Unsplash Chris Slupski

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΙΟ ΥΓΙΗ

Είναι απαραίτητη η καθημερινή χρήση σαμπουάν; Η Ελευθερία Γιαγή μοιράζεται μαζί μας τον... δρόμο προς μια ζωή χωρίς τακτικό λούσιμο.

Πριν από κάμποσα χρόνια είχα την τύχη να μένω και να εργάζομαι σε μια φάρμα, σε ένα μικρό χωριό στο Μαρόκο. Τότε έπεσε στην αντίληψή μου μια μέθοδος για το πώς να σταματήσεις να χρησιμοποιείς σαμπουάν. Ευτυχώς, την περίοδο εκείνη δεν με ενδιέφερε πολύ η εμφάνιση των μαλλιών μου, γεγονός που βοήθησε στο να εφαρμόσω τη συγκεκριμένη μέθοδο και να απαλλαγώ από τη χρήση σαμπουάν.

Το δέρμα του κεφαλιού μας εκκρίνει έλαια για να ενυδατώνει και να προστατεύει τις τρίχες. Όταν, όμως, χρησιμοποιούμε σαμπουάν, απομακρύνουμε τα έλαια αυτά, με αποτέλεσμα το δέρμα μας με την πάροδο του χρόνου να καταλήγει να εκκρίνει υπερβολικές ποσότητες κι έτσι να αναγκαζόμαστε να λουζόμαστε δύο και τρεις φορές την εβδομάδα.

Η διαδικασία για να σταματήσεις τη χρήση σαμπουάν

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να διακόψετε τη χρήση σαμπουάν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα χρειαστεί να περιμένετε ένα χρονικό διάστημα, ώστε το σώμα σας να «καταλάβει» ότι δεν χρειάζεται πλέον να παράγει την ίδια ποσότητα ελαίων.

Εγώ επέλεξα να μην αντικαταστήσω το σαμπουάν μου με κάτι πιο ήπιο για να το σταματήσω σταδιακά, αλλά το έκοψα… μαχαίρι. Χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να σταματήσει το δέρμα μου να παράγει υπερβολική ποσότητα ελαίων.

Καλό είναι τη μεταβατική αυτή περίοδο να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα, ιδανικά από φυσική τρίχα, ώστε κάθε βράδυ να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας και να μεταφέρετε τα έλαια σε όλο το μήκος της τρίχας. Μην ξεχνάτε μετά από κάθε χρήση, να καθαρίζετε τη βούρτσα.

Πώς σταμάτησα να χρησιμοποιώ σαμπουάν
Ελευθερία Γιαγή

Αν δεν σας αρέσει η εμφάνιση των μαλλιών σας κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, μπορείτε να τα πιάνετε αλογοουρά ή να χρησιμοποιείτε κορδέλες, μαντήλια, καπέλα κ.λπ.

Όταν πια δεν αντέχετε άλλο, μπορείτε να λουστείτε με ένα διαφορετικό προϊόν, ώστε να καθαρίσετε τα μαλλιά σας και να ξεκινήσετε πάλι τη διαδικασία. Μπορείτε να λούζεστε περίπου μία φορά στις δέκα ημέρες με σκέτο νερό ή με κάποιο εναλλακτικό προϊόν.

Τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά

Αν επιλέξετε σκέτο νερό, θα πρέπει πριν το λούσιμο να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας και να κάνετε με τα δάχτυλά σας ένα απαλό μασάζ στο κεφάλι σας. Έπειτα, τα βρέχετε με πολύ ζεστό νερό και τα χωρίζετε σε τμήματα. Προσέχετε το ζεστό νερό να πέφτει σε ένα σημείο κάθε φορά, το οποίο τρίβετε με τα δάχτυλα σας για να διαλυθούν τα έλαια.

Πώς σταμάτησα να χρησιμοποιώ σαμπουάν
Ελευθερία Γιαγή

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σκέτο νερό, μπορείτε να επιλέξετε κάτι από τα παρακάτω:

  • διττανθρακική σόδα (μαγειρική σόδα) διαλυμένη σε νερό
  • χυμό λεμονιού αναμεμειγμένο με νερό
  • μάσκα με πηλό Rhassoul (είναι ένας πηλός που εξορύσσεται στο Μαρόκο και χρησιμοποιείται για την περιποίηση των μαλλιών και της επιδερμίδας) ή κάποιον άλλο πηλό για μαλλιά. Κάνετε ελαφρύ μασάζ και  αφήνετε τη μάσκα για 5 λεπτά.
  • λούσιμο με μαλακτικό (αν έχετε ξηρά μαλλιά).

Μετά το σαμπουάν, ακολούθησε το μαλακτικό, αφού πολύ απλά δεν χρειάζεται! Τα χημικά του σαμπουάν κάνουν την τρίχα ξηρή, γι’ αυτό απλώνουμε μαλακτική κρέμα. Όταν όμως δεν χρησιμοποιούμε σαμπουάν, η τρίχα διατηρεί τα φυσικά της έλαια και δεν χρειαζόμαστε έξτρα ενυδάτωση.

Χαίρομαι πολύ για την απόφαση αυτή, γιατί από τότε τα μαλλιά μου είναι πολύ πιο υγιή. Ο χρόνος που αφιερώνω στη φροντίδα τους έχει περιοριστεί σημαντικά και είναι πιο εύκολο το στιλιζάρισμά τους. Επιπλέον, έχουν μειωθεί τα χρήματα που ξοδεύω για την αγορά προϊόντων περιποίησης, καθώς και οι πλαστικές συσκευασίες που αγοράζω.

Ευτυχώς, μέχρι σήμερα δεν μου έχει πει κάποιος ότι τον ενοχλεί η όψη ή η μυρωδιά των μαλλιών μου. Στην αρχή, φυσικά, ρωτούσα συνέχεια!

Η Ελευθερία Γιαγή είναι ταξιδιωτική blogger.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.