iStock

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΟΡΟ ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Η βιταμίνη C είναι ένα συστατικό-σταρ στην ολιστική αντιγήρανση. Αρκεί να ξέρεις πώς συμπεριφέρεται, ώστε να επιλέξεις το σωστό προϊόν για το δέρμα σου.

Όταν με ρωτούν τι βάζω στο πρόσωπό μου και δείχνει τόσο λαμπερό και φρέσκο, απαντάω με ένα και μόνο συστατικό: βιταμίνη C! Αυτή είναι η αγαπημένη μου βιταμίνη, γιατί ικανοποιεί την εμμονή μου με τη φωτεινότητα. Δεν είμαι η μόνη που της έχει αδυναμία. Χάρη στα πολύπλευρα «ταλέντα» της, ανήκει στα πιο δημοφιλή δραστικά συστατικά στον κόσμο.

Αν ξεκινήσω να απαριθμώ τα οφέλη αυτού του υπέροχου multitasking συστατικού, δεν ξέρω πότε θα σταματήσω! Καταρχάς, ξεχωρίζει για την υψηλή αντιοξειδωτική προστασία του. Έχεις τη σιγουριά ότι θα σε προστατέψει από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία και τη ρύπανση, και σε φέρνουν πιο νωρίς και πιο κοντά στη φωτογήρανση.

Επίσης, η βιταμίνη C είναι εξαιρετική στο να απαλύνει τις υπάρχουσες δυσχρωμίες, αφού αναστέλλει τη δράση της τυροσινάσης, του ενζύμου που ευθύνεται για την υπερμελάγχρωση. Σημείωσε ακόμα ότι βοηθάει στην παραγωγή και σύνθεση του κολλαγόνου. Έτσι, λειαίνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Το καλύτερο είναι ότι πρόκειται για ένα ασφαλές συστατικό, που δεν προκαλεί εύκολα δυσάρεστες αντιδράσεις στην επιδερμίδα, αρκεί να θυμάσαι να φοράς το αντηλιακό σου μετά τη χρήση της.

Για να σου προσφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, όμως, πρέπει να λάβεις υπόψη σου τρεις βασικές παραμέτρους ώστε να αναζητήσεις τα σωστά προϊόντα.

1. Προσοχή στη φύλαξη

Όταν πρωταγωνιστεί σε κάποιο προϊόν, συνήθως σε ορούς, πρέπει να είναι άχρωμη ή τουλάχιστον κιτρινωπή. Είναι σημαντικό να κλείνεται σε αεροστεγή και σκουρόχρωμα μπουκαλάκια που είναι αδιαφανή και δεν τα βλέπει το φυσικό ή τεχνητό φως. Επιπλέον, αυτά τα μπουκαλάκια πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερές συνθήκες συντήρησης. Όταν εκτίθεται στο φως, η συγκεκριμένη βιταμίνη γίνεται ασταθής και επομένως λιγότερο αποτελεσματική. Τότε, ενδέχεται να πάρει σκούρο καφέ χρώμα και καταλαβαίνεις ότι το προϊόν έχει οξειδωθεί και πρέπει να το αποχωριστείς.

iStock

2. Τσέκαρε τον βαθμό συγκέντρωσης

Δεν έχει σημασία μόνο να διαβάζεις ότι ένα προϊόν περιέχει στη σύνθεσή του το αγαπημένο σου συστατικό. Μεγαλύτερη σημασία έχει η συγκέντρωσή του. Τα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά διαφέρουν πολύ ως προς την περιεκτικότητα της βιταμίνης C, που μπορεί να κυμαίνεται από το 1% μέχρι το 20%.

Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, σου αρκεί ένα προϊόν με συγκέντρωση γύρω στο 5%. Όχι παραπάνω! Υψηλότερο ποσοστό ενδέχεται να σου προκαλέσει ερεθισμό.

Όσο ανεβαίνει το ποσοστό συγκέντρωσης, τόσο πιο άμεσα και γρήγορα θα δεις τα εξαιρετικά αποτελέσματα της βιταμίνης C στην επιδερμίδα σου. Να θυμάσαι όμως ότι το 20% είναι το «ταβάνι» σε αποδοτικότητα. Ακόμα κι αν βρεις μια καλλυντική σύνθεση με ποσοστό 30%, μην περιμένεις να σου προσφέρει παραπάνω πλεονεκτήματα.

3. Έχει σημασία και η μορφή της

Στις συνθέσεις των καλλυντικών προϊόντων τη βρίσκουμε είτε μόνη, στην πιο καθαρή μορφή της, είτε με τα συνθετικά της παράγωγα.

Το L-ασκορβικό οξύ είναι η πιο καθαρή, κοινή, ισχυρή, ενεργή και αποτελεσματική μορφή της βιταμίνης C. Σημείωσε εδώ ότι το L-ασκορβικό οξύ δίνει το μέγιστο της δράσης του όταν βρίσκεται σε συγκέντρωση 10%-20% και σε όξινο περιβάλλον (pH). Κι επειδή είναι υδατοδιαλυτό, ξεδιπλώνει καλύτερα τις ιδιότητές του όταν χρησιμοποιείται κυρίως σε ορούς παρά σε κρέμες. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην αστάθειά του: σε σχέση με τα άλλα παράγωγα είναι η πιο ασταθής μορφή, αποσταθεροποιείται εύκολα από τον ήλιο, το φως, τη ζέστη και την υγρασία, και οξειδώνεται.

Τα συνθετικά παράγωγα της βιταμίνης C είναι πιο σταθερά ως μόρια, δηλαδή είναι λιγότερο ευαίσθητα στις εξωτερικές συνθήκες, αλλά έχουν λιγότερο ισχυρή δράση. Θα τα βρεις να αναγράφονται στην ετικέτα των προϊόντων με κάπως δυσπρόφερτες λατινικές λεξούλες: το υδατοδιαλυτό magnesium ascorbyl phosphate είναι κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα, ενώ το ascorbyl palmitate με παλμιτικό οξύ εισχωρεί πιο βαθιά στην επιδερμίδα χάρη στην λιποδιαλυτή μορφή του, αλλά δεν ενδείκνυται για την πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.