ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Η δερματολόγος, Βάλια Μουσάτου, εξηγεί πώς μπορεί να αντιδράσει το δέρμα στον ήλιο ή σε άλλα στοιχεία της φύσης, και δίνει πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσεις ή να προλάβεις αυτά τα προβλήματα.
Το καλοκαίρι είναι για πολλούς (ανάμεσα σε αυτούς και για μένα!) η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου. Έχει ανεμελιά, είτε δουλεύεις ακόμα είτε έχεις φύγει για διακοπές, μικρές και μεγάλες αποδράσεις, χαλαρότερους ρυθμούς… Ποτέ όμως τα πράγματα δεν είναι απόλυτα ειδυλλιακά, κι αυτό ισχύει και για το skincare! H πολύωρη έκθεση στον ήλιο, ο καύσωνας, οι δραστηριότητες στη φύση (στην οποία, ας το ομολογήσουμε, δεν είμαστε πολύ συνηθισμένοι) δημιουργούν τις συνθήκες για την έξαρση διαφόρων δερματικών παθήσεων. Είναι η εποχή που οι δερματίτιδες κάνουν… πάρτι, ταλαιπωρώντας όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
Ζητήσαμε από τη δερματολόγο, Βάλια Μουσάτου, να μας μιλήσει για τις συχνότερες δερματικές παθήσεις του καλοκαιριού και να μας δώσει συμβουλές για να τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά ή ακόμα και να τις προλάβουμε. Το καλοκαίρι είναι απόλαυση και, αν φροντίσουμε το δέρμα μας σωστά, δεν θα αφήσουμε κανένα δερματικό πρόβλημα να μας το χαλάσει!
Ποιες είναι οι πιο συχνές δερματικές παθήσεις του καλοκαιριού;
– Φωτοαλλεργία: Όταν το δέρμα «αντιδρά» στο φως του ήλιου
Η κ. Μουσάτου βάζει πρώτη στη λίστα με τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις του καλοκαιριού τη φωτοαλλεργία: «Πρόκειται για αντίδραση του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται με κνησμώδες εξάνθημα σε φωτοεκτεθειμένες περιοχές όπως το ντεκολτέ, τα χέρια και το πρόσωπο, στην απότομη αλλά ακόμα και στην ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο», εξηγεί. Η φωτοαλλεργία εμφανίζεται στις αρχές του καλοκαιριού και υποχωρεί με τη σταδιακή, προοδευτική έκθεση της επιδερμίδας, η οποία αρχίζει να «συνηθίζει» τον ήλιο. Αυτό είναι το καλό νέο, αλλά είναι πολύ πιθανό η φωτοαλλεργία να επανεμφανιστεί το επόμενο καλοκαίρι, αλλά και κάθε χρόνο.
– Φωτοδερματίτιδα: Προσοχή σε καλλυντικά και φάρμακα
Η φωτοδερματίτιδα προκαλείται από την αλληλεπίδραση του ήλιου με κάποιον τοπικό παράγοντα, δηλαδή, σύμφωνα με την κ. Μουσάτου, από αρώματα, καλλυντικά ή βαφές. Ακόμα και αν χυθεί λίγος χυμός λεμονιού στο δέρμα σου, μπορεί να εμφανίσεις φωτοδερματίτιδα. Τα συμπτώματα της φωτοδερματίτιδας είναι ο ερεθισμός, η κοκκινίλα και ο κνησμός στην περιοχή όπου έχει εφαρμοστεί ο τοπικός παράγοντας. Η κ. Μουσάτου επισημαίνει ότι συχνά μπορεί να μείνει σημάδι ή δυσχρωμία στην πάσχουσα περιοχή και συμβουλεύει να αποφύγεις την έκθεση στον ήλιο μέχρι να υποχωρήσουν.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι έντονες φωτοδερματίτιδες μπορεί να προκαλέσει και η λήψη κάποιων φαρμάκων (ρετινοειδή, διουρητικά, η αμιωδαρόνη) σε συνδυασμό με τον ήλιο, γιατί αυξάνουν σημαντικά την ευαισθησία του δέρματος στο φως και προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό σε ηλικιωμένα άτομα που λαμβάνουν πολλά φάρμακα.
– Δερματίτιδα εξ επαφής: Η φύση δεν είναι εντελώς ακίνδυνη
Μπορεί η ψυχή μας να ισορροπεί και να γαληνεύει στη φύση, αλλά μερικές φορές το δέρμα έχει άλλη γνώμη! Συχνά εμφανίζεται έντονος ερεθισμός μετά την επαφή με τσουκνίδες, χόρτα, φύκια ή μέδουσες. Αυτή η δερματική πάθηση είναι ουσιαστικά μια δερματίτιδα εξ επαφής και μπορεί να προκαλέσει μια έντονη αντίδραση που εκδηλώνεται με οίδημα (πρήξιμο), έντονη φαγούρα, κοκκινίλες, πόνο ή τσούξιμο.
Η θεραπεία της περιλαμβάνει από αντιισταμινικά και κορτιζονούχες κρέμες μέχρι ψυχρά επιθέματα. Επιπλέον, καλό είναι να αποφύγεις την έκθεση στον ήλιο για όσο χρόνο σου υποδείξει ο/η δερματολόγος σου.
Tips για τις δερματικές παθήσεις του καλοκαιριού
- Μην εκτίθεσαι απότομα και ξαφνικά στον ήλιο: χτίσε σταδιακά την ανοχή του δέρματός σου στην ακτινοβολία UV.
- Χρησιμοποίησε αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας καθημερινά, ακόμα κι αν κάθεσαι στη σκιά.
- Απόφυγε οπωσδήποτε τα αρώματα και τα καλλυντικά πριν την ηλιοθεραπεία.
- Συμβουλεύσου τον γιατρό σου αν παίρνεις φάρμακα που αυξάνουν τη φωτοευαισθησία.
- Πλύνε καλά το δέρμα σου αν έρθει σε επαφή με χυμούς φρούτων, θαλάσσιους οργανισμούς ή άγνωστα φυτά.