iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αν υποβάλλεσαι σε χημειοθεραπεία, αυτήν τη δύσκολη φάση είναι καλό να ακολουθείς κάποιους κανόνες υγιεινής και περιποίησης για τις ιδιαίτερες ανάγκες της επιδερμίδας σου, και φυσικά, να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου για κάθε κίνηση.

Η χημειοθεραπεία, μία από τις θεραπείες επιλογής για τον καρκίνο, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο δέρμα – από ξηρότητα, τραχύτητα και κοκκινίλα μέχρι κνησμό, ξεφλούδισμα, πληγές ή εξανθήματα.

Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του δέρματος στις επιθετικές χημικές ουσίες. Μετά το τέλος της θεραπείας, η επιδερμίδα επανέρχεται στην προηγούμενη, υγιή της κατάσταση.

Οι συνέπειες της χημειοθεραπείας στο δέρμα

Όπως ίσως έχεις μάθει ή διαβάσει, μία από τις βασικές παρενέργειες είναι ότι το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως, με τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος να είναι αυξημένος. Ακόμα, υψηλό είναι το ρίσκο για υπέρ- ή υπομελάγχρωση. Θα το αντιληφθείς όταν εμφανιστούν σκούρα ή ανοιχτόχρωμα σημάδια που δεν είχες παλιότερα. Επιπλέον, ως αντίδραση σε κάποια από τα φάρμακα, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν σπυράκια που μοιάζουν με ακμή στο πρόσωπο ή στο σώμα.

Σπανιότερα, οι παλάμες των χεριών ή τα πέλματα των ποδιών σου μπορεί να είναι ερεθισμένα και κόκκινα. Αυτό είναι το σύνδρομο της παλαμο-πελματιαίας ερυθροδυσαισθησίας, που οφείλεται και πάλι σε ορισμένα από τα φάρμακα που λαμβάνεις.

Ένα άλλο σημείο που ενδέχεται να επηρεαστεί είναι τα νύχια. Αν τα δεις να μεγαλώνουν πιο αργά ή να σπάνε πιο εύκολα, να εμφανίζουν ραβδώσεις, λευκές ή σκούρες γραμμές, καθώς και να εισχωρούν στο δέρμα προκαλώντας πόνο, μην ανησυχήσεις γιατί αυτό είναι κάτι προσωρινό. Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία, αυτές οι δυσάρεστες παρενέργειες εξαφανίζονται και τα νύχια μεγαλώνουν ξανά κανονικά.

πώς να φροντίσεις το δέρμα σου κατά τη χημειοθεραπεία
iStock

Η φροντίδα του δέρματος κατά τη χημειοθεραπεία

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζεις σωστά το δέρμα σου κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Δεν θα το κάνεις μόνο για να ελαχιστοποιήσεις τις ενοχλήσεις και να αντιμετωπίσεις τις παρενέργειες. Κυρίως θα το κάνεις για την ψυχική σου διάθεση, για να αισθάνεσαι λίγο καλύτερα κατά της διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης θεραπείας και περιόδου στη ζωή σου.

Για τη ρουτίνα περιποίησής σου ενδείκνυνται τα απαλά προϊόντα περιποίησης χωρίς άρωμα και αλκοόλ. Οι πλούσιες ενυδατικές κρέμες με υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη και ceramides προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση και προστατεύουν τον επιδερμικό φραγμό της επιδερμίδας. Εξαιρετικά ωφέλιμα είναι επίσης τα ειδικά σαπούνια για το ξηρό και δυσανεκτικό δέρμα, καθώς και οι κρέμες με βάση την ουρία για χρήση στα χέρια και τα πόδια.

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάς τις περιοχές του σώματος που έχουν υποστεί θεραπεία μακριά από τον ήλιο και τις ακραίες θερμοκρασίες. Επιβάλλεται να καλύπτεις το δέρμα με ρούχα, καπέλα και γυαλιά ηλίου, και φυσικά, να εφαρμόζεις ανελλιπώς αντηλιακό στις περιοχές του προσώπου και του σώματος που βλέπει ο ήλιος.

Καλό είναι να αποφεύγεις την πολύωρη επαφή με ζεστό νερό, γιατί κάνει το δέρμα ακόμα πιο ξηρό. Επίσης, την έκθεση σε πηγές θερμότητας (τζάκι, καλοριφέρ) και την παραμονή σε ζεστά περιβάλλοντα (σάουνα). Προτίμησε ακόμα τα απορρυπαντικά ρούχων που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τα ευαίσθητα δέρματα.

Αν διαγνωστείς με το σύνδρομο παλαμο-πελματιαίας ερυθροδυσαισθησίας, είναι σημαντικό να κάνεις ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές δραστηριότητές σου, ώστε να μειωθούν οι τραυματισμοί σε πέλματα και παλάμες. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, μην κάνεις πολύ ζεστά ντους, μη φοράς ρούχα από υφάσματα που προκαλούν ερεθισμούς ή πλαστικά γάντια, και μη χρησιμοποιείς απορρυπαντικά και προϊόντα οικιακού καθαρισμού με δραστικές χημικές ουσίες.

Συμβουλεύσου τον γιατρό σου

Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως το ακμοειδές εξάνθημα, ο γιατρός θα  συνταγογραφήσει φαρμακευτικές κρέμες ή αλοιφές, κορτικοστεροειδή χάπια και αντιβιοτικά με ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αγγειοσυσπαστική και αντικνησμώδη δράση για τη μείωση της φλεγμονής ή την ανακούφιση του κνησμού.

Ευχαριστούμε τη δερματολόγο Μαρίτα Κοσμαδάκη και το κέντρο www.dermoiatriki.com

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.