iStock

ΛΗΓΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ;

Στα τρόφιμα, η ημερομηνία λήξης είναι το πρώτο πράγμα που τσεκάρεις. Στα καλλυντικά γενικά και στα προϊόντα μακιγιάζ ειδικά, δεν σε απασχολεί ιδιαίτερα. Μάθε γιατί είναι σημαντικό να την υπολογίζεις και πώς θα το πετύχεις έστω κι αν δεν είναι ευδιάκριτη.

Το να πετάς πράγματα είναι εντελώς απελευθερωτικό, όπως βεβαιώνει η Marie Kondo, που έκανε viral όνομα και περιουσία βάζοντας τάξη στα ντουλάπια και τα συρτάρια μας. Στην περίπτωση των προϊόντων μακιγιάζ, είναι βασικά θέμα υγιεινής, αφού ένα ληγμένο προϊόν μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και μολύνσεις. Το ξέρουμε ότι η παλέτα σκιών ή το κραγιόν σου σου έχουν χαρίσει μεγάλη αυτοπεποίθηση και σε έχουν συντροφεύσει σε πολλές χαρούμενες στιγμές της ζωής σου, αλλά κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να τα αποχωριστείς, όπως συμβουλεύει η guru της οργάνωσης.

Το μακιγιάζ, όπως όλα τα καλλυντικά, έχει ημερομηνία λήξης και υπάρχουν σοβαροί λόγοι να την προσέχεις. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να τσεκάρεις πότε λήγει το προϊόν είναι να αναζητήσεις στη συσκευασία το σύμβολο του ανοιχτού μικρού δοχείου μέσα στο οποίο υπάρχει ένας αριθμός και το γράμμα «Μ». Το «Μ» αντιστοιχεί στη λέξη «Months» και δηλώνει τους μήνες ζωής που έχει ένα προϊόν. Για παράδειγμα, αν το foundation σου έχει το σύμβολο «6Μ», αυτό σημαίνει ότι έχεις έξι μήνες απ’ όταν το ανοίξεις για να το χρησιμοποιήσεις και να το χαρείς, αλλά όταν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, πρέπει να το πετάξεις.

Αν δεν βρίσκεις το σύμβολο ή αν έχεις απορίες σχετικά με τη λήξη του προϊόντος, επικοινώνησε με την εταιρεία. Από εκεί και πέρα, ένας άλλος κανόνας για να καταλάβεις πότε έληξε ένα προϊόν μακιγιάζ είναι να παρατηρείς την οσμή, τη σύνθεση και την υφή του. Η παραμικρή αλλαγή είναι σίγουρο σημάδι ότι δεν πρέπει να το ξαναχρησιμοποιήσεις. Επειδή δεν πρόκειται ποτέ να βάλεις χαρτάκι στο προϊόν με την ημερομηνία που το άνοιξες, εμπιστεύσου τις αισθήσεις σου!

Πώς να υπολογίζεις τη διάρκεια ζωής στα προϊόντα μακιγιάζ

Foundation: 12-18 μήνες

Το foundation έχει μέσο όρο ζωής έναν χρόνο περίπου. Παρ’ όλα αυτά, αν παρατηρείς ότι η φόρμουλά του αρχίζει να… συμπεριφέρεται περίεργα, με την υφή του να μην απλώνεται καλά και ομοιόμορφα, αφήνοντας στο πρόσωπο μικρούς σβώλους, ξεφορτώσου το νωρίτερα. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τα υγρά foundation, τα οποία έχουν βάση το νερό και είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη βακτηρίων, ειδικά αν τα διατηρείς σε περιβάλλον με υγρασία, όπως το μπάνιο. Αντίθετα, τα foundation με βάση το λάδι είναι πιο ανθεκτικά και μένουν άθικτα έως και 18 μήνες.

λήγουν τα προϊόντα μακιγιάζ και πότε
iStock

Concealer: 6-12 μήνες

Θα καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το concealer σου όταν αρχίζει να οξειδώνεται, να αλλάζει χρώμα και να γίνεται πορτοκαλί ή να έχει περίεργη μυρωδιά. Πιο προσεκτική χρειάζεται να είσαι με τα υγρά concealer που διαθέτουν πινέλα εφαρμογής (ραβδάκια), τα οποία παίρνουν μικρή ποσότητα προϊόντος, την αγγίζουν στην επιδερμίδα και ξαναμπαίνουν μέσα στο σωληνάριο. Με τον καιρό, αυτή η κίνηση μπορεί να μεταφέρει μικρόβια και να προκαλέσει μόλυνση στο δέρμα.

