iStock

ΔΕΣ ΑΝ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ 20% ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Μήπως ανήκεις σε ένα ξεχωριστό 20% του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει περισσότερους αισθητηριακούς υποδοχείς στον εγκέφαλο από ό,τι οι υπόλοιποι; Αν ναι, είσαι Άτομο Υψηλής Ευαισθησίας, που σημαίνει ότι έχεις κάποια χαρίσματα αλλά και κάποιες «παραξενιές» που είναι απολύτως δικαιολογημένες.

Αποφεύγετε να δείτε θρίλερ, ταινίες με σκηνές βίας ή όποιο άλλο περιεχόμενο είναι τόσο έντονο που σας αναστατώνει; Σας συγκινεί η ομορφιά όπως κι αν εκφράζεται (τέχνη, φύση, ανθρώπινο πνεύμα κ.ά.); Κατακλύζεστε συχνά από αισθητήρια ερεθίσματα, όπως τα έντονα φώτα ή τα άβολα ρούχα; Κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε τα άγχη ή την όποια κατάσταση μπορεί να διαταράξει την ημέρα σας;

Αισθάνεστε την ανάγκη να κατεβάσετε διακόπτες όταν έχετε μια ταραχώδη ημέρα και να αποσυρθείτε σε ένα ήσυχο δωμάτιο, με χαμηλό φωτισμό για να συνέλθετε; Νιώθετε να σας έχει κουράσει ο εαυτός σας, το πόσο πολύ και βαθιά σκέφτεστε, το πόσο έντονα νιώθετε κάποια πράγματα στα οποία οι περισσότεροι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία;

Αν απαντάτε θετικά σε πολλά από τα παραπάνω ερωτήματα, το πιθανότερο είναι πώς ανήκετε σε μια ιδιαίτερη ομάδα των κατοίκων αυτού του πλανήτη: τα Άτομα Υψηλής Ευαισθησίας (Highly Sensitive Person - HSP). Δεν έχετε κάτι.

Δηλαδή έχετε, αλλά δεν είναι ανησυχητικό εφόσον μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια όσων μπορούν να κάνουν τη ζωή σας δύσκολη.

Τα καλά των Ατόμων Υψηλής Ευαισθησίας

Μελέτες έχουν δείξει πως τα Άτομα Υψηλής Ευαισθησίας τείνουν να έχουν μεγαλύτερο αριθμό αισθητηριακών υποδοχέων στον εγκέφαλο. Γι’ αυτό και επεξεργάζονται περισσότερες πληροφορίες από όσους δεν είναι HSP, ενώ έχουν βαθύτερη ευαισθησία σε σωματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά ερεθίσματα.

Έχει φανεί και ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης (βλ. νευροδιαβιβαστές), που σχετίζονται με τη συναισθηματική ρύθμιση και τη ψυχική ευεξία.

Άτομα Υψηλής Ευαισθησίας
iStock

Αν είστε άτομο υψηλής ευαισθησίας, έχετε γεννηθεί με την προδιάθεση να επεξεργάζεστε και να λαμβάνετε πληροφορίες σε πολύ πιο βαθύ επίπεδο από τους περισσότερους. Είστε πιο ανοιχτόμυαλοι, οξυδερκείς, συμπονετικοί, διαισθητικοί και έχετε αυτογνωσία. Διακρίνεστε για μια παραπάνω συναισθηματική ευφυΐα και μια μεγάλη δημιουργικότητα, ενώ σας χαρακτηρίζουν παθιασμένους ανθρώπους. Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη έχει να κάνει με το γεγονός ότι όσο μεγαλύτερη είναι η επίγνωση που έχετε για το περιβάλλον σας, τόσο πιο εύκολα μπορεί να σας συγκλονίσει, και άρα τόσο πιο επιρρεπείς είστε στο άγχος και την κατάθλιψη.

13 προβλήματα που μόνο τα  Άτομα Υψηλής Ευαισθησία μπορούν να καταλάβουν

Το Psych2Go, κοινότητα που έχει ως αποστολή να παρέχει περιεχόμενο για τη ψυχική υγεία και τη ψυχολογία, δημοσίευσε video που περιλαμβάνει 13 προβλήματα που μόνο οι HSPs μπορούν να κατανοήσουν. Ας τα δούμε.

1. Τα Άτομα Υψηλής ευαισθησίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ύπνο

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εξόχως λειτουργικοί εάν δεν έχουν κοιμηθεί καλά το βράδυ. Ωστόσο, όσοι ανήκουν στα Άτομα Υψηλής Ευαισθησίας γίνονται περισσότερο γκρινιάρηδες, αποχαυνωμένοι και έτοιμοι να εκραγούν διά πάσαν αφορμή. Αυτό συμβαίνει γιατί μελέτες έχουν δείξει πως χρειάζονται περισσότερο ύπνο από το υπόλοιπο 80% του πληθυσμού της Γης για να λειτουργήσουν.

2. Δεν αντέχουν πολύ δυνατούς θορύβους

Δεν αντέχετε καν στην ιδέα ότι θα βρεθείτε Σάββατο βράδυ, στο πιο πολυσύχναστο κλαμπ της πόλης; Ενδέχεται να είστε Άτομο Υψηλής Ευαισθησίας. Οι HSP πελαγώνουν όπου υπάρχουν τεράστια πλήθη και ένοτνη φασαρία. Δηλαδή, σε συναυλίες, κλαμπ ή φεστιβάλ. Όταν βρίσκονται σε τέτοια περιβάλλοντα, «κλειδώνουν». Γι’ αυτό και τα αποφεύγουν. Δεν είναι βαρετοί άνθρωποι. Απλά προστατεύουν τον εαυτό τους.

