Unsplash Klara Kulikova

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΓΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ

Χρειάζεται να επαναλάβουμε πόσο βλάπτει τον οργανισμό σου το τσιγάρο; Μάλλον το ξέρεις ήδη! Αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιείς είναι ο αρνητικός αντίκτυπος που έχει και στο δέρμα σου.

Το κάπνισμα μπορεί να κάνει την όψη σου θαμπή, κουρασμένη και χλωμή, να προκαλέσει χαλάρωση και να σου προσθέσει περισσότερες ρυτίδες. Πολλές μελέτες συμφωνούν, μάλιστα, ότι γερνάει το δέρμα πριν την ώρα του, περίπου κατά μια δεκαετία, αποτελώντας τον δεύτερο σε σειρά παράγοντα πρόωρης γήρανσης μετά την έκθεση στον ήλιο.

Μελέτες σε μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν δείξει ότι τα αδέρφια που καπνίζουν παρουσιάζουν μεγαλύτερη χαλάρωση στο άνω βλέφαρο και στο εσωτερικό των μπράτσων, εντονότερες σακούλες κάτω από τα μάτια και βαθύτερες ρυτίδες στο άνω και κάτω χείλος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα την ελαστικότητα του δέρματος

Ένα από τα πιο ορατά σημάδια του καπνίσματος είναι η χαλάρωση του δέρματος και το «σακούλιασμα» γύρω από τα μάτια. Οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στο τσιγάρο, όπως η νικοτίνη, η πίσσα, ο μόλυβδος, η φορμαλδεΰδη και το μονοξείδιο του άνθρακα, μειώνουν τη ροή αίματος στο δέρμα και την παροχή του οξυγόνου στον οργανισμό. Επιπλέον, αυξάνουν την παραγωγή ενός ενζύμου που οδηγεί στην εξάντληση των αποθεμάτων του κολλαγόνου και της ελαστίνης, δηλαδή των ινών που κάνουν το δέρμα πιο ελαστικό.

Unsplash Caroline Hernandez

Τα κακά νέα δεν τελειώνουν εδώ. Το κάπνισμα διεγείρει την παραγωγή ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση. Η χαλάρωση είναι αναπόφευκτη! Πράγματι, το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τη συνοχή του, και αρχίζει να φαίνεται πιο μεγάλο ηλικιακά. Μη σε ξεγελάει που δεν βλέπεις ρυτίδες στο πρόσωπό σου το πρώτο διάστημα που ξεκινάς να καπνίζεις. Οι ειδικοί λένε ότι οι ρυτίδες αρχίζουν να γίνονται ορατές έπειτα από μια δεκαετία καπνίσματος.

Ο μεγαλύτερος εχθρός της υγιούς όψης της επιδερμίδας

Αν παρατηρείς ότι είσαι χλωμός ακόμα και το καλοκαίρι, κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την ποιότητα της επιδερμίδας σου. Αυτό πιθανότατα σχετίζεται με το τσιγάρο, λόγω της έλλειψης οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, που δεν φτάνουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας εξαιτίας της συστολής των αιμοφόρων αγγείων που προκαλεί η νικοτίνη. Αυτή η έλλειψη αποδυναμώνει την επιδερμίδα. Της στερεί την ικανότητα να αυτοπροστατεύεται από εξωτερικές επιθέσεις όπως η ηλιακή ακτινοβολία και η ρύπανση, και να επουλώνει τις πληγές και τα τραύματά της. Έτσι, αποκτά θαμπή, χλωμή και αφυδατωμένη όψη, αλλά και ανομοιόμορφη χροιά με κηλίδες, γκρίζο και κιτρινωπό τόνο.

Τι είναι αυτό το… barcode στο άνω χείλος σου;

Όπως προαναφέραμε, το κάπνισμα αφαιρεί από το δέρμα την ελαστικότητά του. Η περιοχή γύρω από το στόμα και τη μύτη είναι η πρώτη που επηρεάζεται. Γίνεται πιο λεπτή και εύθραυστη. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση της εισπνοής του τσιγάρου έχει αποτέλεσμα να εμφανίζονται λεπτές κάθετες γραμμούλες κατά μήκος του άνω χείλους. Ονομάζονται barcode, ακριβώς γιατί μοιάζουν με τον γραμμωτό κώδικα πάνω στα καταναλωτικά προϊόντα. Κι είναι ίσως οι πιο ενοχλητικές από όλες τις ρυτίδες!

Unsplash Dima Kosh

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, το κάπνισμα είναι πιθανό να προκαλέσει και σοβαρές δερματικές παθήσεις, όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, που εμφανίζεται στα χείλη εξαιτίας του πεσμένου ανοσοποιητικού συστήματος από τις τοξίνες του τσιγάρου. Αλλά και οι βαθιές ρυτίδες που εμφανίζονται στο «πόδι της χήνας», οφείλονται στη θερμότητα από το αναμμένο τσιγάρο και στο συνεχές βλεφάρισμα που κάνουν τα μάτια για να αποφύγουν τον καπνό.

Μήπως τα σπυράκια οφείλονται στο κάπνισμα;

Κατά την εκπνοή, ο καπνός από το τσιγάρο μένει στο πρόσωπο για μερικά δευτερόλεπτα, προκαλώντας μαύρα στίγματα, σπυράκια και φραγμένους πόρους. Οι ειδικοί λένε μάλιστα ότι μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα ακμή.

5+1 απλοί τρόποι να αντισταθμίσεις τα αρνητικά του τσιγάρου

  • Πρόσθεσε στη διατροφή σου μπόλικη βιταμίνη C για να εξασφαλίσεις ότι τα επίπεδά της θα παραμένουν υψηλά στον οργανισμό παρά τις κακές σου συνήθειες.
  • Κάνε βαθύ καθαρισμό και μάσκες με ενεργό άνθρακα, ο οποίος μαγνητίζει και απομακρύνει όλους τους ρύπους και τα μαύρα στίγματα, αποτοξινώνοντας την επιδερμίδα και αφήνοντάς την καθαρή.
  • Σημαντική βοήθεια προσφέρουν τα ενεργά δραστικά συστατικά αντιγήρανσης, όπως η ρετινόλη, τα πεπτίδια αλλά και το υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους, για γέμισμα των ρυτίδων εκ των έσω.
  • Για να αντιμετωπίσεις τις ρυτίδες γύρω από το στόμα μπορείς να φτιάξεις τη δική σου, χειροποίητη, συσφικτική μάσκα, αναμειγνύοντας ασπράδι αβγού με μισό κουταλάκι του γλυκού από λάδι καρύδας. Αφού ανακατέψεις καλά τα δύο υλικά, άπλωσε το μείγμα πάνω στην περιοχή. Αφού στεγνώσει, έπειτα από μερικά λεπτά αφαίρεσέ το με μπόλικο χλιαρό νερό.
  • Για τις ρυτίδες γύρω από το στόμα μπορείς να απευθυνθείς και στον δερματολόγο σου, ο οποίος θα σου προτείνει από χημικό peeling και microdermabrasion μέχρι ενέσιμο υαλουρονικό οξύ και botox.
  • Τελευταία και αυτονόητη συμβουλή: Προσπάθησε να κόψεις επιτέλους το τσιγάρο. Είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία αντιγήρανσης, αλλά και το μεγαλύτερο δώρο υγείας που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.