Χριστίνα Αβδίκου

ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΑΡΩΜΑ;

Ανάμεσα στο πλήθος των αρωμάτων που κυκλοφορούν, επιλέγεις με βάση το όνομα ή τη μυρωδιά; Μάθε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να διαλέξεις ποιο θα γίνει δικό σου.  

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Οι νότες που απελευθερώνονται όταν ανοίγεις ένα άρωμα είναι ένας γρίφος για τη μύτη. Φαντάσου, λοιπόν, ότι έχεις μπροστά σου ένα κλειστό κουτί με μπαλόνια διαφορετικών μεγεθών. Μόλις ανοίξεις το κουτί, τα πρώτα μπαλόνια που θα πετάξουν είναι τα πιο ελαφριά. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τις νότες των αρωμάτων.

Τα πρώτα ευωδιαστά μόρια που θα διαπεράσουν τη ρινική σου κοιλότητα είναι τα πιο ελαφριά. Αυτές είναι οι νότες κορυφής. Συνήθως προέρχονται από εσπεριδοειδή ή λουλούδια με απαλή, διακριτική ευωδιά. Αυτές οι μυρωδιές, η πρώτη εντύπωση του αρώματος, εξατμίζονται στον αέρα έπειτα από κάποια λεπτά.

Στη συνέχεια, αναδίδονται οι μεσαίες νότες, οι νότες καρδιάς, που έχουν μεσαίο ή μεγάλο μοριακό βάρος. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται πιο βαριά λουλούδια και φρούτα.

Το τελευταίο που θα μυρίσεις σε ένα άρωμα είναι οι νότες βάσης, όπως το ξύλο, ο μόσχος, η ρητίνη, ο καπνός και το δέρμα, που έχουν μεγαλύτερο βάρος, σταθερότητα και διάρκεια στο χρόνο.

Πότε φτάνει ένα άρωμα στην κορύφωσή του;

Την απάντηση δίνει κάτι πολύ περίεργο που συμβαίνει στο τμήμα αρωμάτων ενός πολυκαταστήματος στην Ιαπωνία. Στους Ιάπωνες δεν αρέσει ο τρόπος που αλλάζει και «ξεδιπλώνεται» ένα άρωμα καθώς περνά η ώρα. Γι’ αυτό, στην αρχή κάθε ημέρας, ψεκάζουν τα αρώματα πάνω σε blotters και τα αφήνουν κάτω από το αντίστοιχο μπουκάλι τους. Όταν ανοίγει το πολυκατάστημα και φτάνουν οι πρώτοι πελάτες, οι νότες κορυφής έχουν ήδη εξατμιστεί. Έτσι, οι πελάτες μυρίζουν απευθείας την ουσία του κάθε αρώματος.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο parfum και στο eau de toilette;

Πρόκειται για μια διαφορετική συγκέντρωση συμπυκνωμένης αλκοόλης. Με μια γενική εκτίμηση, το parfum έχει 20% συγκέντρωση σε αλκοόλ και το eau de toilette 10% συγκέντρωση. Τα ποσοστά μπορεί ωστόσο να διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν. Σημαίνει αυτό ότι μυρίζουν διαφορετικά; Εξαρτάται!

Μερικές φορές, συμβαίνει να μυρίζουν ακριβώς το ίδιο, ενώ άλλες φορές διακρίνεις αξιοσημείωτες ποιοτικές παραλλαγές. Δοκίμασε και τις δύο εκδοχές ενός αρώματος και δες ποια ταιριάζει στο δέρμα σου, αλλά και ποια σηκώνει η τσέπη σου. Το σίγουρο είναι ότι ένα parfum θα σου κοστίσει τα διπλάσια από ένα eau de toilette.

πώς να επιλέξεις άρωμα
Χριστίνα Αβδίκου

Είναι καλύτερο να ψεκάζεις το άρωμα ή να το εφαρμόζεις με το χέρι στο δέρμα;

Εδώ δεν υπάρχει ενδεδειγμένος τρόπος. Έχε όμως υπόψη ότι όταν ψεκάζεις ένα άρωμα, χάνεις τουλάχιστον 50% της ποσότητας του πολύτιμου «χυμού», που διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Οπότε η εναλλακτική είναι να αφαιρέσεις την αντλία ψεκασμού και να απλώνεις το άρωμα ταμποναριστά στο δέρμα σου.

Έχει διάρκεια ζωής ένα άρωμα;

Φυσικά και έχει! Θα καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά από την... περίεργη μυρωδιά που αναδίδει. Η ζωή ενός αρώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που του φέρεσαι και το μέρος που το αποθηκεύεις.

Ο μεγαλύτερος εχθρός για ένα άρωμα είναι το φως και ο αμέσως επόμενος η ζέστη. Κάποιοι επιμένουν να το τοποθετούν στο περβάζι, γιατί τους αρέσουν οι χρυσές αντανακλάσεις που κάνει το φως όταν πέφτει πάνω τους. Δεν αντιλέγουμε! Πράγματι, είναι μια πολύ ωραία εικόνα, αλλά το φως του ήλιου καταστρέφει το άρωμα. Έχοντας επίγνωση αυτής της συνήθειας πολλών καταναλωτών, κάποιες εταιρείες καλλυντικών προσθέτουν μέσα στην αρωματική σύνθεση αντηλιακά φίλτρα προκειμένου να... σώσουν το άρωμα!

