iStock

ΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟ ΔΕΡΜΑ;

Στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, αποζητάμε τις ευχάριστες μυρωδιές. Ωστόσο, οι αρωματικές ουσίες ευθύνονται για πολλές αλλεργικές αντιδράσεις. Μην βιαστείς, βέβαια, να τις εξορίσεις από τη ρουτίνα ομορφιάς σου.

Ψάχνουμε διαρκώς τρόπους να αποδράσουμε. Μπορεί να το πετυχαίνουμε με μια τηλεοπτική σειρά ή μια ταινία. Με ένα αστυνομικό best seller. Ή ακόμα και με μια κρέμα ματιών ή μια ενυδατική κρέμα προσώπου που μοσχομυρίζει σαν τον τόπο όπου θα θέλαμε να βρισκόμαστε – αντί να είμαστε στο μπάνιο μας, ένα βήμα πριν την αναχώρηση για δουλειά το πρωί ή για το κρεβάτι το βράδυ.

Τα προϊόντα skincare μας μεταφέρουν με το άρωμά τους σε λιβάδια, τροπικές παραλίες, παρθένα δάση και περιποιημένους κήπους αριστοκρατικών επαύλεων. Μπορεί όμως να μας μεταφέρουν και στον κόσμο της δερματίτιδας, των αναπνευστικών προβλημάτων και των πονοκεφάλων. Πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγουμε τα προϊόντα που αναφέρουν τη λέξη «fragrance/άρωμα» στα συστατικά τους; Είναι η λύση τα προϊόντα με φυσικές αρωματικές ουσίες; Και ποια είναι η αντιμετώπιση όταν εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις;

Οι αρωματικές ουσίες και όσοι τις πολεμούν

Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα skincare δεν πρέπει να περιέχουν καμία αρωματική ουσία. Η αφοριστική αυτή άποψη είναι υπερβολική. Από τη μία, οι αρωματικές ουσίες δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε όλους τους καταναλωτές. Κι από την άλλη, δεν είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα αγόραζες ένα καλλυντικό χωρίς άρωμα, γιατί η οσμή που θα είχε εξαιτίας των συστατικών του δεν θα ήταν πολύ ωραία.

«Οι εταιρείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τη δύναμη ενός προϊόντος που μυρίζει ευχάριστα και πώς αυτό επηρεάζει την απόφαση ενός καταναλωτή να το αγοράσει και να απολαύσει τη χρήση του», αναφέρει η Dr. Geetika Mittal Gupta. Εξηγεί, έτσι, γιατί ακόμα χρησιμοποιούνται αρωματικές ουσίες σε μια εποχή που η ένδειξη «fragrance-free» μετράει στους καταναλωτές που προσπαθούν να σχηματίσουν καταναλωτική ευσυνειδησία.

«Οι δερματολόγοι συμφωνούν ομόφωνα ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση αρωματικών ουσιών», συμπληρώνει η δερματολόγος Dr. Teo Wan Lin. Ωστόσο, θεωρεί ότι εξίσου βάσιμο είναι το επιχείρημα των κοσμητολόγων και των χημικών ότι η ευωδιά ενός προϊόντος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική αισθητηριακή εμπειρία που προσφέρει ένα καλλυντικό. Ποιος μπορεί να αγνοήσει και αυτή την άποψη, όταν το δέρμα του μοσχομυρίζει μετά την εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας;

αρωματικές ουσίες στα προϊόντα περιποίησης
iStock

Φυσικές vs. συνθετικές αρωματικές ουσίες

Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι η απάντηση είναι οι φυσικές αρωματικές ουσίες και η αποφυγή των συνθετικών (που δημιουργούνται στο εργαστήριο και προτιμώνται από κάποιες εταιρείες γιατί έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις πρώτες). Φυσικά υπάρχει βάση σε αυτή την άποψη: ο ανθρώπινος οργανισμός έχει εξοικειωθεί κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του με τα φυσικά συστατικά, κάτι που δεν συμβαίνει με μια νέα συνθετική αρωματική ουσία.

Από την άλλη, οποιαδήποτε φυσική αρωματική ουσία μπορεί δυνητικά να προκαλέσει αλλεργία, πονοκεφάλους και δυσφορία σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και ευαισθησία στις μυρωδιές, ανάλογα με την περιεκτικότητά της στη σύνθεση. Επιπλέον, η συντομότερη διάρκεια ζωής των φυσικών αρωματικών ουσιών κάνει τα προϊόντα skincare ευάλωτα στην οξείδωση, η οποία μπορεί να ευθύνεται για αλλεργικές αντιδράσεις.

