5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΟΥ
Μαγιό, κοντά ρούχα, ανοιχτά πουκάμισα... Ακόμα κι αν το καλοκαίρι αφθονούν τα trigger για όσους και όσες δεν αγαπούν το σώμα τους, υπάρχει τρόπος να αγαπήσουμε όλοι την εικόνα μας.
Αλήθεια, ποιοι δεν αγαπούν το καλοκαίρι; Ήλιος, ζέστη, ολοήμερα στη θάλασσα, selfies με μαγιό, χοροί και ποτά με ελαφριά περιβολή, κροπ τοπ, τόπλες, γυμνά κορμιά... Κοινωνικά events, πάρτι στην παραλία, αέρινα ρούχα –λιγάκι αποκαλυπτικά–, “strike a pose”, κι άλλες φωτογραφίες, κι άλλες selfies. Μισό, μισό! Πρόλαβα να ρουφηχτώ; Μ’ έπιασε το κλικ σε πόζα που κόβει από τα πλαϊνά; Είμαι αρκετά μυώδης γι’ αυτό το πουκάμισο; Μα ποιοι δεν αγαπούν (την εικόνα τους) το καλοκαίρι;
Ας ξεκαθαρίσω εξαρχής: δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο στα παραπάνω. Είναι όλα (ή κάποια από) όσα κάνουν τη συγκεκριμένη εποχή αυτό που αγαπά η πλειοψηφία του κόσμου. Ίσως η εισαγωγή να είναι τραβηγμένη, λιγάκι ξεχειλωμένη. Ακριβώς όπως η εικόνα που έχουν πολλοί άνθρωποι για τον εαυτό τους και τους κάνει να υποφέρουν κάθε καλοκαίρι. Και, σίγουρα, δεν ξύπνησαν ένα πρωί με τα χειρότερα συναισθήματα γι’ αυτό που αντικρίζουν στον καθρέφτη.
Η ιστορία ξεκινά πολύ πριν το summer body και τα media. Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος γεννήθηκε με τα κριτήρια ομορφιάς στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Ήταν στα γονίδιά του να έλκεται από χαρακτηριστικά που υπόσχονταν γονιμότητα, υγεία, νεότητα, όσα μπορούσαν να διασφαλίσουν την καλύτερη συνέχειά του. Απλώς με τον καιρό, αυτά τα έμφυτα κριτήρια μεταφράστηκαν σε κοινωνικές νόρμες και η φυσική επιλογή για λόγους επιβίωσης εξελίχθηκε σε σειρά από αισθητικά πρότυπα, ενίοτε καταναγκαστικά.
Σήμερα ξέρουμε ότι βλέπουμε το σώμα μας (και) με τα μάτια των άλλων, όπως και ότι οι έννοιες του λεπτού ή χοντρού σχηματίζονται στο κεφάλι μας από την ηλικία των επτά ετών. Γονείς, παρέες, άγνωστοι στο διαδίκτυο, μοντέλα στα social media, εκείνη ή εκείνος που μας απέρριψε γιατί «μωρέ, κάτι με χαλάει στο σώμα σου» (δεν μιλάμε για επιβολή inclusiveness στο γούστο, αλλά για απλό τακτ) μπορούν με ένα και μόνο σχόλιο να μας κάνουν να μισήσουμε την εικόνα μας – και μαζί το καλοκαίρι που σε ξεγυμνώνει από κάθε πανοπλία.
Πώς θα καταλάβεις ότι δεν αποδέχεσαι το σώμα σου
Περίπου 60% των γυναικών και 40% των ανδρών έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους. Τα ποσοστά δυσαρέσκειας αυξάνονται στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, με πάνω από τα μισά άτομα να αναφέρουν άγχος ή θλίψη για την εμφάνισή τους, σε αντίθεση με το 1/3 των στρέιτ. Παγκόσμια μελέτη σε 33.000 άτομα σε 20 χώρες έδειξε ότι μία στις δύο γυναίκες με χαμηλή αυτοεκτίμηση για την εμφάνισή της θα θυσίαζε έναν χρόνο από τη ζωή της ή και περισσότερο προκειμένου να αποκτήσει το ιδανικό σώμα. Επιπλέον, το 81% αυτών των γυναικών αισθάνονται έντονη πίεση να είναι όμορφες και το 83% να είναι αδύνατες.
Τα παραπάνω στοιχεία φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου κέντρων ψυχικής υγείας Newport Institute, σε άρθρο για την εικόνα του σώματος και πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε τη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού. Όπως τονίζουν οι συντάκτες, το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας έχει βαθύ ψυχοκοινωνικό αποτύπωμα στη ζωή μας, μπορεί να μας φυλακίσει σε αρνητικές σκέψεις και δυσάρεστα συναισθήματα, και να μας οδηγήσει σε καταναγκαστικές συμπεριφορές, όπως υπερβολική ενασχόληση με καθρέφτες, συνεχή αναζήτηση επιβεβαίωσης, ή και στην κοινωνική απομόνωση.
