iStock

ΜΑΡΤΥΡΙΑ: Η ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Αγαπάω και καλοδέχομαι κάθε νέα ρυτίδα που εμφανίζεται στο πρόσωπό μου, για να μου χαρίσει άλλο ένα παράσημο εμπειρίας, ωριμότητας και ουσίας. Θέλοντας λοιπόν να φροντίσω το δέρμα μου χωρίς όμως να επέμβω στα χαρακτηριστικά μου ή να κρύψω την ηλικία μου, άρχισα, πριν από δύο μήνες, να κάνω PRP – γνωστό και ως αυτόλογη μεσοθεραπεία ή vampire lift. Αναρωτιέστε αν αξίζει τελικά το hype; Συνεχίστε να διαβάζετε.

Μεγαλώνοντας ήξερα ότι δεν θα επέμβω ποτέ στο πρόσωπό μου. Αντιθέτως, περίμενα με περιέργεια και μία μικρή αγωνία να με δω μεγάλη, με ρυτίδες, κάτι που σήμερα απολαμβάνω πραγματικά. Είμαι από τους ανθρώπους που βρίσκουν τρομερά γοητευτικό ένα «σπασμένο» πρόσωπο, ειδικά όταν συνδυάζεται με διάθεση για εξέλιξη, χιούμορ και ένα υγιές σώμα που δεν έχει «κάτσει» ενεργειακά. Όπως έχω αναφέρει ξανά, η μόνη θεραπεία που μου κέντρισε ποτέ το ενδιαφέρον ήταν το PRP (από τα αρχικά του Platelet Rich Plasma), δηλαδή η αυτόλογη μεσοθεραπεία.

Μία και μόνη επίσκεψη σε οδοντίατρο στο κέντρο της Αθήνας, που εφάρμοσε την τεχνογνωσία για να βοηθήσει –και, τελικά, να σταματήσει– την περιοδοντίτιδα που με απειλούσε, ήταν αρκετή για να με πείσει ότι το να δέχεσαι εγχύσεις πλάσματος από το ίδιο σου το αίμα μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε διάφορες και διαφορετικές ανάγκες του σώματος.

Μία γνωστή μου μάλιστα μου εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα ότι εφάρμοσε τη μεσοθεραπεία για να αντιστρέψει την τριχόπτωση που την ταλαιπωρούσε χρόνια. Σήμερα, μετά από δύο διαδοχικές συνεδρίες στις οποίες η πλαστικός χειρουργός Λαμπρινή Αναγνωστοπούλου εφάρμοσε τη θεραπεία στο πρόσωπό μου, σκέφτομαι να βρω κάποιον ειδικό να βοηθήσει και το ταλαιπωρημένο μου γόνατο.

Τι είναι δηλαδή η αυτόλογη μεσοθεραπεία

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία, που λέγεται αλλιώς και vampire face lift, χρησιμοποιεί το ίδιο μας το αίμα, το οποίο φυγοκεντρίζεται ώστε να απομονωθεί το (γεμάτο αιμοπετάλια, επουλωτικό) πλάσμα. Στη συνέχεια, επιστρέφει το πλάσμα με μικρές ενέσεις μέσα στο δέρμα (στο επίπεδο του χορίου) σε όλο το πρόσωπο ή και τον λαιμό και το ντεκολτέ, ώστε να προκαλέσει παραγωγή κολλαγόνου που συνοδεύεται από αναγέννηση και άρα ανανέωση.

PRP
iStock

Τα αποτελέσματα που υπόσχεται η αυτόλογη μεσοθεραπεία είναι βελτίωση της υφής του δέρματος, μείωση των ουλών και των πανάδων, όγκος και λάμψη. Σκέφτηκα «τι έχω να χάσω;» και τον περασμένο Νοέμβρη έκλεισα το πρώτο μου ραντεβού. Η γιατρός με φωτογράφησε για το αρχείο της πριν ξεκινήσουμε και μου εξήγησε όλη τη διαδικασία, βήμα-βήμα, υπογραμμίζοντάς μου ότι οι διαφορές που θα δω μετά την πρώτη εφαρμογή θα είναι μικρές. Παρομοίωσε χαρακτηριστικά το δέρμα με ένα σώμα αγύμναστο, που ξεκινά τις προπονήσεις χωρίς να περιμένει να δει θαύματα μετά την πρώτη φορά.

