8 ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ
Εκτός από ευκαιρία για σύνδεση και ουσιαστική επικοινωνία, η συζήτηση είναι τέχνη. Μια ραδιοφωνική παραγωγός με εκατοντάδες συνεντεύξεις στο ενεργητικό της δίνει τους 8 κανόνες που θα σου επιτρέψουν να την κατακτήσεις.
Στην κλασική ταινία «Ωραία μου Κυρία», με την Όντρεϊ Χέπμπορν, ο καθηγητής Χίγκινς υποστηρίζει ότι για να μπορέσεις να διατηρήσεις μια πολιτισμένη συζήτηση το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περιορίσεις τον διάλογο στα θέματα του καιρού και της υγείας. Οι καιροί αυτοί όμως έχουν παρέλθει και όσο διαχρονική κι αν είναι η ταινία και το στυλ της Όντρεϊ, δεν ισχύει το ίδιο για τους κανόνες που δίνει ώστε να μπορέσεις να έχεις μια ήρεμη συζήτηση.
Δεν είναι μόνο το πόσο πολωμένοι είναι οι πάντες σήμερα –ιδιαίτερα στα social media, με τα πάντα να μπορούν να μετατραπούν μέσα σε λίγα λεπτά σε θέμα αντιπαράθεσης– αλλά ότι μέσα σε μια κουλτούρα που προωθεί την ιδέα της ευημερίας του ατόμου και συχνά δημιουργεί παραφουσκωμένα και υπερφίαλα εγώ, οι άνθρωποι μιλάμε όλο και περισσότερο για τον εαυτό μας και ακούμε όλο και λιγότερο τους άλλους.
Η ενεργητική ακρόαση, η ουσιαστική συζήτηση, η σύνδεση και η επικοινωνία γίνονται ζητούμενα και όλοι μας μοιάζουμε σαν να έχουμε ξεχάσει πως να τα πετύχουμε. Αυτό ήταν το θέμα ομιλίας στο TedTalk της ραδιοφωνικής παραγωγού Celeste Headlee, η οποία έχει στο ενεργητικό της εκατοντάδες συνεντεύξεις. Δουλειά της είναι να κάνει ερωτήσεις που θα προκαλέσουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις και θα κρατήσουν τόσο το ενδιαφέρον του κοινού όσο και το επίπεδο ευγένειας και πολιτισμού στο στούντιο.
Όπως ανέφερε στην ομιλία της η Headlee, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Pew Research σε 10.000 ενήλικους Αμερικανούς, στην εποχή μας οι άνθρωποι είναι περισσότερο πολωμένοι και διχασμένοι παρά ποτέ. Η συζήτηση απαιτεί μια ισορροπία μεταξύ ομιλίας και ακρόασης, και αυτή η ισορροπία έχει χαθεί.
Φαίνεται πώς ένας από τους λόγους για τον οποίο έχουμε χάσει την ικανότητα μας να μιλάμε είναι ότι μεγάλο μέρος της επικοινωνίας βασίζεται πια σε γραπτά μηνύματα. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Pew Research, το 1/3 των Αμερικανών Εφήβων στέλνει περισσότερα από 100 γραπτά μηνύματα την ημέρα, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι πιθανότερο να στείλουν ένα γραπτό μήνυμα στους φίλους τους για να επικοινωνήσουν παρά να έχουν μια face to face επικοινωνία μαζί τους.
Όπως αναφέρει σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που έγραψε στο The Atlantic ο καθηγητής γυμνασίου Paul Barnwell, «η ικανότητα για συζήτηση είναι η πιο υποτιμημένη και παραμελημένη ικανότητα, την οποία έχουμε αποτύχει να διδάξουμε στους μαθητές μας. Τα παιδιά έχουν καθημερινά διάδραση με ιδέες και με άλλα άτομα μέσω διαδικτύου, αλλά δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να αναπτύξουν την ικανότητα της ζωντανής διαπροσωπικής επικοινωνίας».
Στην ομιλία της, η Celeste Headlee δίνει τους 8 κανόνες που θα σε βοηθήσουν να μπορέσεις να κάνεις μια ουσιαστική και ενδιαφέρουσα συζήτηση.