Αν θέλεις να επιμηκύνεις τη ζωή του αρώματός σου, φρόντισε να το φυλάς σε δροσερό περιβάλλον. Μπορείς να το βάλεις ακόμα και στο ψυγείο. Αν δεν έχεις χώρο, φρόντισε να στριμώξεις κάπου τα ζαρζαβατικά σου. Εξάλλου, εκείνα κοστίζουν ελάχιστα ευρώ, ενώ η αξία του συλλεκτικού Οrpheon της Diptyque ξεπερνάει τα 100 ευρώ!

Πώς να παρατείνεις τη διάρκεια του αρώματος στο δέρμα;

Βρήκες την αληθινή σου αρωματική αγάπη και δεν θέλεις να την αποχωριστείς; Δυστυχώς, δεν μπορείς να κάνεις πολλά γι’ αυτό. Οι περισσότερες από τις ελαφριές νότες εσπεριδοειδών, λουλουδιών, φρούτων και ευγενών ξύλων εξατμίζονται πολύ γρήγορα, παραχωρώντας τη θέση τους στις βαριές ξυλώδεις και δερμάτινες νότες.

Πάρε για παράδειγμα το all-time classic Ambre Narguile του Hermès, που αποπνέει σικάτη τελειότητα. Δεν θα σε εγκαταλείψει ποτέ, όσες ώρες κι αν περάσεις το βράδυ μαζί του. Αντίθετα, το Un Jardin en Méditerranée του ίδιου οίκου, ένα από τα πιο διαχρονικά, υπέροχα και ελαφριά αρώματα, «φεύγει» γρήγορα. Αν το θέλεις επάνω σου όλο το βράδυ πρέπει να το ξαναψεκάζεις περιοδικά, περίπου ανά μία ώρα.

Γιατί μερικοί άνθρωποι φοράνε πολύ άρωμα;

Απλούστατα, γιατί έτσι τους αρέσει. Συμβαίνει ακόμα να έχουν μειωμένη αίσθηση της όσφρησης, οπότε χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα για να το οσμίζονται.

Τι κάνει ένα άρωμα ακριβό;

Οι εκλεκτές και πολυτελείς πρώτες ύλες και τα ευγενή συστατικά του. H δημιουργία πολύπλοκων συνθετικών μορίων. Οι πολύπλοκες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι ειδικοί. Οι συνεργασίες με τους πιο ονομαστούς παραγωγούς (βιολογικών) λουλουδιών. Η δεξιοτεχνία, η εμπειρία και το βιογραφικό των αρωματοποιών. Όλα αυτά ανεβάζουν την τιμή ενός αρώματος. Μερικές φορές πληρώνεις ακόμα και την ακριβή διαφημιστική καμπάνια ή ένα περίτεχνο μπουκάλι, όπως εκείνο του (απλησίαστου!) Cherry Garden της House of Sillage, που θα μπορούσε να εκτίθεται σε βιτρίνα κοσμηματοπωλείου.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται να φοράς άρωμα;

Εδώ τίθεται θέμα σεβασμού στους γύρω σου. Οπότε, ξέχνα το μέσα στο αεροπλάνο. Το καλύτερο άρωμα για το αεροπορικό ταξίδι είναι μόνο το αποσμητικό σου. Όσο για τα εστιατόρια, θα προτείναμε ένα διακριτικό άρωμα, που να μην εμποδίζει την απόλαυση της μυρωδιάς και της γεύσης του φαγητού.

Το Very Good Girl της Carolina Herrera εξερευνά την έννοια της σύγχρονης θηλυκότητας και βασίζεται στην ειδυλλιακή αντίθεση ανάμεσα στο τριαντάφυλλο και το βετιβέρ. Το ξυλώδες Bad Boy του ίδιου οίκου ξεδιπλώνει τη διττή φύση του σύγχρονου άντρα, που είναι ταυτόχρονα δυνατός και ευαίσθητος, ισχυρός και συμπονετικός.

Υπάρχουν καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα αρώματα;

Σίγουρα υπάρχουν εποχικές μυρωδιές. Το πεύκο και η κανέλα σε βάζουν σε εορταστική τροχιά για τα Χριστούγεννα. Τα λουλούδια και τα βρύα σε αναζωογονούν την άνοιξη. Τα φρουτώδη και λουλουδένια μπουκέτα ταιριάζουν απόλυτα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, μπορείς να φοράς το αγαπημένο σου άρωμα χειμώνα-καλοκαίρι, με την ίδια διάθεση και άνεση, όπως το Mixed Emotions της Byredo, που εκφράζει τη θυελλώδη φύση των καιρών που ζούμε.

Είναι ξεπερασμένη η ιδέα να φοράς πάντα το ίδιο άρωμα;

Καθόλου! Είναι εξαιρετικά γοητευτική η αφοσίωσή σου σε ένα άρωμα. Επιπλέον, έχει ενδιαφέρον να σε αναγνωρίζουν μόνο από το άρωμα, που γίνεται κάτι σαν σφραγίδα και σήμα κατατεθέν σου. Για να το πετύχεις όμως αυτό, πρέπει να αντισταθείς στον πειρασμό των πολλών νέων, καινοτόμων και ιντριγκαδόρικων αρωμάτων που κυκλοφορούν. Είναι σίγουρα δύσκολο να ορκιστείς πίστη σε ένα άρωμα. Έτσι δεν είναι;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.