iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙΣ ΤΗ ΒΟΥΡΤΣΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΣΟΥ

Η βούρτσα των μαλλιών χρειάζεται συχνό πλύσιμο, γιατί γίνεται εστία ρύπων από την καθημερινή χρήση. Εδώ θα σου μάθουμε πώς να την καθαρίζεις καλά ανάλογα με το είδος της.

Αν μας διαβάζεις συστηματικά, θα έχεις μάθει πόσο σημαντικό για την υγιεινή της επιδερμίδας σου είναι να καθαρίζεις τα πινέλα του μακιγιάζ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν παραλείπεις να το κάνεις μια με δύο φορές τον μήνα. Υπάρχει όμως ένα ακόμα αντικείμενο στο μπάνιο που το χρησιμοποιείς καθημερινά και συνήθως αμελείς να το καθαρίσεις: η βούρτσα των μαλλιών! Μάθε, λοιπόν, ότι πάνω της μαζεύονται σωματίδια σκόνης, βακτήρια, νεκρά κύτταρα, λιπαρότητα από τα φυσικά έλαια του τριχωτού της κεφαλής και υπολείμματα από τα προϊόντα περιποίησης και styling.

Θέλεις να μεταφέρονται όλα αυτά στα μαλλιά σου όταν τα βουρτσίζεις; Φυσικά και όχι! Ο καθαρισμός της βούρτσας μία με δύο φορές τον μήνα είναι απαραίτητη κίνηση για να διατηρείς υγιές το τριχωτό. Όταν χρησιμοποιείς καθαρή βούρτσα, μειώνεις την πιθανότητα να πολλαπλασιαστούν οι μικροοργανισμοί πάνω του και ταυτόχρονα κάνεις το βούρτσισμα πιο εύκολο, αποδοτικό και ασφαλές για την ποιότητα των μαλλιών σου.

Πώς να κάνεις τη βούρτσα των μαλλιών σαν καινούργια

Ο τρόπος που καθαρίζεις μια βούρτσα εξαρτάται από τον τύπο της και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη. Ο κανόνας είναι ότι οι βούρτσες με συνθετικές τρίχες πλένονται πιο εύκολα από εκείνες με φυσικές τρίχες και ξύλινη βάση.

Για τον καθαρισμό της βούρτσας θα χρειαστείς:

 • χτένα
 • τσιμπιδάκι φρυδιών
 • καθαριστικό προϊόν, σαμπουάν ή απορρυπαντικό πιάτων
 • μαγειρική σόδα
 • οδοντόβουρτσα
 • μπολ
 • απορροφητικό χαρτί ή πανάκι

Πώς να καθαρίζεις τη βούρτσα των μαλλιών σου
iStock

Το πρώτο βήμα του καθαρισμού

Αρχικά πρέπει να απομακρύνεις τις τρίχες που έχουν μαζευτεί. Κανονικά, βέβαια, πρέπει να το κάνεις έπειτα από κάθε χρήση για να αποφύγεις το σπάσιμο της τρίχας ή ακόμα και την τριχόπτωση, αλλά ξέρουμε ότι δεν υπάρχει πάντα χρόνος.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να απομακρύνεις τις τρίχες. Ο πιο εύκολος είναι να τις μαζέψεις με τα δάχτυλά σου τραβώντας τις με γρήγορες κινήσεις. Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις μια χτένα λισουάρ ή οποιαδήποτε άλλη χτένα με αραιά δόντια, να την περάσεις οριζόντια κοντά στη βάση της βούρτσας και να τραβήξεις τις συσσωρευμένες τρίχες προς τα πάνω και προς τα έξω. Χρησιμοποίησε το τσιμπιδάκι φρυδιών για να αφαιρέσεις τις μικρότερες τριχούλες και τα ορατά υπολείμματα προϊόντων.

Πώς να καθαρίζεις τη βούρτσα των μαλλιών σου
iStock

Πώς να καθαρίσεις μια βούρτσα με συνθετικές τρίχες

 1. Αφαίρεσε τις τρίχες όπως αναφέραμε.
 2. Γέμισε ένα μεγάλο μπολ με χλιαρό νερό και βάλε μέσα τη βούρτσα με τα δοντάκια της να κοιτούν προς τα κάτω.
 3. Άφησε την να μουλιάσει για δύο λεπτά, πρόσθεσε τη μαγειρική σόδα και ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί καλά. Τρίψε τη βούρτσα απαλά με τα δάχτυλά σου, ώστε να φύγουν η συσσωρευμένη βρωμιά, η σκόνη και τα υπολείμματα των προϊόντων περιποίησης και styling.
 4. Αν αυτά επιμένουν, τότε θα χρειαστείς την οδοντόβουρτσα. Ρίξε πάνω της μια μικρή ποσότητα σαμπουάν και τρίψε τις τρίχες της βούρτσας.
 5. Μόλις η βούρτσα καθαρίσει, βγάλε την από το μπολ, τίναξε και πίεσέ τη για να φύγει το νερό και τοποθέτησέ την πάνω σε απορροφητικό χαρτί ή σε στεγνό πανάκι με τις τρίχες να κοιτούν προς τα κάτω για να στεγνώσει.

Πώς να καθαρίσεις μια βούρτσα με φυσικές τρίχες

Τα βήματα είναι παρόμοια με τον καθαρισμό της βούρτσας με συνθετικές τρίχες, με τη διαφορά ότι η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι χαμηλότερη και το καθαριστικό προϊόν ηπιότερο.

 1. Αφού αφαιρέσεις τις τρίχες όπως σου δείξαμε, γέμισε ένα μπολ με κρύο νερό, πρόσθεσε μια με δύο σταγόνες από ένα ήπιο σαμπουάν χωρίς θειικές ενώσεις (sulfates) και βάλε τη βούρτσα να μουλιάσει με τις τρίχες της προς τα κάτω.
 2. Άπλωσε σαμπουάν απευθείας στις τριχούλες και κάνε σαπουνάδα με τα χέρια ανάμεσα τους.
 3. Ξέβγαλε με κρύο νερό.
 4. Άφησε τη βούρτσα να στεγνώσει με τον τρόπο που σου δείξαμε παραπάνω.

Πώς να καθαρίσεις μια ξύλινη βούρτσα

Οι ξύλινες βούρτσες δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το νερό, γιατί καταστρέφει το ξύλο, προκαλεί ρωγμές και φουσκώματα, και μειώνει τη διάρκεια ζωής της βούρτσας.

 1. Γέμισε ένα ρηχό μπολ ή ένα βαθύ πιάτο με κρύο νερό και τοποθέτησε προσεκτικά τη βούρτσα ώστε να βρέχονται μόνο οι τρίχες της και όχι η ξύλινη επιφάνειά της.
 2. Άπλωσε μια μικρή ποσότητα από ένα ήπιο σαμπουάν στις τρίχες και πλύνε τις κάνοντας αφρό.
 3. Ξέβγαλε με μπόλικο νερό.
 4. Άφησε τη βούρτσα να στεγνώσει όπως σου υποδείξαμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.