iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΞΗΡΟ ΣΑΜΠΟΥΑΝ

Σου δίνουμε οδηγίες χρήσης για να καθαρίζεις αποτελεσματικά χωρίς νερό τα μαλλιά σου με αυτό το θαυμάσιο προϊόν, αλλά και έξυπνα tips για να εκμεταλλευτείς όλες τις δυνατότητές του.

«Ο χρόνος είναι χρήμα», λέει το ρητό κι αυτό το καταλαβαίνω κάθε φορά που με πλησιάζουν για συμβουλές σχετικά με την περιποίηση. Ζούμε σε γρήγορες ταχύτητες, γι’ αυτό οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχομαι είναι πώς να φτιάξει κάποιο άτομο μια σύντομη αλλά αποτελεσματική ρουτίνα περιποίησης, πώς να αντιμετωπίσει άμεσα ένα ξαφνικό δερματικό πρόβλημα ή ποια προϊόντα θα του εξοικονομήσουν χρόνο.

Ένα απ’ αυτά τα προϊόντα είναι το ξηρό σαμπουάν, μια εκπληκτική εφεύρεση που σε γλιτώνει στην καθημερινότητά σου από αρκετά λουσίματα κάτω από το ντους. Τα οφέλη του dry shampoo είναι πολλαπλά. Αρχικά, απορροφά τη λιπαρότητα χωρίς τη χρήση νερού, εξουδετερώνει τις οσμές, προσθέτει όγκο στα μαλλιά και αυξάνει τη διάρκεια ζωής της βαφής. Επίσης, με το dry shampoo εξοικονομείς ενέργεια και νερό, άρα κάνεις καλό στην τσέπη σου και στο περιβάλλον. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο στα άτομα με κινητικές δυσκολίες, που δυσκολεύονται να πλυθούν χωρίς βοήθεια.

Οδηγίες χρήσης για μάξιμουμ αποτελέσματα

Επειδή το ξηρό σαμπουάν έχει όλα αυτά τα οφέλη, κάποια άτομα θεωρούν ότι μπορεί να υποκαταστήσει το λούσιμο με νερό και το παρακάνουν. Όσο ελαφριά κι αν είναι η σύνθεση του προϊόντος που έχεις επιλέξει, αυτό θα αφήσει υπολείμματα στο τριχωτό της κεφαλής, που καθώς συσσωρεύονται μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, κνησμό, φλεγμονή και πιτυρίδα. Επίσης μπορεί να φράξουν τους τριχοθύλακες και να ανακόψουν τη φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας. Αυτός είναι, λοιπόν, ο πρώτος βασικός κανόνας: χρησιμοποιούμε το dry shampoo μόνο μία φορά ανάμεσα στα λουσίματα με νερό. Παρακάτω, επιλέξαμε να σου περιγράψουμε τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθείς όταν χρησιμοποιείς ξηρό σαμπουάν σε μορφή spray. Στο εμπόριο, μπορείς να βρεις όμως και ξηρό σαμπουάν σε σκόνη.

Βήμα-βήμα η εφαρμογή για γρήγορο καθαρισμό και αναζωογόνηση των μαλλιών χωρίς νερό:

 • Ανακίνησε καλά τη φιάλη, ώστε να ανακατευτούν όλα τα συστατικά και να ψεκαστεί ομοιόμορφα το προϊόν.
 • Κράτησε τη φιάλη 10-15 εκατοστά μακριά από τα μαλλιά και ψέκασε μικρή ποσότητα του προϊόντος κατευθείαν στις ρίζες. Ξεκίνα από τα σημεία όπου αισθάνεσαι τα μαλλιά σου πιο λιπαρά, δηλαδή κατά μήκος της μετωπιαίας γραμμής, στον αυχένα και στην κορυφή.
 • Ψέκασε με ξηρό σαμπουάν όλα τα τμήματα των μαλλιών ένα προς ένα.
 • Άφησε για μερικά λεπτά το ξηρό σαμπουάν να «καθίσει», τραβώντας μια selfie για την κολλητή σου με τα μαλλιά σου που έχουν ασπρίσει.
 • Με τις άκρες των δαχτύλων και ελάχιστη πίεση, άπλωσε το προϊόν στις ρίζες και στο τριχωτό μέχρι τα λευκά υπολείμματα να εξαφανιστούν. Ο σκοπός είναι το ξηρό σαμπουάν να φτάσει παντού ώστε να απορροφήσει τη λιπαρότητα.
 • «Στρώσε» τα μαλλιά σου με χτένα ή βούρτσα, ή κάνε styling με εργαλείο θερμότητας.
 • Αν θέλεις να ξυπνήσεις με μαλλιά γεμάτα φρεσκάδα που θα τα αισθάνεσαι καθαρότερα, ψέκασε το ξηρό σαμπουάν πριν πέσεις για ύπνο, ώστε να δουλέψει απορροφώντας τη λιπαρότητα όλη τη νύχτα.

iStock

Έξυπνα tips για να βγάλει το ξηρό σαμπουάν τα λεφτά του

Το ξηρό σαμπουάν δεν χρησιμοποιείται μόνο σε βρώμικα μαλλιά. Μάθε τι άλλο μπορείς να κάνεις με αυτό!

 • Αν μετά το λούσιμο με νερό και το στέγνωμα χρησιμοποιείς ένα serum μαλλιών, ένα σπρέι λάμψης ή κάποιο προϊόν styling, μπορεί να εφαρμόσεις υπερβολική ποσότητα και να νιώσεις τα μαλλιά σου βαριά. Ψέκασε λίγο ξηρό σαμπουάν στα σημεία όπου δεν αισθάνεσαι άνετα και αυτό θα τα ελαφρύνει.
 • Αν ξυπνήσεις με τα μαλλιά πατικωμένα από τη στάση του ύπνου ή αν τα μαλλιά σου έχουν κολλήσει μετά τη γυμναστική που έχεις ιδρώσει, βάλε ξηρό σαμπουάν και ρίξε δροσερό αέρα με το πιστολάκι στις ρίζες προκειμένου να αλλάξει η φορά των μαλλιών ή να δημιουργήσεις όγκο.
 • Πολλά ξηρά σαμπουάν έχουν ενυδατικά συστατικά, άρα βοηθούν στην επανόρθωση. Δούλεψε ένα τέτοιο προϊόν στις άκρες της τριχών για να αφαιρέσεις τον στατικό ηλεκτρισμό, να τις δυναμώσεις και να τις κάνεις απαλές.
 • Για να μη γλιστράνε τα τσιμπιδάκια ή οι φουρκέτες, ψέκαζέ τα με λίγο ξηρό σαμπουάν πριν πιάσεις τα μαλλιά με αυτά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.