Ενδεικτικά σημάδια ότι ένα άτομο δεν αποδέχεται το σώμα του αποτελούν:
- οι ακραίες δίαιτες (νηστεία, εμμονή με τις θερμίδες),
- η καταναγκαστική ή υπερβολική άσκηση,
- ο συνεχής έλεγχος στον καθρέφτη για το βάρος ή τους μυς,
- η εμμονή με την εμφάνιση και την εικόνα των άλλων,
- οι συγκρίσεις με άλλα σώματα,
- η αποφυγή χώρων που μπορεί να προκαλούν άγχος (παραλίες, πισίνες, καλοκαιρινά πάρτι).
5 τρόποι να αγαπήσεις λιγάκι παραπάνω τον εαυτό σου
Οι παραπάνω συμπεριφορές χειροτερεύουν το καλοκαίρι. Όσο κι αν μοιάζει αδύνατο να αγαπήσεις λίγο παραπάνω τον εαυτό σου, αξίζει τουλάχιστον η προσπάθεια:
1. Εστίασε στο τρίπτυχο της καλής ψυχικής υγείας
Για την ψυχική θωράκιση από τις αρνητικές σκέψεις χρειάζονται απαραιτήτως καλή διατροφή, σωματική δραστηριότητα και σταθερός ύπνος. Η τριάδα αυτή επιδρά άμεσα στη νευροχημεία του εγκεφάλου και προάγει την πνευματική ευεξία, χωρίς κόπο αλλά με τρόπο· έστω κι ένας απλός περίπατος στη φύση μπορεί να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη διάθεση.
2. Κάνε ένα διάλειμμα από τα social media...
... ή τουλάχιστον περιόρισε τη χρήση τους. Χωρίς υπερβολή, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η πηγή του κακού. Έρευνες δείχνουν ότι μειώνοντας στο μισό τον χρόνο σκρολαρίσματος για μερικές εβδομάδες, βελτιώνεται αισθητά η σχέση μας με το βάρος και την εξωτερική μας εμφάνιση.
Σε περίπτωση που η βόλτα στα social οξύνει τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση για την εικόνα σου, μάλλον ήρθε η στιγμή για digital detox. Ξεκίνα από τα μικρά:
- Κάνε απεγκατάσταση της εφαρμογής από το κινητό – μπορείς να επιστρέψεις στο προφίλ σου όταν νιώσεις καλύτερα.
- Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και άσε το τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο πριν πας για ύπνο.
- Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις.
- Σκέψου το κατέβασμα μιας εφαρμογής που μετρά πόση ώρα περνάς online – πολύ πιθανό να εκπλαγείς.
- Κάνε unfollow σε όσα σε κάνουν να νιώθεις ανεπαρκής – και το block παραμένει καλή ιδέα.
3. Διάλεξε ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα
Σίγουρα υπάρχει ένα παντελόνι ή μια μπλούζα με το ταμπελάκι, που αγοράστηκαν με προοπτική να φορεθούν μετά την απώλεια 3-4 κιλών. Ενδεχομένως να κάνουν παρέα σε εκείνα τα ρούχα που θα ξαναμπείς κάποια στιγμή, αλλά δεν τα ‘χεις καταφέρει ακόμα.
Ξέχνα τα προς το παρόν και βάλε ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα, χωρίς στρες και την αυτοπεποίθηση στα τάρταρα.
4. Σταμάτα να συγκρίνεσαι με άλλους
Δεν είναι όλα τα σώματα ίδια και το καρμπόν εφευρέθηκε για άλλους λόγους. Αγάπησε τη μοναδικότητά σου αρχίζοντας με ένα μικρό τελετουργικό: καθημερινά, βρες ένα πράγμα που σου αρέσει πάνω σου και πες το δυνατά μπροστά στον καθρέφτη. «Μου αρέσουν τα μάτια μου», «Μ’ αρέσουν τα πόδια μου γιατί είναι δυνατά».
(Ξέρω ότι σου θυμίζει την πασίγνωστη ινσταγκραμική ιέρεια του νευρογλωσσικού προγραμματισμού, αλλά δεν έχεις να χάσεις κάτι).
5. Αν περνάς μεγάλο ζόρι, ζήτα βοήθεια
Κάποιες φορές η δυσφορία για το σώμα δεν είναι απλώς «μια φάση». Αν έχεις προσπαθήσει να αγαπήσεις την εικόνα σου αλλά νιώθεις παγιδευμένος/η στις αρνητικές σκέψεις, ίσως πρόκειται για Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας.
Οι άνθρωποι με τη διαταραχή «κολλάνε» εμμονικά σε κάποιο χαρακτηριστικό, πραγματικό ή της φαντασίας τους, και νιώθουν ότι σχεδόν τους παραμορφώνει. Η καθημερινότητά τους γίνεται βασανιστήριο, ενώ φλερτάρουν στενά με διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη έως και αυτοκτονικό ιδεασμό.
Αν αναγνωρίζεις κάτι από τα παραπάνω στον εαυτό σου, φρόντισέ τον και απευθύνσου σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.