Freepik

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΟΤΑΝ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ

Περιμένοντας να σταματήσει ο καιρός τα παιχνίδια του για να βρεθούμε στην παραλία, αποκρυπτογραφούμε όσα αναγράφονται στις ετικέτες των αντηλιακών για να επιλέξουμε το προϊόν που θα μας προσφέρει ασφάλεια και προστασία.

Όταν στεκόμαστε μπροστά στα ράφια με τα καλλυντικά προϊόντα, πολύ συχνά το μάτι μας πέφτει σε εκείνα με τις πιο εξεζητημένες και εντυπωσιακές συσκευασίες. Για πολλούς καταναλωτές, το περιτύλιγμα μαζί με τη φίρμα είναι τα βασικά κριτήρια για να αποκτήσουν ένα προϊόν περιποίησης και ομορφιάς. Όταν, λοιπόν, σε συμβουλεύουμε να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων προτού τα αγοράσεις, δικαιολογημένα μπορεί να αναρωτηθείς: «Μα, καλά, θέλετε να ξαναγυρίσω στο σχολείο και να μάθω χημεία και φυσική;».

Η αλήθεια είναι πως ούτε εμείς τα πηγαίναμε πολύ καλά με τα συγκεκριμένα μαθήματα στο σχολείο, αλλά αυτή η δουλειά μάς έκανε να ξανανοίξουμε τα βιβλία για να καταλάβουμε πώς δημιουργούνται και λειτουργούν τα καλλυντικά προϊόντα, ώστε να τα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια για το καλύτερο αποτέλεσμα. Σήμερα θα «διαβάσουμε» προσεκτικά την ετικέτα των αντηλιακών, γιατί το καλοκαίρι έρχεται και δεν νοείται να κυκλοφορείς έξω χωρίς προστασία. Το αντηλιακό είναι ίσως το πιο απαραίτητο προϊόν περιποίησης, γιατί με τον ήλιο δεν πρέπει να παίζουμε πια. Τα σοκολατένια χρώματα και τα ηλιοκαμένα κορμιά ανήκουν σε διαφημίσεις πολύ περασμένων δεκαετιών. Τώρα το ζητούμενο είναι η άμυνα στις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος, από τα πρώιμα σημάδια γήρανσης μέχρι τον καρκίνο του δέρματος.

Πώς να αποκωδικοποιήσεις σωστά την ετικέτα του αντηλιακού

– Δείκτης προστασίας (SPF=Sun Protection Factor)

Ξεκινάμε από τα εύκολα, δηλαδή από τον αριθμό που αναγράφεται με μεγάλα στοιχεία και μετράει το βαθμό προστασίας από την ακτινοβολία UVB και τη διάρκεια προστασίας από το έγκαυμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε καλυμμένοι με ένα αντηλιακό με SPF 30. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν προσφέρει 97% προστασία από την ακτινοβολία UVB (98% ο SPF 50) και ότι μπορείς να κάτσεις 30 φορές περισσότερο χρόνο κάτω από τον ήλιο προτού πάθεις έγκαυμα.

Οι άνθρωποι που χρειάζονται μεγαλύτερο δείκτη προστασίας είναι όσοι έχουν πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, όσοι παίρνουν φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία στον ήλιο ή δουλεύουν αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους (ή ζουν σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια). Επίσης, αν δεν εφαρμόζεις την απαραίτητη ποσότητα αντηλιακού (ισούται με όση πιάνουν τα δυο δάχτυλα για το πρόσωπο και με δύο σφηνοπότηρα για το σώμα), τότε λαμβάνεις τη μισή προστασία και θα σε βοηθούσε να χρησιμοποιείς ένα προϊόν με SPF 50.

Διάβασε σωστά την ετικέτα του αντηλιακού και εξασφάλισε μάξιμουμ προστασία
iStock

– Ακτινοβολίες UVA και UVB

Αυτές οι συντομογραφίες δηλώνουν τους δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπονται από τον ήλιο. Η UVA εισχωρεί βαθύτερα και προκαλεί αλλαγή στη χρωστική ουσία του δέρματος, αλλά και πρώιμη γήρανση και καρκίνο του δέρματος. Από την άλλη, η UVB είναι υπεύθυνη για το κοκκίνισμα και το έγκαυμα.

– Ευρύ φάσμα (broad spectrum)

Η ιστορία της επιστήμης της δερματολογίας λέει ότι παλιά μόνο η ακτινοβολία UVB θεωρούνταν επιβλαβής. Όταν οι επιστήμονες κατανόησαν ότι η ακτινοβολία UVA είναι τελικά πιο επικίνδυνη, άρχισαν να δημιουργούν αντηλιακά που παρείχαν προστασία και απ’ αυτήν. Όταν διαβάζεις τις λέξεις «broad spectrum» στην ετικέτα, τότε το αντηλιακό σου προσφέρει προστασία και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας.

Διάβασε σωστά την ετικέτα του αντηλιακού και εξασφάλισε μάξιμουμ προστασία
Pexels / Sunny Skin

– PA++++

Στην ετικέτα αρκετών αντηλιακών πια μπορεί να δεις τα αρχικά PA συνοδευμένα από σταυρούς (έναν ως τέσσερις). Αυτό είναι ένα σύστημα μέτρησης της προστασίας από την ακτινοβολία UVA, που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία το 1996 και υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες. Ο ένας σταυρός δηλώνει μικρή προστασία, οι δύο μεσαία, οι τρεις υψηλή και οι τέσσερις πολύ υψηλή.

– Φίλτρα

Εδώ θα σου μιλήσουμε για τα χημικά και τα φυσικά φίλτρα που περιέχουν τα αντηλιακά. Μην ανησυχείς, δεν θα σου βάλουμε πρόχειρο διαγώνισμα, αλλά είναι σημαντικό να ξέρεις πώς λειτουργούν. Τα πρώτα, που θα τα αναγνωρίσεις με λέξεις όπως «avobenzone», «homosalate», «octinoxate» και «oxybenzone», απορροφώνται από το δέρμα και μετατρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία σε θερμότητα εξουδετερώνοντάς τη. Αν και είναι πολύ αποτελεσματικές (και κάνουν το προϊόν πολύ εύκολο στην επάλειψη), αυτές οι ουσίες παραμένουν για καιρό στο σώμα. Η αλήθεια είναι ότι οι έρευνες για την τοξικότητα των χημικών φίλτρων συνεχίζονται, ενώ η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας σημειώνει ότι οι ισχυρισμοί περί τοξικότητας «δεν έχουν αποδειχθεί».

Τα φυσικά φίλτρα, από την άλλη, που αναγνωρίζονται με τις λέξεις «titanium dioxide» και «zinc oxide», αντανακλούν και διαχέουν την ηλιακή ακτινοβολία στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Η δράση αυτών των δύο φίλτρων έχει ερευνηθεί εκτενώς, θεωρούνται αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά, ενώ ενδείκνυνται για ευαίσθητα δέρματα που μπορεί να εμφανίζουν αλλεργίες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.