.

Πολύ αργότερα, η πουριτανή Βικτώρια της Αγγλίας το θεώρησε άκομψο και αγενές για μια γυναίκα να φοράει το συγκεκριμένο χρώμα. Κάπως έτσι, το κόκκινο κραγιόν έχασε την αίγλη και τη δημοτικότητά του. Όχι όμως για πολύ...

κόκκινο κραγιόν
Unsplash Onder Ortel

Σουφραζέτες... στα κόκκινα

Τα πράγματα άλλαξαν πάλι στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι σουφραζέτες διαδήλωναν για τα δικαιώματά τους με ενωμένα χέρια και βαμμένα κόκκινα χείλη. Τότε, το κόκκινο χρώμα συνδέθηκε άρρηκτα με το φεμινιστικό κίνημα και τη χειραφέτηση. Και μαγνήτισε την προσοχή της κοινωνίας στον ιερό σκοπό των γυναικών. Η ίδια η Elizabeth Arden, ιδιοκτήτρια της επώνυμης εταιρείας καλλυντικών, συμμετείχε στο κίνημα ενεργά μοιράζοντας δωρεάν κραγιόν σε κάθε πορεία!

«Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο σύμβολο από το κόκκινο κραγιόν, γιατί δεν είναι μόνο δυναμικό, είναι και απολύτως γυναικείο», αναφέρει η συγγραφέας Rachel Felder στο βιβλίο της «An ode to a beauty icon».

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γυναίκες του στρατού, των εργοστασίων, που κρατούσαν ζωντανή τη βιομηχανία όσο οι άντρες έλειπαν στο μέτωπο, αλλά και όσες ήθελαν να δείξουν τον πατριωτισμό τους, φορούσαν μια συγκεκριμένη κόκκινη απόχρωση στα χείλη. Ήταν ένας τρόπος να κρατούν ψηλά το ηθικό τους. Το κραγιόν είχε την εμψυχωτική ονομασία «Victory Red» (το κόκκινο της νίκης) και την υπογραφή της Αμερικανίδας Elizabeth Arden. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Winston Churchill επιβεβαίωνε ότι το κόκκινο κραγιόν ήταν σύμβολο πατριωτισμού που τόνωνε την ψυχολογία.

Τον Μάη του 1969, ο καλλιτέχνης Claes Oldenbourg και μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Yale έφτιαξαν ένα εικαστικό έργο τέχνης που απεικόνιζε έναν πανύψηλο σωλήνα σε μορφή κόκκινου κραγιόν πάνω σε ένα τανκ στο έδαφος του πανεπιστημίου. Το «Lipstick on Caterpillar Tracks» ήταν ένας τρόπος διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Βιετνάμ, ένα ειρωνικό σχόλιο για την αμερικανική κοινωνία της κατανάλωσης, καθώς και ένα σύμβολο ενδυνάμωσης για τις πρώτες γυναίκες φοιτήτριες που θα δεχόταν το Πανεπιστήμιο το επόμενο εξάμηνο. Ο εκπρόσωπος της pop art δεν έψαχνε να κάνει μια ρεαλιστική τοποθέτηση. Το κόκκινο είναι το σύμβολο των συμβόλων. Είναι αυτό που βάζεις πάνω σου όταν θέλεις να κάνεις μια δήλωση και να τραβήξεις την προσοχή.

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο του Harvard, οι γυναίκες που φοράνε κόκκινο κραγιόν θεωρούνται πιο θαρραλέες και αποδοτικές, σίγουρες για τον εαυτό τους και τη θηλυκότητά τους. Η έρευνα έδειξε ότι, όταν μια γυναίκα φοράει κόκκινο κραγιόν, δηλώνει ότι νιώθει καλά με τον εαυτό της σωματικά και ψυχολογικά.

κόκκινο κραγιόν
Unsplash Ina Garbe

Το κόκκινο και οι θαυμάστριές του

Δεν είναι τυχαίο ότι το κόκκινο κραγιόν έχουν λατρέψει σπουδαίες γυναίκες-σύμβολα θηλυκότητας και σεξουαλικότητας. Η Γαλλίδα ηθοποιός Sarah Bernhardt, ένας από τους θρύλους της ιστορίας του θεάτρου, συνήθιζε να βάφει τα χείλη της κόκκινα δημοσίως και να κυκλοφορεί στα καφέ του Παρισιού προκαλώντας αντιδράσεις και κολακευτικά σχόλια. Στη Marilyn Monroe, τη Rita Hayworth και την Elizabeth Taylor οφείλει το κόκκινο κραγιόν την έκρηξη δημοφιλίας του!

Ήταν επιλογή της Madonna να φορέσει την απόχρωση Red Russian της M.A.C σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας της «Like A Virgin», τη δεκαετία του 1980, και της Rihanna να τραγουδήσει πολύ πιο πρόσφατα το «Red Lipstick». Το κόκκινο χρώμα ήταν σήμα κατατεθέν της Uma Thurman στο απόλυτα cult «Pulp Fiction». Και ήταν η επιλογή της Viola Davis όταν παρέλαβε το βραβείο Emmy. Τα λέει όλα η δήλωση της makeup artist Jo Baker, που εφάρμοσε στα χείλη της ηθοποιού Lucy Boynton το Rouge Allure Velvet της Chanel στην απόχρωση 357 Camelia Rouge: «Είμαι τολμηρή, θηλυκή και δυνατή. Πιστεύω στον εαυτό μου. Είμαι εδώ και θέλω να με προσέξετε».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.