Τελικά να χρησιμοποιώ προϊόντα με αρωματικές ουσίες ή όχι;

Επειδή όλοι θέλουμε να μας συνοδεύει μέσα στη μέρα ή τη νύχτα το ευχάριστο άρωμα μιας κρέμας σώματος ή ματιών, του essence ή του toner, αλλά δεν θέλουμε να «πληρώσουμε» αυτή την ένοχη απόλαυση, οι δερματολόγοι δίνουν την πρακτική συμβουλή που χρειαζόμαστε. Καλό είναι τα προϊόντα για την περιποίηση του προσώπου, του λαιμού, και των ματιών να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο απαλλαγμένα από αρωματικές ουσίες, επειδή αυτές οι περιοχές είναι λεπτότερες και άρα πιο ευαίσθητες. Από την άλλη, για την περιποίηση του υπόλοιπου σώματος, όπου το δέρμα είναι λιγότερο ευαίσθητο, μπορείς να ενδώσεις ελεύθερα στα αρωματισμένα προϊόντα.

Εννοείται πως αν έχεις κάποια γνωστή σε σένα αλλεργία σε κάθε μορφής άρωμα, η οποία σε έχει ταλαιπωρήσει στο παρελθόν, τότε πρέπει να αποφεύγεις τις αρωματικές ουσίες, συνθετικές ή φυσικές, στην καθημερινή σου περιποίηση. Τα προϊόντα με αρωματικές ουσίες αντενδείκνυνται επίσης στην περίπτωση που έχεις ευαίσθητο ή δυσανεκτικό δέρμα και πάσχεις από έκζεμα ή ροδόχρου νόσο, γιατί μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημά σου. Μακριά από αυτά τα προϊόντα πρέπει επίσης να μείνεις αν υποφέρεις από ημικρανίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι άτομα με υπερευαισθησία στην όσφρηση μπορεί να νιώσουν πονοκέφαλο ακόμη και από μια πολύ ελαφριά μυρωδιά.

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίσεις αλλεργική αντίδραση από τη χρήση ενός προϊόντος και υποψιάζεσαι ότι για αυτό μπορεί να ευθύνεται κάποια αρωματική του ουσία, τότε πρέπει να συμβουλευτείς άμεσα έναν δερματολόγο ή αλλεργιολόγο.

αρωματικές ουσίες στα προϊόντα περιποίησης
iStock

3 tips για την αγορά και χρήση προϊόντων με αρωματικές ουσίες

1. Διάβασε την ετικέτα του προϊόντος

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν οριστεί κοινές αρωματικές ουσίες που ενοχοποιούνται για ερεθισμούς. Ανάμεσα τους είναι η βενζυλική αλκοόλη (benzyl alcohol), η κινναμυλική αλκοόλη (cinnamyl alcohol) και το σαλικυλικό βενζύλιο (benzyl salicylate). Απόφυγέ τις!

Προτίμησε (και επιβράβευσε) προϊόντα που, όταν αναφέρουν ότι έχουν άρωμα («fragrance»), αναλύουν μέσα σε παρένθεση τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ώστε να ξέρεις τι αγοράζεις.

Επίσης, μη νομίζεις ότι θα ξεμπερδέψεις αν αγοράσεις ένα προϊόν με την ένδειξη «fragrance-free», καθώς οι εταιρείες τη χρησιμοποιούν κατά το δοκούν: Κάποιες φορές δηλώνει ότι στο προϊόν δεν υπάρχουν συνθετικές ουσίες (ενώ υπάρχουν φυσικές) και κάποιες φορές αποκρύπτουν το γεγονός ότι έχει προστεθεί μια μικρή ποσότητα αρώματος για να καλυφθεί η δυσάρεστη οσμή κάποιων συστατικών.

2. Αν εμφανιστεί ερεθισμός

Χρησιμοποίησε μια αντικνησμική λοσιόν που μπορείς να προμηθευτείς χωρίς συνταγή από φαρμακείο. Και κάνε υγρές και δροσερές κομπρέσες με ένα μαλακό πετσετάκι, κρατώντας το στην ερεθισμένη περιοχή για 15 με 30 λεπτά. Απόφυγε το ξύσιμο σε αυτή την περιοχή ή ακόμη και να την αγγίζεις.

3. Μη σε πιάνει πανικός

Δεν χρειάζεται να πετάξεις προϊόντα που σε κάνουν να νιώθεις ευχάριστα με τη μυρωδιά τους, αφού μπορεί να είναι εντελώς αβλαβή για το δικό σου δέρμα. «Νιώσε» το δέρμα σου. Αν κάποιο προϊόν σού προκαλεί έστω και την παραμικρή δυσφορία, τότε άστο στην άκρη και βρες μια εναλλακτική, αλλιώς απόλαυσέ το και τυλίξου στο άρωμά του χωρίς φόβο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.