Αρχικά, άπλωσε στο πρόσωπο και τον λαιμό μου μία αναισθητική κρέμα, απαραίτητη για να αντέξω χωρίς ιδιαίτερο πόνο τα τσιμπήματα που θα ακολουθούσαν. Την ίδια ώρα, μου πήρε αρκετό αίμα ώστε να γεμίσει έξι μπουκαλάκια, τέσσερα για το πρόσωπο και δύο για τον λαιμό μου. Αφού περίμενα γύρω στη μία ώρα για να δράσει καλά η κρέμα και να τελειώσει η φυγοκέντριση (η οποία διαρκεί 8 λεπτά), η γιατρός μετέφερε μπροστά μου σε μικρές σύριγγες το τμήμα αυτό του πλάσματος που θεωρείται ανώτερο ποιοτικά, μαζί με μία μικρή ποσότητα χλωριούχου ασβεστίου, που βοηθά στην ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων (στον οργανισμό τα αιμοπετάλια ενεργοποιούνται από το ασβέστιο των ιστών).

PRP
iStock

Ξάπλωσα και αφού αφαίρεσε σταδιακά την κρέμα από το πρόσωπο και τον λαιμό μου, ξεκίνησε τη διαδικασία. «Εφαρμόζουμε γύρω στα πεντακόσια μικρά τσιμπήματα σε όλη την περιοχή, ώστε να καλύψουμε κάθε σημείο», μου λέει η γιατρός. «Δεν υπάρχουν σημεία που αποφεύγουμε», συνεχίζει, ενώ αισθάνομαι (και ακούω!) το πλάσμα να περνάει από τη βελόνα και να μπαίνει στο βλέφαρό μου, πάνω στις «σακούλες» των ματιών και γύρω από τα χείλη. Παραδόξως, πονάω πολύ λιγότερο σε αυτά τα σημεία που θεωρούνται πιο ευαίσθητα, ενώ όταν φτάνει στο μέτωπό μου, η αλήθεια είναι ότι ζορίζομαι λιγάκι.

Ρωτάω την κυρία Αναγνωστοπούλου εάν τείνει να επιμένει σε κάποια σημεία, και μου εξηγεί ότι προκειμένου να ενεργοποιηθεί το κολλαγόνο εστιάζει σε όλα τα σημεία του χάρτη του προσώπου (ή και λαιμού) που έχει μπροστά της. «Βέβαια», προσθέτει, «κάποιες φορές, αν δω μία ρυτιδούλα ή ένα σημάδι, μπορεί να του δώσω ένα boost παραπάνω».

Η όλη διαδικασία κρατάει γύρω στα 30–40 λεπτά. Κατά την πρώτη μας συνεδρία ένιωθα στο δέρμα μου έναν μικρό ερεθισμό, ενώ τη δεύτερη φορά, περίπου έξι εβδομάδες μετά, ακόμη και πριν τελειώσει η διαδικασία ένιωθα το δέρμα μου να παίρνει φωτιά. Ατάραχη η γιατρός, μου εξήγησε ότι αυτό είναι καλό, καθώς υποδηλώνει ότι η περιοχή ενεργοποιήθηκε, οπότε δέχτηκα την αίσθηση με χαρά!

Αφού τελείωσαν οι εγχύσεις, πέρασε πάνω στο δέρμα μου μία αναπλαστική κρέμα με λίγη αντιβίωση, ώστε να μην μολυνθεί η περιοχή, και με συμβούλεψε να ανακουφίσω το οίδημα με κρύες κομπρέσες. Αυτή τη φορά, μετά τη συνεδρία μας άφησα την κρέμα για αρκετή ώρα στο πρόσωπό μου, καθώς θυμόμουν ότι την πρώτη φορά είχα βιαστεί να ανακουφίσω το δέρμα μου, με αποτέλεσμα να του στερήσω τη φροντίδα της κρέμας που μου είχε απλώσει η γιατρός. Και πράγματι, η διαφορά στην αίσθηση ήταν πολύ μεγάλη.

