ΕΛΕΝΗ ΚΑΣΤΡΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ

Έχετε παγιδευτεί στον φαύλο κύκλο που αποκαλούμε «ανικανοποίητο»; Είναι κάτι που δεν σας αφήνει να χαρείτε ό,τι έχετε; Οι τρόποι που προτείνουμε μπορεί να σας βοηθήσουν.

Κυνηγάτε συνεχώς κάτι καλύτερο. Δεν είστε ποτέ ικανοποιημένοι από τις σχέσεις σας. Καμιά δουλειά δεν σας είναι αρκετή. Ό,τι κι αν πετυχαίνετε δεν το θεωρείτε επιτυχία – κι ας πλησιάζετε αυτό που θεωρητικά επιθυμείτε. Είναι άραγε στραβός ο γιαλός, ή μήπως στραβά… αρμενίζετε; Αν τίποτα δεν είναι αρκετά καλό για εσάς και συνεχώς αναζητάτε το τέλειο, ίσως πάσχετε από το σύνδρομο του ανικανοποίητου. Βρίσκεστε σε ένα ασταμάτητο κυνήγι ευτυχίας, που μπορεί να σας οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο δυστυχίας. Δεν είναι εύκολο να βγείτε από αυτόν, υπάρχουν όμως τρόποι που θα σας βοηθήσουν να το καταφέρετε.

Συνειδητοποιώντας το ανικανοποίητο

Το πρώτο βήμα για να απαλλαγείτε από το αίσθημα του ανικανοποίητου είναι η συνειδητοποίηση, να εντοπίσετε τη ρίζας του προβλήματος και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή σας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι καμιά εξωτερική πηγή δεν μπορεί να καλύψει το κενό που νιώθετε. Η όποια έλλειψη δεν είναι εξωτερική, αλλά εσωτερική. Όσο περισσότερο ικανοποιημένοι είστε μέσα σας, τόσο λιγότερο θα αναζητάτε την πληρότητα σε έναν εξωτερικό παράγοντα – ένα σπίτι, μια δουλειά, έναν σύντροφο.

Πώς να ξεπεράσετε το αίσθημα του ανικανοποίητου

1. Καλλιεργήστε την ευγνωμοσύνη

Πάρτε μια κόλλα χαρτί κι ένα μολύβι, και αρχίστε το γράψιμο. Φτιάξτε λίστες με όσα σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Ονοματίστε όσα σας χαρίζουν χαμόγελα, όχι εκείνα για τα οποία νομίζετε ότι πρέπει να είστε ευγνώμονες. Η ευγνωμοσύνη καλλιεργείται και μαθαίνετε σταδιακά να εκτιμάτε αυτά που ήδη έχετε, αντί να αναζητάτε συνεχώς εκείνα που σας λείπουν.

2. Αναπτύξτε την ενσυνειδητότητα

Ενώ το ανικανοποίητο σάς κρατάει «κολλημένους» σε ένα μέλλον που δεν έρχεται ποτέ, η ενσυνειδητότητα –δηλαδή το mindfulness– στρέφει την προσοχή σας στο παρόν, το μόνο «μέρος» όπου μπορείτε πραγματικά να κάνετε κάτι. Σας βοηθά να εκτιμήσετε τη ζωή, καθώς αυτή εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σας. Δεν σας αφήνει να αγωνιάτε για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Όποτε αναρωτιέστε ποιος είναι ο επόμενος σταθμός που θα σας κάνει ευτυχισμένους, σκεφτείτε όσα έχετε ήδη, κοιτάξτε γύρω σας και απολαύστε όσα συμβαίνουν στο εδώ και το τώρα.

Η παγίδα του ανικανοποίητου και πώς να την ξεπεράσεις
Ελένη Καστρινογιάννη

3. Δείτε τι θυσίες απαιτούνται

Όλα έχουν ένα κόστος σε αυτή τη ζωή. Το έχουμε αποδεχτεί, νομίζω. Τι χρειάζεται, λοιπόν, να εγκαταλείψετε για να αποκτήσετε αυτό που επιθυμείτε; Αν πιστεύετε ότι η ζωή σας θα γίνει καλύτερη με ένα ωραίο αυτοκίνητο ή ένα μεγαλύτερο σπίτι, τι χρειάζεται να θυσιάσετε; Μήπως τις βόλτες με τους φίλους σας, ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα; Μήπως τον χρόνο που ξεκουράζεστε ή αφιερώνετε στην οικογένειά σας, ώστε να βρείτε μια δεύτερη δουλειά; Πόσο ειδυλλιακό φαίνεται τώρα το happy end σας;

4. Κάντε μια δοκιμή

Ένας πολύ καλός τρόπος να αντιμετωπίσετε το ανικανοποίητο, τον εθισμό στο αέναο κυνήγι της ευτυχίας, είναι να πάρετε μια γεύση από αυτό που επιθυμείτε. Κάτι σαν reality check, που λένε οι Άγγλοι. Εάν, για παράδειγμα, πιστεύετε ότι ένα εξαιρετικά αδύνατο και γυμνασμένο κορμί είναι αυτό που θα αλλάξει τη ζωή σας, περάστε λίγες μέρες με έναν άνθρωπο που πληροί τα κριτήρια αυτά και ακολουθήστε το πρόγραμμά του, τις διατροφικές του συνήθειες, τη ρουτίνα εκγύμνασής του. Είναι ό,τι ονειρευτήκατε, ή ξαφνικά η ζωή σας φαίνεται καλύτερη;

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΟΣΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑΤΕ.

5. Μιλήστε

Όχι μόνο σε φίλους, που μπορεί να έχουν κουραστεί με τη γκρίνια σας, αλλά και σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, έναν πιστοποιημένο ψυχοθεραπευτή. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στη ρίζα αυτής της δυσαρέσκειας και της αδυναμίας να δεσμευτείτε στην παρούσα ζωή σας. Μπορεί να σας δείξει τρόπους να αλλάξετε προοπτική και να αρχίσετε να κάνετε επιλογές με τις οποίες θα αισθάνεστε καλύτερα.

Happiness is a state of mind

Η ευτυχία δεν έχει να κάνει με το πού ζείτε ή τα πράγματα που έχετε, δεν είναι μια αποστολή με τελικό προορισμό να έχετε πετύχει όσα ονειρευτήκατε. Η ευτυχία είναι αυτό που ονομάζουμε «state of mind», μια νοητική κατάσταση. Ξεχάστε όσο γίνεται το παρελθόν και μην ανησυχείτε διαρκώς για το μέλλον. Αγκαλιάστε την κάθε μέρα που ξημερώνει και σταματήστε να σκέφτεστε ότι… το γρασίδι του γείτονα είναι πιο πράσινο από το δικό σας. Στην πραγματικότητα, το γρασίδι είναι πιο πράσινο όταν το ποτίζεις.

Η Δρ. Ναταλία Κουτρούλη είναι ψυχολόγος με ειδίκευση στην γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική.

 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.