iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΗ ΣΟΥ ΡΕΦΛΕ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ

Για να μην τρέχω κάθε λίγο και λιγάκι στο κομμωτήριο, αποφάσισα να κάνω ρεφλέ μόνη μου στο σπίτι. Εξηγώ πώς και το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Κατά καιρούς έχω κάνει διάφορους πειραματισμούς με τα μαλλιά μου, εξ ου και η συζήτηση περί ρεφλέ. Αλλά πριν περάσω σε αυτό, να επισημάνω το εξής: Αν τα κομμωτήρια περίμεναν να ζήσουν από εμένα, θα είχαν κλείσει. Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου, επιδιώκω τις λιγότερες δυνατές επαφές, κυρίως γιατί δεν θέλω να προσθέσω άλλη μια σημείωση στη λίστα με τις υποχρεώσεις μου. Αγχώνομαι. Και είναι κάτι που δεν θέλω. Φύσει αναβλητική, παλεύω με το είναι μου να είμαι συνεπής στα ραντεβού που κλείνω. Να πω, βέβαια, εδώ πως όταν τα κλείνω είμαι αισιόδοξη πως θα είμαι κυρία και θα τα τιμήσω. Αλλά επειδή μεσολαβούν κάποιες ημέρες από το τηλεφώνημα μέχρι την επίσκεψη –και συνήθως σε αυτές έρχονται τα πάνω κάτω–, το πλάνο τακτικά «τσακίζει».

Στα αρνητικά μου ανήκει και το γεγονός ότι η σχέση μου με την υπομονή είναι ένα work in progress, εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικά, σε προηγούμενο ντεκαπάζ σε κομμωτήριο της περιοχής μου είχα πεταχτεί στη μέση της διαδικασίας να πάρω καφέ από κάπου κοντά, γιατί βαριόμουν να περιμένω άπραγη. Ναι, βγήκα και κυκλοφορούσα με την ντεκαπάζ στα μαλλιά. Νόμιζα ότι θα έκανα πέντε λεπτά. Ωστόσο, συνάντησα 2-3 γνωστούς και λίγο έλειψε να μείνω χωρίς μαλλιά. Θα είχε συμβεί αν δεν με καλούσαν από το κομμωτήριο στο κινητό, για να επιστρέψω! Τώρα που σου εξήγησα τη ψυχοσύνθεση μου, να περάσω και στο θέμα μας.

Πώς αποφάσισα να κάνω ρεφλέ στα μαλλιά μου με τις οδηγίες κομμωτή

Επειδή με ξέρω, κάθε φορά που επιδιώκω μια μεγάλη αλλαγή στα μαλλιά μου, εμπιστεύομαι έναν colorist που έχει το κομμωτήριο του στη Νέα Ιωνία. Μένω στη Νέα Σμύρνη. Άρα, όταν πάω εκεί, δεν μπορώ να... αποδράσω. Είμαι αναγκασμένη να μείνω υπό την επίβλεψη του, για όσες ώρες χρειαστούν. Συνήθως αυτές είναι τέσσερις. Για αυτό και όταν χαιρετιστήκαμε μετά την τελευταία επίσκεψη, μου είπε: «Τα λέμε πάλι σε δυο χρόνια». Η αλλαγή που έκανα ήταν στο πλαίσιο του να σταματήσω να βάφω τις ρίζες κάθε 15 ημέρες, διάστημα στο οποίο βγαίνουν και κυριαρχούν οι γκρι.

πώς να κάνεις μόνη σου ρεφλέ στα μαλλιά σου
Brooke Cagle / Unsplash

Του ζήτησα να μου τα κάνει γκρι/μπεζ. Μου είπε «Ξέχασε το» (long story short, θα έπρεπε να κάνουμε έξι ώρες και μετά να πηγαίνω για φρεσκάρισμα κάθε μήνα, δηλαδή ήταν όλα λάθος στο μυαλό μου). Οπότε περάσαμε στις εναλλακτικές.

Του εξήγησα πως επειδή δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να τον επισκέπτομαι κάθε μήνα, θα ήθελα να κάνει κάποια τεχνική που δεν ξεκινάει από τις ρίζες (ό,τι δηλαδή, τελειώνει σε lights: highlights, baby lights και ούτω καθεξής), ώστε να μπορώ να τις ανανεώνω μόνη.

Μου έδωσε τα νούμερα που έπρεπε να αγοράσω για να αυτοεξυπηρετηθώ και με ενημέρωσε ότι θα κάναμε balayage. Με τύλιξε με καμιά 100αριά αλουμινόχαρτα που μέσα είχαν το ντεκαπάζ και «έβγαλαν» ένα ανοιχτό ξανθό, δηλαδή το χρώμα που ήθελα. Όπως τα στέγνωνε (για να δει αν ήταν ΟΚ και το αυστηρό καρέ που ήθελα), μου εξήγησε ότι αφενός θα έπρεπε να πάρω ένα ειδικό σαμπουάν (μοβ απόχρωσης αλλά το λένε silver, συνδυασμός που με οδήγησε στο να σκεφτώ πως όλα πήγαν λάθος με το marketing) και μία φορά το μήνα να κάνω ρεφλέ.

Από προτέρα εμπειρία, ήξερα πως το ρεφλέ είναι κάτι πολύ απλό. Η τεχνική που ανανεώνει το χρώμα και εξουδετερώνει τις διχρωμίες και τις κιτρινίλες στα ξανθά μαλλιά υπάρχει στο διαδίκτυο. Εντούτοις είπα να σου γράψω τι πρότεινε ο ειδικός, αφού διαφέρουν κάπως οι οδηγίες. Σύμφωνα λοιπόν με τον guru για τη δική μου περίπτωση (καθώς το χρώμα της βαφής αλλάζει αν έχεις κόκκινα μαλλιά, ή όποιας άλλης απόχρωσης πέραν της ξανθιάς), αυτό που θα χρειαστείς είναι μια βαφή 8/71 (ανοιχτό ξανθό σαντρέ) και ένα οξυζενέ 10 βαθμών.

ρεφλέ στα μαλλιά
Tim Mossholder / Unsplash

Βήμα βήμα η διαδικασία του ρεφλέ στο σπίτι

Η αναλογία είναι 1 προς 2. Δηλαδή, αν βάλεις 20 ml βαφής, θα βάλεις 40 ml οξυζενέ.

  • Ανακατεύεις καλά.
  • Λούζεσαι (χρησιμοποιείς σαμπουάν κανονικό, όχι το ειδικό, και μαλακτικό).
  • Ταμπονάρεις με μια πετσέτα, να φύγουν τα πολλά νερά.
  • Παίρνεις το μείγμα.
  • Το εναποθέτεις στα μαλλιά σου.
  • Κάνεις μασάζ για έως και 5 λεπτά (ο ειδικός μου είπε να το αφήσω για ένα τρίλεπτο, για να μην κάνω κάτι λάθος).
  • Ξεβγάζεις καλά.
  • Βάζεις πάλι μαλακτικό.
  • Ξεβγάζεις.
  • Τελείωσες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.