iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Δημιούργησε ένα «προστατευτικό τείχος» απέναντι στον ήλιο, την περιβαλλοντική ρύπανση, τις ελεύθερες ρίζες και την πρόωρη γήρανση μέσα από την καθημερινή χρήση αντιοξειδωτικής προστασίας.

Κάθε μέρα δεχόμαστε περιβαλλοντικές επιθέσεις που κάνουν την επιδερμίδα να δείχνει πιο κουρασμένη και γερασμένη. Οι ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία και την αστική ρύπανση (όζον, καυσαέριο, αιωρούμενα μικροσωματίδια) αποτελούν μια συνεχή απειλή για την υγεία της επιδερμίδας μας.

Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό –αδιαπραγμάτευτο, θα έλεγα!– να φοράμε μια αντηλιακή κρέμα ευρέως φάσματος χειμώνα-καλοκαίρι, ακόμα και κάτω από τη συννεφιά. Δεν μας προστατεύει μόνο από τον καρκίνο του δέρματος και το ηλιακό έγκαυμα που προκαλεί η ακτινοβολία UVB, αλλά και από την πρόωρη γήρανση που οφείλεται στην ύπουλη UVA. Εκτός όμως από την υπεριώδη ακτινοβολία, και η ορατή και η υπέρυθρη ακτινοβολία ενοχοποιούνται τα τελευταία χρόνια για φωτοευαισθησία, φωτογήρανση και οξειδωτικό στρες. Επομένως, χρειάζεται να προφυλασσόμαστε και από αυτές. Αν πρέπει να θυμάσαι πάντοτε κάτι, είναι ότι η αντηλιακή προστασία αποτελεί τη Νο 1 κίνηση αντιγήρανσης!

Ωστόσο, οι αντηλιακές κρέμες δεν προσφέρουν 100% αντηλιακή προστασία. Βάσει νόμου που θεσπίστηκε το 2008 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρώπη δεν κυκλοφορούν αντηλιακά προϊόντα με δείκτη προστασίας SPF άνω του 50+. Επιπλέον, όσο συνεπείς και αν προσπαθούμε να είμαστε με την επάλειψή τους, συνήθως δεν τα εφαρμόζουμε με σωστό τρόπο και στην ενδεδειγμένη ποσότητα, ενώ ξεχνάμε να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή τους ανά δύο με τρεις ώρες. Αυτό σημαίνει ότι μένουμε για αρκετά διαστήματα εκτεθειμένοι στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

πώς να ενισχύσεις την αντηλιακή σου προστασία
iStock

Πώς να ενισχύσεις την προστασία σου απέναντι στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου

Το «κενά» που αφήνει η αντηλιακή κρέμα για τους παραπάνω λόγους, μπορεί να τα καλύψει η αντιοξειδωτική προστασία. Εμπλούτισε, λοιπόν, την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης με προϊόντα που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες C και E, το πράσινο τσάι, το φερουλικό οξύ και το αβοκάντο. Προτίμησε τους ορούς, γιατί έχουν υπερσυμπυκνωμένες συνθέσεις με ενεργά δραστικά συστατικά σε υψηλή συγκέντρωση και με στοχευμένη δράση.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι αντιοξειδωτικοί οροί προσφέρουν προηγμένη προστασία από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προάγουν τη φυσική επανόρθωση του δέρματος. Βασικά, ενισχύουν τον εσωτερικό μηχανισμό προστασίας του, ενώ η χρήση αντηλιακού προστατεύει το δέρμα εξωτερικά.

πώς να ενισχύσεις την αντηλιακή σου προστασία
iStock

Πρωινή συνήθεια ομορφιάς

Κάθε πρωί πριν βάλεις την αντηλιακή κρέμα και αφού καθαρίσεις το πρόσωπό σου, μπορείς να εφαρμόζεις έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό ορό με κάποια από τα παραπάνω συστατικά.

Τι να προσέξεις; Η βιταμίνη C είναι ασταθής στο φως, στη θερμότητα και στον αέρα. Διάλεξε, λοιπόν, προϊόντα σε αεροστεγή και σκουρόχρωμη συσκευασία, που περιέχουν σταθεροποιημένη βιταμίνη C, όπως το L-ασκορβικό οξύ. Σε αντίθεση με την ασταθή εκδοχή της, η σταθεροποιημένη βιταμίνη C έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και διεισδύει καλύτερα στο δέρμα, χωρίς να το ερεθίζει. Επιπλέον, δεν οξειδώνεται εύκολα, δηλαδή διατηρεί τη δραστικότητά της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.