iStock

BABY TALK: ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ «ΜΩΡΟΥΔΙΣΤΙΚΑ»;

Έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ χαριτωμένες λεξούλες για να μιλήσεις στη σχέση σου; Σε έχουν πει ποτέ «μωράκι μου» ή ίσως «κουρκουμπινάκι»; Το baby talk, να μιλάς δηλαδή σαν να απευθύνεσαι σε μωρό, μπορεί να δείχνει κάτι καλό.

Ο όρος «baby talk» δεν αφορά τον τρόπο που μιλούν μεταξύ τους τα μωρά, αλλά το πώς μιλάμε οι ενήλικες στα βρέφη: γινόμαστε λίγο υπερβολικοί σε τόνο, ύφος και γλυκύτητα, ενώ κόβουμε και τις λέξεις – γιατί το βρίσκουμε πιο χαριτωμένο και άρα πιο αρμόζον για να απευθυνθούμε σε αυτήν τη νέα ζωή.

Κάτι ανάλογο κάνουμε και απευθυνόμενοι στον άνθρωπο μας, σε στιγμές μεγάλου έρωτα. Θα σε παρακαλούσα να με ακούσεις με λίγο, πριν αρχίσεις τα «εγώ δεν τα κάνω αυτά». Ιδανικά, βάλε μια άνω τελεία έως ότου διαβάσεις όσα ακολουθούν.

Βάσει όσων έγραψε στο The Conversation ο Ramesh Kaipa, αναπληρωτής καθηγητής Επιστημών Επικοινωνίας και Διαταραχών του Oklahoma State University, τα 2/3 των ζευγαριών χρησιμοποιούν baby talk σε στιγμές άκρατου ρομαντισμού.

Το baby talk παρακινεί τη μάθηση στα μωρά

Αναρωτιέσαι γιατί; Τι έχουν πάθει; Αν είναι καλά; Ο Dr. Kaipa είπε πως «αυτό το στιλ ομιλίας στην πραγματικότητα πυροδοτεί την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που παρακινούν τα βρέφη να μάθουν».

«Αυτό το ιδιαίτερο στιλ ομιλίας διευκολύνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με τα μωρά και τα βοηθά να μάθουν πώς να επικοινωνούν», είχε ήδη αποκαλύψει η Patricia Kuhl, καθηγήτρια Επιστημών Λόγου και Ακοής (με ειδίκευση στην κατάκτηση της γλώσσας και τις νευρωνικές βάσεις της), συνδιευθύντρια του Institute for Learning & Brain Sciences του University of Washington και υπογράφουσα ουκ ολίγων μελετών που έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία ιατρικά περιοδικά. Όπως βεβαιώνει, είναι κάτι που συμβαίνει σε κάθε πολιτισμό και κάθε γλώσσα.

ζευγάρι baby talk
iStock

Το baby talk στον έρωτα

Να πάμε όμως, και στις ρομαντικές σχέσεις. Εκεί το «baby talk» έχει να κάνει περισσότερο με την τρυφερότητα και λιγότερο με την εκμάθηση. Αυτά είναι συμπεράσματα ερευνών που έχουν, όχι δικά μου. Υπάρχει και μία έρευνα που ενημερώνει ότι η «ιδιότυπη» ή «εξατομικευμένη» επικοινωνία, αποτελεί σημαντική πτυχή στενών φιλικών και ρομαντικών σχέσεων.

ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ.

To pattern έχει ως εξής: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 και είχε τίτλο «Ανταλλαγή ανθρώπινης στοργής: φωνητικά προγνωστικά του τρόπου που γίνεται αντιληπτή η στοργή στις αρχικές αλληλεπιδράσεις», οι συγκεκριμένες φωνητικές συμπεριφορές είναι δεδομένο ότι σηματοδοτούν στοργή. Περιλαμβάνουν μάλιστα χρήση υψηλού τόνου, υπερβολικού τονισμού και απαλής φωνής – και τυχαίνει να συμπίπτουν με τον τρόπο που μιλούν οι περισσότεροι στα μωρά.

Σε έχουν πει ποτέ «κουρκουμπινάκι μου»;

Σε δεύτερη ανάγνωση, όπως εξηγεί ο καθηγητής Kaipa, το συγκεκριμένο στιλ ομιλίας δημιουργεί ένα ειδικό γλωσσικό τοπίο που είναι περιφραγμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Ανήκει μόνο στα ζευγάρια και είναι απαλλαγμένο από την πολυπλοκότητα και τις συνήθειες μιας συνηθισμένης συνομιλίας ενηλίκων.

«Ένας περαστικός που ακούει κάποιον τέτοιο διάλογο, μπορεί να νιώσει... κάπως. Για το ζευγάρι, είναι σημάδι του δεσμού τους – το όριο που τους διαχωρίζει από τους υπολοίπους». Τα γλυκά παρατσούκλια (γλυκά και κυριολεκτικά, αφού συνήθως πρόκειται για ονόματα γλυκισμάτων) έχει αποδειχθεί πως «είναι σημάδι μεγαλύτερης ικανοποίησης για τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του ζευγαριού».

Οπότε, όσο περισσότερο baby talking κάνεις, τόσο πιο ικανοποιημένος είσαι. Μήπως να το ξανασκεφτείς;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.