iStock

8 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BOTOX

Σκέφτεσαι να κάνεις για πρώτη φορά botox; Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν περάσεις το κατώφλι του δερματολόγου.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες, όπως η καλή συνάδελφος Ελένη Ξενάκη, που δεν έχουν «πειράξει» ποτέ το πρόσωπό τους. Η ίδια, στα 50 κάτι, δεν έχει κάνει την παραμικρή ενεσούλα και δεν σκοπεύει να το κάνει ποτέ, όπως έχει δηλώσει απερίφραστα σε άρθρο της.

Θα έλεγα ότι είναι η εξαίρεση. Αυτήν τη στιγμή, το botox είναι η πιο δημοφιλής και διαδεδομένη μη επεμβατική θεραπεία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, καταφεύγουν σε αυτό για να σβήσουν, να παγώσουν ή να προλάβουν τις γραμμούλες του χρόνου. Αν σκέφτεσαι σοβαρά να κάνεις το πρώτο σου botox, ξεκίνα με μία έρευνα. Βρες έναν αξιόπιστο γιατρό και ενημερώσου σφαιρικά. Σε αυτό το άρθρο, απευθύναμε όλες τις ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις στην έμπειρη δερματολόγο Βάλια Μουσάτου.

1. Τι είναι το botox και ποια τα οφέλη του;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, το γνωστό botox, είναι από τις πιο προσφιλείς θεραπείες, και αναντικατάστατη κατά την άποψη μου, για την πρόληψη αλλά και τη διόρθωση των ρυτίδων έκφρασης του ανώτερου τμήματος του προσώπου, όπως το μέτωπο, το μεσόφρυο και το πόδι της χήνας. Παρόλο που το botox εφαρμόζεται και στον λαιμό, στο πηγούνι, στη μύτη και περιστοματικά, τα πιο θεαματικά αποτελέσματα τα προσφέρει στο άνω μέρος του προσώπου.

Η δράση του στην αισθητική δερματολογία έγκειται στο ότι χαλαρώνει τους κινητικούς μύες που προκαλούν ρυτίδες έκφρασης κατά τη σύσπαση τους. Η δράση αυτή είναι παροδική και η κίνηση επανέρχεται τους προσεχείς 3-4 μήνες. Η επανάληψη της θεραπείας συνολικά τρεις φορές τον χρόνο, λειτουργεί προληπτικά στη δημιουργία ρυτίδων.

Οι ιατρικές εφαρμογές του φαρμάκου είναι πολλές ακόμα. Το botox βοηθάει στην αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας, στις κεφαλαλγίες, στην υπερδραστήρια κύστη, ακόμα και στο στομάχι για μείωση βάρους.

iStock

2. Τι πρέπει να προσέξουμε πριν κάνουμε botox;

Γενικά, η θεραπεία δεν έχει ιδιαίτερες αντενδείξεις. Απαγορεύεται όταν υπάρχουν σπάνια νοσήματα όπως η μυασθένεια, και πρέπει να αποφεύγεται η εφαρμογή στην περίοδο της κύησης και του θηλασμού.

Όταν φτάσει η ώρα για τη θεραπεία, συνιστάται να μην έχουμε καταναλώσει αλκοόλ την ίδια ημέρα ή ασπιρίνη 48 ώρες πριν, για να αποφύγουμε τυχόν μελανιές. Δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία. Αν κάποιος έχει ευαισθησία στον πόνο, εφαρμόζουμε αναισθητική κρέμα τριάντα λεπτά πριν.

3. Ποια είναι η διαδικασία της εφαρμογής του botox;

Ο γιατρός συζητά με το ενδιαφερόμενο άτομο για να συμφωνήσουν για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Το botox είναι μια εξατομικευμένη θεραπεία ως προς τη δόση του φαρμάκου και τα σημεία έγχυσης. Κάποιοι θέλουν ένα πολύ διακριτικό αποτέλεσμα, δηλαδή να διατηρείται η κινητικότητα. Άλλοι, συνήθως νεότερης ηλικίας, επιθυμούν ένα εντελώς «ακίνητο» αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, γίνονται οι εγχύσεις στα διάφορα σημεία και δίνονται οδηγίες στον πελάτη. Το αποτέλεσμα της θεραπείας αρχίζει να γίνεται ορατό έπειτα από 4-5 μέρες και ολοκληρώνεται σε δύο εβδομάδες. Τότε πραγματοποιείται ένα επαναληπτικό ραντεβού για αξιολόγηση, και διόρθωση ή ενίσχυση της θεραπείας αν χρειαστεί.

