iStock

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΝΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ

Ζεστό, κρύο, χλιαρό; Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να έχει το νερό στο ντους για να επωφεληθεί το δέρμα σου;

To καλοκαίρι ένα γρήγορο ντους με δροσερό ή κρύο νερό είναι η πιο αποτελεσματική λύση για να ανακουφιστείς από τη ζέστη. Τον χειμώνα δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από την αίσθηση του ζεστού μέχρι και καυτού νερού στο πρόσωπο και το σώμα, και μάλιστα για αρκετή ώρα – ειδικά το βράδυ. Έπειτα από μια κουραστική μέρα, δεν έχεις καλύτερο τρόπο για να ξεκουραστείς!

Η αίσθηση μετά το ντους είναι για όλους μας τόσο ευφορική, που μπορεί να μην προσέξεις σημάδια, όπως η ερυθρότητα και η ξηρότητα, που σε προειδοποιούν ότι το δέρμα σου δεν περνάει τόσο καλά κάτω από το νερό όσο εσύ.

Πώς επηρεάζει το καυτό νερό το δέρμα σου

Οι δερματολόγοι είναι κατηγορηματικοί: η παρατεταμένη έκθεση στο νερό και ειδικά στην πολύ υψηλή θερμοκρασία δεν κάνει καθόλου καλό στο δέρμα. Συγκεκριμένα, μπορεί να διαστείλει τα αιμοφόρα αγγεία, να διαταράξει τον επιδερμικό φραγμό και να προκαλέσει διαδερμική απώλεια νερού. Η έλλειψη υγρασίας οδηγεί σε αφυδάτωση (ειδικά στο ξηρό δέρμα), φαγούρα, ακόμα και έκζεμα, αναφέρει η δερματολόγος Marisa Garshick.

Η πολύ υψηλή θερμοκρασία μπορεί μάλιστα να ρίξει την πίεση του αίματος και να φέρει ζαλάδα και λιποθυμία. Κι αυτό πρέπει να το προσέξεις, γιατί μπορεί να τραυματιστείς σοβαρά.

ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για ντους
Chandler Cruttenden / Unsplash

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του νερού στο ντους

Το χλιαρό νερό που κυμαίνεται ανάμεσα στους 36 και 40 βαθμούς είναι η ιδανική θερμοκρασία για να διατηρείς το δέρμα σου υγιές. Σ’ αυτήν τη θερμοκρασία, η επιδερμίδα σου διατηρείται ενυδατωμένη, ελαστική και υγιής. Αν δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς ζεστό νερό, φρόντισε τουλάχιστον να μην υπερβαίνεις τα πέντε λεπτά.

Extreme θερμοκρασίες για τολμηρούς

Όταν εναλλάσσεις το χλιαρό με το κρύο νερό για μερικά δευτερόλεπτα λίγο πριν το τέλος του ντους, θα δεις τεράστια οφέλη στο δέρμα και τον οργανισμό σου. Κάποιοι θεωρούν ότι το παγωμένο ντους συμβάλλει στην καλή υγεία. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την αντοχή στο στρες και ταυτόχρονα μετριάζουν τα ποσοστά της κατάθλιψης.

ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για ντους
Hannah Xu / Unsplash

Για να επωφεληθείς από το κρύο ντους, δεν χρειάζονται πάνω από δύο με τρία λεπτά στους 20 βαθμούς. Πρόσεξε μόνο να μην το κάνεις απότομα, αλλά να προηγείται σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας. Αν είσαι πολύ θαρραλέος, γύρισε τον μοχλό τέρμα δεξιά και άφησε να τρέξει πολύ παγωμένο νερό για τριάντα δευτερόλεπτα και στο πρόσωπό σου. Μ’ αυτόν τον τρόπο τού προσφέρεις στιγμιαία αναζωογόνηση και φρεσκάδα. Είναι σαν να κάνεις ένα… μίνι lifting! Να θυμάσαι ότι η πρώτη φορά είναι πάντα δύσκολη. Μόλις όμως το συνηθίσεις, θα γίνει η αγαπημένη σου συνήθεια.

Βάλε το χρονόμετρο στα 10 λεπτά

Εκτός από τη σωστή θερμοκρασία, σου έχουμε και ένα tip για το πόση ώρα πρέπει να περνάς στο ντους. Οι αρμόδιοι μας λένε, λοιπόν, ότι μέχρι δέκα λεπτά είναι αρκετά. Άλλωστε, ο ρόλος του ντους είναι να σου προσφέρει αίσθηση φρεσκάδας και αναζωογόνησης και, ειδικά το πρωί, να σε ξυπνήσει και να σε προετοιμάσει για την ημέρα που ξεκινάει. Ένα δεκάλεπτο είναι υπεραρκετό για να τα πετύχεις αυτά!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.