Setting powder: 12-18 μήνες

Τα προϊόντα μακιγιάζ σε σκόνη διαρκούν συνήθως περισσότερο από τις υγρές φόρμουλες. Επομένως, η πούδρα σεταρίσματος θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη για έναν με ενάμιση χρόνο, που είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επενδύσεις σε ένα πιο ακριβό προϊόν.

Blush & Bronzer: 12-24 μήνες

Όταν είναι σε μορφή σκόνης, έχουν διάρκεια ζωής έως και δύο χρόνια και δεν συγκεντρώνουν βακτήρια. Αν όμως αγαπάς τα υγρά και κρεμώδη ρουζ ή τα υγρά bronzer, τότε θα τα χρησιμοποιήσεις για 12 με 18 μήνες. Χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι πρέπει να διατηρείς πάντα καθαρά τα πινέλα με τα οποία απλώνεις τα προϊόντα σου; Αν δεν το έχεις προσέξει, σου έχουμε δώσει και οδηγίες για το πότε και πώς να τα καθαρίζεις.

λήγουν τα προϊόντα μακιγιάζ και πότε
iStock

Μάσκαρα και eyeliner: 3-6 μήνες

Τα προϊόντα μακιγιάζ των ματιών έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα μακιγιάζ. Απόλυτα λογικό, αφού τα μάτια είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή του προσώπου. Η χρήση των προϊόντων μετά τη λήξη τους μπορεί να προκαλέσει από έναν απλό ερεθισμό μέχρι επιπεφυκίτιδα και άλλες πιο σοβαρές μολύνσεις.

Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να καταλάβεις αν η μάσκαρα έχει χαλάσει είναι από την περίεργη, κάπως ξινή μυρωδιά και από τη «στεγνωμένη» σύνθεσή της. Σημείωσε ότι η μάσκαρα είναι ένα προϊόν που συσσωρεύει πολλά βακτήρια έπειτα από εντατική χρήση και μπορεί να τα μεταφέρει στις βλεφαρίδες.

Όσο για το υγρό eyeliner, κράτησέ το στο νεσεσέρ το πολύ για ένα εξάμηνο, εκτός αν έχει ξεραθεί ήδη. Τα μολύβια μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, καθώς καθαρίζονται με την ξύστρα ανά δέκα μέρες περίπου.

Σκιά ματιών: 3-6 μήνες

Τα μάτια είναι ευαίσθητα και επιρρεπή σε ερεθισμούς και μολύνσεις, οπότε πρόσεχε και εδώ. Παρόλο που η φόρμουλα δεν λήγει πριν περάσουν 3 με 6 μήνες, προνόησε για την υγεία των ματιών σου. Αν χρησιμοποιείς τη σκιά καθημερινά, αποχαιρέτησέ τη στους τρεις μήνες. Αν, πάλι, κάνεις πιο περιστασιακή χρήση, μπορείς να την κρατήσεις για ένα εξάμηνο περίπου.

Κραγιόν: 1-2 χρόνια

Τα κραγιόν είναι ανθεκτικά γιατί περιέχουν συντηρητικά, όπως αιθέρια έλαια και βιταμίνες, που τα προστατεύουν από την οξείδωση και κρατάνε τα βακτήρια μακριά. Θα καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να πετάξεις το κραγιόν σου από την υφή του, που θα έχει λιώσει ή θα έχει ξεραθεί εντελώς, ή μπορεί να έχει αλλάξει χρώμα και μυρωδιά. Αν είσαι πολύ σχολαστική, το tip μας είναι να εφαρμόζεις τα κραγιόν με μπατονέτα ή πινέλο, ώστε να προστατεύεις την υγεία των χειλιών σου.

Lip gloss: 12 μήνες

Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί να το πετάξεις γιατί μέχρι να λήξει θα το έχεις τελειώσει ήδη. Ούτως ή άλλως, με το lip gloss ισχύει ό,τι και με το concealer: Λόγω της συσκευασίας του, το πινελάκι μπαινοβγαίνει στο σωληνάριο, με αποτέλεσμα να εισέρχονται αέρας και βακτήρια, και να αλλοιώνεται το προϊόν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.