Freepik

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΑΝ ΚΑΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ετοιμάσαμε ένα κιτ πρώτων βοηθειών για να ανακουφίσεις και να επουλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται ένα έγκαυμα από καυτό λάδι ή σκεύος.

Ποιος είπε ότι οι οικιακές δουλειές είναι εύκολες και ακίνδυνες; Πριν μέρες, η συνάδελφός μου η Μαρία ήρθε στο γραφείο με ένα μικρό –ευτυχώς– έγκαυμα στο χέρι. Το έπαθε ετοιμάζοντας φαγητό σε καυτό τηγάνι και αισθανόταν αρκετά έντονο τσούξιμο. Με ρώτησε τι να κάνει για να το αντιμετωπίσει κι εγώ απευθύνθηκα στη δερματολόγο Βάλια Μουσάτου για να πάρουμε απαντήσεις.

Τα οικιακά θερμικά ατυχήματα δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζεις επιπόλαια. Συμβαίνουν συχνά και μπορεί να προκαλέσουν επώδυνα συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι το κάψιμο με καυτό νερό ή λάδι, και η επαφή του δέρματος με ένα καυτό σκεύος, με τον αναμμένο φούρνο ή και ένα εργαλείο styling.

Τι πρέπει να ξέρεις για το θερμικό έγκαυμα

Τα θερμικά εγκαύματα είναι βλάβες στους ιστούς του δέρματος. Αυτά που συνήθως συμβαίνουν στο σπίτι είναι τα εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού.

  • Το έγκαυμα πρώτου βαθμού είναι το πιο ελαφρύ, αφού καίγεται μόνο το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας, προκαλώντας πόνο, ερυθρότητα ή οίδημα.
  • Στο έγκαυμα δεύτερου βαθμού, η βλάβη πάει πιο βαθιά. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και φουσκάλες και να μείνει σημάδι.

θερμικό έγκαυμα
iStock

Επίσης, έχει σημασία η έκταση του εγκαύματος. Αν καείς σε μεγάλο μέρος του σώματος, τα πράγματα είναι πιο άσχημα. Τα σοβαρότερα εγκαύματα ενέχουν κάποιο κίνδυνο μόλυνσης και ενδέχεται να χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Τα πιο επιφανειακά μπορεί να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, γι’ αυτό χρειάζεται να έχεις έτοιμο ένα κιτ με πρώτες βοήθειες ώστε να τα φροντίσεις αμέσως.

Αν από την εικόνα, την έκταση του καψίματος και την ένταση των συμπτωμάτων νιώθεις ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, τότε πρέπει να σπεύσεις στο κοντινότερο εφημερεύον νοσοκομείο. Μπορεί να χρειαστεί ακόμα και να νοσηλευτείς σε μονάδα εγκαυμάτων.

3 βήματα για να αντιμετωπίσεις το θερμικό οικιακό έγκαυμα

  • Η κ. Μουσάτου τονίζει ότι η πληγείσα περιοχή χρειάζεται να βρεθεί αμέσως σε δροσερό περιβάλλον, ώστε να μειωθεί το θερμικό φορτίο της περιοχής. Αφού, λοιπόν, αφαιρέσεις κάθε ρούχο ή κόσμημα γύρω από την πληγή, βάλε το δέρμα σου για μερικά λεπτά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.

θερμικό έγκαυμα
Freepik

  • Μία κορτιζονούχο κρέμα με αντιφλεγμονώδη δράση θα κατευνάσει την ερυθρότητα και τον πόνο, και θα πάρει το ερύθημα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, εφάρμοζε την κρέμα τουλάχιστον για τρεις μέρες, πρωί και βράδυ.
  • Στη συνέχεια, θα χρειαστείς οπωσδήποτε μια αναπλαστική κρέμα, η οποία θα αποκαταστήσει και θα ενισχύσει τον επιδερμιδικό φραγμό, και θα επουλώσει το θερμικό έγκαυμα. Αναζήτησε μια σύνθεση με συστατικά όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου, που έχει αντιμικροβιακή δράση, η καταπραϋντική αλόη ή το υαλουρονικό οξύ, που επαναφέρει την υγρασία και την ενυδάτωση. Η κ. Μουσάτου συστήνει να τη χρησιμοποιείς παράλληλα με την κορτιζονούχο κρέμα ως εξής: πρωί και βράδυ εφαρμόζεις την κρέμα με κορτιζόνη και ενδιάμεσα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, την αναπλαστική.

Σε περίπτωση που το λάδι ή το σκεύος δημιουργήσει φουσκάλα, δοκίμασε να τη σπάσεις προσεκτικά. Αρχικά, ψέκασέ τη με αντισηπτικό και στη συνέχεια σπάσε τη με μια αποστειρωμένη βελόνα. Την κρέμα θα την απλώνεις πάντα γύρω από τη φουσκάλα, ακόμα και αφού την έχεις σπάσει.

Στο σημείο όπου έχεις καεί θα παρατηρήσεις μια κρούστα, την οποία δεν πρέπει να πειράζεις καθόλου. Θα φύγει μόνη της τις προσεχείς μέρες.

Είναι σημαντικό να καλύπτεις το έγκαυμα όταν βρίσκεσαι έξω μέχρι να επουλωθεί πλήρως, ώστε να μη σου αφήσει κάποιο σημάδι (αυτό που επιστημονικά ονομάζεται μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση). Γι’ αυτό πρέπει να φοράς αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας και να προστατεύεσαι από τον ήλιο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.