4. Aμέσως μετά ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρουμε;

Αμέσως μετά τη θεραπεία δημιουργούνται μικροί πομφοί που απαγορεύεται να τρίψουμε. Φεύγουν μόνοι τους σε μισή ώρα. Γενικά, οι συμβουλές που δίνουμε για μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος είναι η αποφυγή της θερμότητας τις πρώτες μέρες μετά τη θεραπεία, όπως η χρήση του σεσουάρ κοντά στο μέτωπο, η σάουνα και ο καθαρισμός του προσώπου με ατμό.

Επίσης, συμβουλεύουμε να αποφεύγεται, στο μέτρο του δυνατού φυσικά, η εκούσια κίνηση των μυών του μετώπου, για να μην τους κινητοποιήσουμε πρόωρα κι επιπλέον για να «ξεμάθουμε» τις κινήσεις άρνησης και συνοφρύωσης που προκαλούν τις ρυτίδες.

botox
iStock

5. Γενικά, θα πονέσουμε στη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία;

Όχι, είναι μια πολύ καλά ανεκτή θεραπεία.

6. Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα του botox;

Γενικά, ο μέσος χρόνος διάρκειας είναι περίπου 4 με 5 μήνες. Ωστόσο, η διάρκεια των αποτελεσμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τη δόση του φαρμάκου, τον οργανισμό, τη σωματική δραστηριότητα, καθώς διαρκεί λιγότερο όταν κάποιος αθλείται συστηματικά, ακόμα και από την εποχή. Για παράδειγμα, αν κάνουμε botox το καλοκαίρι με την υψηλή θερμοκρασία, το αποτέλεσμα διαρκεί λιγότερο. Εξαρτάται επίσης από την περιοχή του προσώπου. Στην περιοχή γύρω από τα μάτια, μπορεί να έχει μικρότερη διάρκεια. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μετά τον κορονοϊό σε ορισμένα άτομα έχει παρατηρηθεί μικρότερη διάρκεια λόγω διέγερσης του ανοσολογικού συστήματος από τον ιό ή τα εμβόλια.

7. Πόσο κοστίζει το ασφαλές botox σε δερματολογικό ιατρείο;

Δεν είναι σταθερή η τιμή και εξαρτάται από τις μονάδες που χρειάζονται. Ένα μέσο κόστος για το άνω πρόσωπο είναι 200-250 ευρώ.

8. Ποια άτομα ωφελούνται περισσότερο από το botox;

Η δράση του φαρμάκου έγκειται στο να προκαλεί χαλάρωση των μυών, οι οποίοι όταν κινούνται δημιουργούν την ανεπιθύμητη ρυτίδωση. Επομένως, στα άτομα με έντονες ρυτίδες έκφρασης, το πρόσωπο φαίνεται μετά τη θεραπεία πιο ξεκούραστο, νεότερο και ανανεωμένο, ενώ το δέρμα τεντώνει γύρω από τις ρυτίδες.

Όταν η θεραπεία επαναλαμβάνεται τακτικά, έχουμε το όφελος της πρόληψης, καθώς εμποδίζουμε τη ρυτίδα να βαθύνει από τη συνεχή κίνηση. Γι’ αυτό πρέπει να ξεκινάει κάποιος το botox νωρίς, πριν οι ρυτίδες έκφρασης γίνουν μόνιμες.

Επίσης, όσοι παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα στους μύες του λαιμού θα ωφεληθούν από τη θεραπεία. Και τέλος, όταν υπάρχει ασυμμετρία στο χαμόγελο, αυτή μπορεί να διορθωθεί με έγχυση στον κατάλληλο μυ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.