iStock

4 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ COMFORT ZONE ΣΟΥ

Το να κινηθούμε έξω από τα όρια της «ζώνης άνεσής» μας μπορεί να μοιάζει τρομακτικό. Ωστόσο, το να αρνούμαστε πεισματικά δεν μας επιτρέπει να εξελιχθούμε. Σας δίνουμε 4 λόγους για να απεγκλωβιστείτε από το comfort zone σας.

Αν όχι σε όλους, στους περισσότερους αρέσει η ασφάλεια και η ηρεμία που προσφέρει το οικείο. Το μυαλό μας φοβάται το άγνωστο και δεν θέλει τις αλλαγές, με αποτέλεσμα εμείς να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε καθετί καινούριο. Γιατί; Γιατί ο προϊστορικός μας εγκέφαλος προσπαθεί να μας προστατέψει από πιθανούς κινδύνους, πλάθοντας σενάρια καταστροφής, ώστε να μας κρατήσει στο γνώριμο, στη συνήθεια, σε μια «ζώνη άνεσης και ασφάλειας», αν προσπαθήσουμε να αποδώσουμε στα ελληνικά το περιβόητο «comfort zone».

Το να κινηθούμε έξω από τα όρια αυτής της «ζώνης άνεσης» μπορεί να μοιάζει τρομακτικό. Ωστόσο, το να αρνούμαστε πεισματικά να βγούμε από αυτή δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να εξελιχθούμε. Όσο καταφέρνουμε να εξοικειωθούμε με αυτό το άβολο συναίσθημα, τόσο εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να διαχειρίζεται τις αλλαγές και να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα.

Αν τα παραπάνω δεν αρκούν για να πειστείς, ορίστε 4 ακόμα λόγοι να απεγκλωβιστούμε από το comfort zone μας:

1. Θα γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας

Ως άνθρωποι, επιμένουμε να επαναλαμβάνουμε πράξεις το αποτέλεσμα των οποίων είναι δεδομένο. Ωστόσο, μέσα από μια πρόκληση μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε πτυχές του που αγνοούσαμε, να εντοπίσουμε τα δυνατά μας σημεία και να διαχειριστούμε τις αδυναμίες μας. Όταν απομακρυνόμαστε από τη «ζώνη άνεσής» μας, είναι σαν να ανοίγουμε μια πόρτα σε ικανότητες που ίσως δεν γνωρίζαμε ότι διαθέτουμε.

στο χείλος
Unsplash Mwangi Gatheca

2. Θα μάθουμε ακόμα κι από τα λάθη μας

Δεν μπορούμε να εξελιχθούμε ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες, ακολουθώντας συνεχώς το ίδιο γνώριμο μονοπάτι. Μέσα από εμπειρίες και γεγονότα που επαναλαμβάνονται διαρκώς με τον ίδιο τρόπο, δεν μαθαίνουμε τίποτα. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχει χώρος για λάθη και τα λάθη, αν και δυσάρεστα, είναι αυτά που πραγματικά μας διδάσκουν. Μερικά από τα μεγαλύτερα success stories της παγκόσμιας ιστορίας είναι από ανθρώπους που προσπάθησαν και απέτυχαν παταγωδώς! «Δεν έχω αποτύχει 10.000 φορές. Έχω επιτυχώς βρει 10.000 τρόπους που δεν αποδίδουν», είχε πει ο Θωμάς Έντισον.

Μάλιστα, ομάδα ερευνητών διαπίστωσε μέσα από πειράματα σε πιθήκους ότι η δραστηριότητα σε περιοχές του μετωπιαίου φλοιού μειώθηκε δραματικά, όταν τα ζώα γνώριζαν τα αποτελέσματα της δράσης τους. «Μαθαίνουμε μόνο όταν υπάρχει αβεβαιότητα», έχει διαπιστώσει ο Daeyeol Lee, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο του Yale, ως μέλος της παραπάνω ομάδας ερευνητών.

viewpoint
Unsplash Anthony Intraversato

3. Θα αποφύγουμε την παγίδα της ρουτίνας

Όταν κινούμαστε σε ένα γνώριμο πλαίσιο, νιώθουμε χαλαροί. Ωστόσο, το γεγονός ότι αισθανόμαστε άνετα μέσα στη ρουτίνα μας μπορεί να μας ρίξει στην παγίδα της αδράνειας. Το να είμαστε ικανοποιημένοι από τις υπάρχουσες συνθήκες κρύβει τον κίνδυνο της απραξίας και της απώλειας της δημιουργικότητάς μας. Το μην θέλουμε να αλλάξει μια κατάσταση που μας βολεύει και μας ικανοποιεί έχει ως αποτέλεσμα οι στόχοι μας μετατρέπονται σε ευσεβείς πόθους.

ρουτίνα
Unsplash Noah Naf

4. Θα αναδείξουμε τη μοναδικότητά μας

Όλοι έχουμε κάτι που μας κάνει μοναδικούς. Ανεξάρτητα από το πόσο μικρό ή μεγάλο φαίνεται αυτό, όλοι μπορούμε να αφήσουμε το σημάδι μας πάνω στη γη. Μένοντας, όμως, μέσα στην περιορισμένη comfort zone μας, χάνουμε την ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο τις δυνατότητές μας, τι μπορούμε πραγματικά να πετύχουμε και να προσφέρουμε αξιοποιώντας το κρυμμένο δυναμικό μας. Όσοι έμειναν γνωστοί στην ιστορία δεν το πέτυχαν με το να είναι συνηθισμένοι και στάσιμοι.

Συμπέρασμα; Ας βγούμε έξω από το φράγμα που θέτουμε οι ίδιοι στον εαυτό σας, γιατί από την άλλη πλευρά του φόβου και της αμφιβολίας μπορεί να βρίσκεται αυτό που πραγματικά θέλουμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.