iStock

ΤΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ;

Κάθε ανεξίτηλο τατουάζ στο σώμα σου, που μπορεί να σημαίνει πολλά για σένα, δεν πρέπει να μένει έκθετο στον καυτό ήλιο χωρίς προστασία. Το ίδιο και το δέρμα σου, όπως επαναλαμβάνουμε επίμονα.

Η ζέστη ήρθε νωρίς φέτος (προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε τι θα ακολουθήσει το κατακαλόκαιρο!), και οι βερμούδες, τα σορτς και τα κοντομάνικα βγήκαν αμέσως από τα ντουλάπια. Είναι η εποχή που εμείς θα επαναλαμβάνουμε μέχρι εξαντλήσεως ότι η αντηλιακή προστασία είναι το ένα και μοναδικό πράγμα που πρέπει να έχεις στον νου σου όταν κυκλοφορείς στον δρόμο ή λιάζεσαι στις παραλίες. Τι πρέπει να προσέχουν όμως όσοι έχουν τατουάζ, ώστε να προφυλάξουν τα υπέροχα tribal, τα γεωμετρικά, τα γοτθικά σχέδια ή τα... τσιτάτα που έχουν χτυπήσει στο σώμα τους;

Υπάρχει κίνδυνος να ξεθωριάσουν τα ακριβοπληρωμένα και φορτωμένα με ξεχωριστό νόημα για τον καθένα τατουάζ κάτω από τον καυτό ήλιο; Μήπως αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα φρέσκα τατουάζ;

Βγάλε το τατουάζ σου στον ήλιο με προφυλάξεις

Δερματολόγοι και tattoo artists συμφωνούν ότι η αντηλιακή προστασία που πρέπει να λαμβάνουν όσοι έχουν τατουάζ, φρέσκο ή παλιό, είναι η ίδια με εμάς τους υπόλοιπους που ακόμα ψάχνουμε σχέδιο (ή κενό σε τατουατζίδικο) για να κάνουμε το δικό μας ανεξίτηλο statement. Αυτό σημαίνει ότι το αντηλιακό προϊόν που επιλέγουν πρέπει να είναι ευρέος φάσματος, δημιουργώντας ασπίδα ενάντια στις ακτίνες UVA και UVB, και το SPF να είναι τουλάχιστον 50.

tattoo
iStock

Συμπληρωματικά, είτε έχεις είτε δεν έχεις τατουάζ, καλό είναι το αντηλιακό σου να μην περιέχει άρωμα και η σύνθεσή του να είναι εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικά, ενυδατικά και φυσικά συστατικά – μια σύσταση που ισχύει για όλους.

Αφού επιλέξεις με τη δέουσα προσοχή το προϊόν, φρόντιζε να το εφαρμόζεις 15 λεπτά πριν βγεις στον ήλιο και να επαναλαμβάνεις την εφαρμογή ανά δύο ώρες. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το φως και οι ακτινοβολίες UV μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στα ανοσοκύτταρα του δέρματος, με ένα από τα αποτελέσματα να είναι το ξεθώριασμα του χρώματος και η διάσπαση της χρωστικής. Και, σίγουρα, για τα χρήματα και τον πόνο που επένδυσες στο τατουάζ σου, δεν θέλεις να συμβεί αυτό.

TATTOO
iStock

Μόλις χτύπησα νέο τατουάζ… Τι να κάνω;

Όπως σε έχει συμβουλεύσει και ο tattoo artist, τα φρέσκα τατουάζ πρέπει να μένουν στη σκιά τον πρώτο μήνα. Και αυστηρά τις δύο πρώτες εβδομάδες. Μη βιαστείς να το δείξεις μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, γιατί τα χρώματα θα ξεθωριάσουν. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος είναι να καεί και να αποκτήσει ουλές το δέρμα σου.

Μία λύση είναι να καλύπτεις ολόκληρη την περιοχή του τατουάζ με ένα στρώμα αντηλιακού που δεν θα κάνεις μασάζ για να απορροφηθεί, ώστε να το κρατάς κρυμμένο από τις αδιάκριτες και πανταχού παρούσες ακτίνες του ήλιου. Αν το επιτρέπει η έκταση του τατουάζ, αυτή είναι μια καλή λύση προστασίας και για τα παλιά τατουάζ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.