αυτόλογη μεσοθεραπεία
iStock

Περιττό να πω ότι το ίδιο βράδυ δε βλεπόμουν. Ο γιος μου τρόμαξε και μου είπε ότι μοιάζω σαν να έχω περάσει από μελίσσι. Αποφάσισα να το ρίξω στην πλάκα και να κυκλοφορήσω κανονικά, από το σούπερ μάρκετ μέχρι τους δρόμους της πόλης, και να μαζέψω αντιδράσεις. Άλλοι με κοιτούσαν σα να μη συμβαίνει τίποτα, κι άλλοι, οι φίλοι μου κυρίως, με ρωτούσαν τι έπαθα. Η αλήθεια είναι ότι το θέαμα στον καθρέφτη ήταν έντονο, αφού έβλεπα πάνω στο δέρμα μου ένα-ένα όλα τα μικρά τσιμπηματάκια της βελόνας, αλλά με την ώρα υποχωρούσε όλο και περισσότερο.

Το βράδυ –ακόμη και μέσα στον ύπνο μου– ένιωθα έναν μικρό πόνο σε κάποια σημεία, ειδικά στο μέτωπο, ενώ την επόμενη ημέρα τα μάτια μου –και τις δύο φορές– ήταν αρκετά πρησμένα και το πρόσωπό μου είχε μία αίσθηση βαριά. Η συνολική εικόνα του δέρματός μου ήταν πολύ καλύτερη μετά τη δεύτερη θεραπεία, και τα αποτελέσματα ήδη άρχισαν να φαίνονται λίγες ημέρες μετά. Εκεί που τον Νοέμβριο περίμενα πάνω από τρεις εβδομάδες μέχρι να καταλάβω τη λάμψη υγείας που είχε πάρει το πρόσωπό μου, και μία μικρή ρυτιδούλα μαλάκωσε, τη δεύτερη φορά είδα πολύ πιο γρήγορα τα χαρακτηριστικά μου να μοιάζουν πιο ήρεμα, και την ποιότητα του δέρματός μου πολύ καλύτερη.

Από ποια ηλικία να κάνεις αυτόλογη μεσοθεραπεία;

Καλό είναι, σύμφωνα με την κυρία Αναγνωστοπούλου, να ξεκινά κανείς γύρω στα τριάντα, που το δέρμα αρχίζει να αλλάζει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κι οι μεγαλύτερες ηλικίες δεν μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία. Αντιθέτως, σύμφωνα με την ίδια, ένα άτομο μεγάλης ηλικίας μπορεί να δει εντονότερες αλλαγές, καθώς το δέρμα έχει πολύ μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης.

Κάθε πότε γίνεται

Το πρωτόκολλο που ακολουθείται αρχικά είναι τρεις επαναλήψεις με μεσοδιάστημα 4-6 εβδομάδες. Για τη συντήρηση του αποτελέσματος, ένας άνθρωπος τριάντα ετών μπορεί να κάνει τη θεραπεία μία φορά το χρόνο, ενώ για το ηλικιακό γκρουπ των πενηντάρηδων στο οποίο ανήκω εγώ καλό είναι να γίνεται ανά εξάμηνο.

Αμέσως μετά την αυτόλογη μεσοθεραπεία

Δεν κάνεις έντονη γυμναστική και φροντίζεις να μην κοιμάσαι μπρούμητα (η γιατρός μου ξεκαθάρισε ότι τίποτα από αυτά δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, παρά μόνο τον χρόνο αποθεραπείας του δέρματος, οπότε μετά τη δεύτερη συνεδρία μας, και μπρούμητα κοιμήθηκα και για προπόνηση πήγα την επόμενη ημέρα.

SΟS: Δεν ξεχνάμε –έτσι κι αλλιώς, αλλά ειδικά σε ένα «τραυματισμένο» δέρμα– το αντηλιακό μας!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.