1. Όταν συζητάς μην κάνεις άλλα πράγματα
Όχι μόνο μην κοιτάς το κινητό σου, αλλά να είσαι πραγματικά παρών/παρούσα στη συζήτηση και στη στιγμή. Μην σκέφτεσαι την διαφωνία που είχες νωρίτερα στην δουλειά ή τι θα ετοιμάσεις για βραδινό. Αν δεν έχεις όρεξη για συζήτηση, μην την ξεκίνησεις και μην είσαι με το ένα πόδι έξω και με το ένα μέσα σε αυτήν.
2. Μην κάνεις κήρυγμα
Εάν θες να αναπτύξεις τη θεωρία σου χωρίς διακοπές, αντιρρήσεις και διαφωνίες, δοκίμασε έναν άλλο τρόπο και όχι τη συζήτηση.
3. Κάνε ανοιχτές ερωτήσεις
Σε αυτή την περίπτωση, πάρε το παράδειγμα των δημοσιογράφων. Κάνε στον συνομιλητή σου ερωτήσεις που θα τον ενθαρρύνουν να περιγράψει το βίωμά του και όχι να απαντήσει μονολεκτικά. Κάνε ερωτήσεις όπως «πώς ήταν», «πώς ένιωσες». Αυτό θα τους κάνει να σκεφτούν και να δώσουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις.
4. Ακολούθησε τον ειρμό της συζήτησης
Όταν έρχονται άσχετες σκέψεις στο μυαλό σου, διώξε τες. Πολλές φορές σε συνεντεύξεις ακούμε τον καλεσμένο να μιλάει για λίγο και μετά ο παρουσιαστής κάνει μια ερώτηση που μοιάζει να ήρθε από το πουθενά ή που έχει ήδη απαντηθεί. Αυτό δείχνει ότι ο παρουσιαστής κάποια στιγμή σταμάτησε να ακούει τον συνομιλητή του και άρχισε να ακούει τις σκέψεις του, ή σκέφτηκε μια κατά τη γνώμη του έξυπνη αλλά άσχετη ερώτηση και θέλησε οπωσδήποτε να την κάνει. Πολλές φορές κάνουμε το ίδιο και στις συζητήσεις μας με τους άλλους. Είμαστε εν μέσω μια συζήτησης, θυμόμαστε κάτι άσχετο και πάμε τη συζήτηση εκεί.
5. Αν δεν ξέρεις κάτι, απλά πες το
Μην κάνεις τον ειδικό σε κάτι που δεν ξέρεις.
6. Μην εξισώνεις τις εμπειρίες σου με αυτές του συνομιλητή σου
Αν κάποιος μοιραστεί μαζί σου ότι έχασε ένα αγαπημένο του πρόσωπο, μην αρχίσεις να μιλάς για μια αντίστοιχη δική σου εμπειρία. Αν σου μιλήσει για τα προβλήματα που έχει στη δουλειά, μην ξεκινήσεις να του λες πόσο κι εσύ μισείς τη δουλειά σου. Δεν είναι το ίδιο, δεν είναι ποτέ το ίδιο. Κάθε βίωμα είναι μοναδικό. Και, το σημαντικότερο: Αξιοποίησε την ευκαιρία που έχεις να μάθεις κάτι για έναν άλλο άνθρωπο και μην ξεκινάς να μιλάς για τον εαυτό σου.
7. Προσπάθησε να μην επαναλαμβάνεσαι
Όλοι τείνουμε να το κάνουμε, αλλά είναι βαρετό. Ιδιαίτερα στις συζητήσεις για τη δουλειά ή με τα παιδιά σου, συνήθως έχεις στο μυαλό σου κάτι να πεις και λες το ίδιο με όλους τους δυνατούς διαφορετικούς τρόπους. Προσπάθησε να μην το κάνεις.
8. Απόφυγε τις λεπτομέρειες
Ονόματα, μέρη και χρονολογίες κουράζουν και δεν έχουν μεγάλη σημασία για τον συνομιλητή σου. Οι άλλοι ενδιαφέρονται για βιώματα και εμπειρίες. Προτίμησε να μιλήσεις για αυτά.