iStock

ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΤΟ 2022;

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η πανδημία και η περιβαλλοντική ευσυνειδησία έχουν διαμορφώσει τις νέες τάσεις στην ομορφιά για το 2022.

Όσοι γράφουμε για την ομορφιά, πάντα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προβλέψεις για τις τάσεις που έρχονται. Όχι μόνο γιατί θέλουμε να σε ενημερώνουμε to the point για το πού πάνε τα πράγματα, αλλά και γιατί η βιομηχανία της ομορφιάς, που αποτιμάται στα 532 δισ. δολάρια (!), είναι δυναμική και επηρεάζεται από εμάς και από όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Η περιέργειά μας για τις επόμενες τάσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά τα πρωτοφανή που συνέβησαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Έχουμε περάσει μια πανδημία και καραντίνες που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε καλλυντικά. Κι έχουμε διαρκώς μπροστά μας μια περιβαλλοντική πρόκληση για την οποία θέλουμε να δράσουμε με κάθε τρόπο, αλλά κάποιες φορές δεν ξέρουμε πώς. Όλα αυτά αποτυπώνονται στις νέες τάσεις στην ομορφιά που προβλέπεται να επικρατήσουν το επόμενο διάστημα.

Νέες τάσεις στην ομορφιά: Περιποίηση με διαφάνεια

Σίγουρα έχει τύχει να διαβάζεις τις ετικέτες προϊόντων και να μην καταλαβαίνεις πολλά πράγματα. Αυτό φαίνεται να αλλάζει σιγά-σιγά, καθώς οι εταιρείες αντιλαμβάνονται ότι οι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν ακριβώς ποια συστατικά βάζουν πάνω στο δέρμα τους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες συνεργάζονται όλο και συχνότερα με ανεξάρτητα εργαστήρια, για να εξασφαλίσουν διαφανείς πιστοποιήσεις για τα συστατικά και τις φόρμουλες που χρησιμοποιούν.

Αυτή η τάση για διαφάνεια σίγουρα θα επικρατήσει στο μέλλον και είναι μονόδρομος. Για έναν (καχύποπτο) πελάτη που ενδιαφέρεται για την αειφορία, για τα βιολογικά ή τα vegan συστατικά, ένα πιστοποιητικό σήμα και μια αναλυτική περιγραφή στη συσκευασία πείθουν περισσότερο από ένα ελκυστικό design.

τάσεις στην ομορφιά 2022
iStock

Τόπο στα βιολογικά και φυσικά καλλυντικά

Η κάνναβη κάνει θραύση ως συστατικό στα καλλυντικά. Το ίδιο και ο κουρκουμάς. Μέχρι και η τουλίπα έχει επιστρατευθεί για να δώσει λάμψη στο πρόσωπο. Γι’ αυτή τη στροφή στα φυσικά και βιολογικά συστατικά έχουμε βάλει το χεράκι μας εμείς οι καταναλωτές, που αναζητάμε την αγνότητα όχι πια μόνο στη διατροφή αλλά και στην περιποίηση του εαυτού μας.

Ένας ακόμα λόγος για την επικράτηση των φυσικών συστατικών είναι η επιθυμία να περιορίσουμε το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η χρήση σκληρών χημικών συστατικών στα καλλυντικά θα υποχωρεί όλο και περισσότερο, με τις εταιρείες να αναζητούν φυσικές εναλλακτικές για την περιποίηση της επιδερμίδας.

τάσεις στην ομορφιά 2022
Unsplash Ben Sweet

Ασπίδα στο μπλε φως

Παλιότερα ασχολούμασταν με το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές μόνο αν ο οφθαλμίατρος μας έγραφε σταγόνες για την ξηρότητα στα μάτια. Μετά τους μήνες καραντίνας που περάσαμε μπροστά στις οθόνες, αρχίσαμε να ακούμε λίγο πιο προσεκτικά τις προειδοποιήσεις των δερματολόγων για ψηφιακή γήρανση.

Οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, τα κινητά και τα τάμπλετ παράγουν μεγάλη ποσότητα μπλε φωτός και αυτό φέρνει ρυτίδες και πανάδες στο πρόσωπο ανησυχητικά πιο γρήγορα. Προκαλεί οξειδωτικό στρες στο δέρμα. Και επιβαρύνει την περιοχή κάτω από τα μάτια. Επειδή φαίνεται ότι η ψηφιακή ζωή θα μας απορροφά όλο και περισσότερες ώρες μέσα στη μέρα, θα έχουμε ανάγκη από προϊόντα περιποίησης ενάντια στις φθορές που προκαλεί το μπλε φως.

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες και τα αντηλιακά φίλτρα, τα ερευνητικά εργαστήρια τρέχουν για να ανακαλύψουν καινούργια, αποτελεσματικά συστατικά. Εμείς αναμένουμε να δούμε όλο και περισσότερα προϊόντα με εκχυλίσματα κακάο ή φυκιών, που μέχρι στιγμής δίνουν ενθαρρυντικά δείγματα δράσης.

Οι εξειδικευμένες θεραπείες προσώπου θα κάνουν θραύση

Για την τάση να αναζητάμε πιο άμεσες λύσεις ομορφιάς από αισθητικούς και δερματολόγους ευθύνεται και πάλι η πανδημία και οι καραντίνες. Κι αυτό γιατί νιώσαμε την ανάγκη να περιποιηθούμε περισσότερο και με δραστικότερο τρόπο, ένα πρόσωπο: το δικό μας, που το βλέπαμε διαρκώς στον «καθρέφτη» του Zoom και του Skype.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε η ζήτηση για θεραπείες στην περιοχή των ματιών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η τάση θα αγκαλιάσει σιγά σιγά ολόκληρη την περιοχή του προσώπου.

τάσεις στην ομορφιά 2022
Unsplash Clay Banks

Η προσωπική υγιεινή γίνεται premium

Δεν χρειάζεται να ξανάρθει στις οθόνες μας ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Βίκυ Σταυροπούλου για να μας θυμίσουν ότι στην εποχή μετά τον κορονοϊό πρέπει να πλένουμε σχολαστικά και να απολυμαίνουμε τα χέρια μας. Η καθημερινή υγιεινή είναι το μεγάλο μάθημα που πήραμε από την πανδημία! Κι αυτό φαίνεται σε μια αναδυόμενη μεγάλη αγορά με σαπούνια, κρεμοσάπουνα και απολυμαντικά φιλικότερα στο δέρμα και στην αίσθηση της όσφρησης.

Την αρχή έχουν κάνει μικρές εταιρείες, που δημιουργούν φόρμουλες για καθημερινό καθαρισμό και απολύμανση των χεριών με φυσικά συστατικά και ενυδατικούς και θρεπτικούς παράγοντες. Το παράδειγμά τους ακολουθούν μεγάλες εταιρείες και brands πολυτελείας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.