3. Νιώθουν συχνά συναισθηματικά εξοντωμένα

Σας λένε συχνά πως εκτιμούν την ενσυναίσθησή σας κι εσείς δυσκολεύεστε να πείτε ευχαριστώ, γιατί είναι κάτι που συχνά σας εξοντώνει; Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του να είσαι Άτομο Υψηλής Ευαισθησίας είναι πως νιώθεις τα πάντα πιο βαθιά και πιο έντονα από τους άλλους. Η συχνή απορρόφηση και αντανάκλαση όσων νιώθουν οι άλλοι, ειδικά όταν είστε έξω από το σπίτι όλη μέρα, έχει ως συνέπεια να νιώθετε συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα.

4. Ελέγχουν εξονυχιστικά τις κοινωνικές συναναστροφές

Έχετε βρεθεί ποτέ σε συνθήκη που οι φίλοι σας να σας αποθεώνουν για το πόσο καλά έχετε «διαβάσει» μια κατάσταση; Αυτό συμβαίνει γιατί παρατηρείται πολλά πράγματα, που είναι cues τα οποία χάνουν συχνά άλλοι, ειδικά σε κοινωνικές καταστάσεις. Είστε πολύ καλοί στο να αντιλαμβάνεστε σήματα που δεν εκφράζονται με λόγια και να αναλύετε τον τόνο του άλλου ατόμου. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι έχετε την τάση να υπεραναλύετε τα πράγματα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο να κάνετε την τρίχα τριχιά.

Άτομα Υψηλής Ευαισθησίας
iStock

5. Τα Άτομα Υψηλής ευαισθησίας είναι πολύ ευαίσθητα στη βία

Πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε αιματοχυσίες σε κινηματογραφικές ταινίες; Ή όταν ακούτε τις λεπτομέρειες ενός ειδεχθούς εγκλήματος; Αν σκέφτεστε «όχι, όχι και όχι» είναι σημάδι πως είστε Άτομο Υψηλής Ευαισθησίας. Οι HSPs έχουν δυνατές ενστικτώδεις αντιδράσεις προς τη βία και την αγριότητα, ακόμα και όταν ξέρουν πως δεν πρόκειται για πραγματικές συνθήκες – όταν τα βλέπουν σε ταινίες. Αισθάνεστε άβολα σε κάθε γλαφυρή σχετική περιγραφή.

6. Δυσκολεύονται να προχωρήσουν

Χωρίσατε πριν 3 μήνες, αλλά νιώθετε σαν να ήταν χθες. Σας πρόδωσαν πριν από μια πενταετία, ωστόσο ακόμα νιώθετε τον πόνο. Είναι αποτέλεσμα της υψηλής σας ευαισθησίας. Ένα από τα πιο οδυνηρά μειονεκτήματα του να είστε τόσο ευαίσθητοι είναι πως δυσκολεύεστε να αφήσετε πίσω κάτι κακό που σας έχει συμβεί. Ο συναισθηματικός πόνος που έχετε νιώσει σας συνοδεύει για χρόνια. Στο πίσω μέρος του μυαλού σας ξέρετε ότι δεν πρόκειται για κάτι τόσο σοβαρό, αλλά δεν μπορείτε παρά να το κάνετε σοβαρό.

7. Τα Άτομα Υψηλής ευαισθησίας νιώθουν άβολα με τις αλλαγές

Έχετε ένα άγχος, μια νευρικότητα όταν πηγαίνετε για πρώτη φορά σε κάποιο εστιατόριο ή δοκιμάζετε να κάνετε κάτι που δεν έχετε ξανακάνει; Ξοδεύετε τόσο χρόνο για να αισθανθείτε βολικά με τη συνήθη ρουτίνα σας, που νιώθετε άβολα οτιδήποτε διαφορετικό; Η πλοήγηση σε νέα περιβάλλοντα μπορεί να γίνει ζόρικη για εσάς, λόγω της υψηλής σας ευαισθησίας. Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να αφομοιώσετε όλες τις νέες προσλαμβάνουσες, ώστε να αρχίσετε να αισθάνεστε άνετα.

8. Δεν αντιδρούν καλά στην κριτική και τις διαμάχες

Παραδίδετε αυτό που σας έχουν ζητήσει στη δουλειά και ακούτε πως δεν ήταν ό,τι ήθελε ο προϊστάμενος σας. Πώς νιώθετε; Τα Άτομα Υψηλής Ευαισθησίας είναι μεταξύ των πιο ευγενικών και τρυφερών ανθρώπων. Είναι συναισθηματικά και ευαίσθητα. Άρα, χρειάζονται ιδιαίτερη προσέγγιση. Η κριτική, ο ανεβασμένος τόνος στη φωνή και ο εκνευρισμός τους πληγώνουν βαθιά. Ακόμα κι αν οι προθέσεις του άλλου δεν είναι κακές.

9. Δεν λειτουργούν καλά υπό πίεση

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο αποτελεσματικοί όταν τελούν υπό πίεση. Σίγουρα δεν είναι Άτομα Υψηλής Ευαισθησίας. Οι προθεσμίες και ό,τι άλλο προκαλεί πίεση χρόνου μπορεί να τους δημιουργήσει σοβαρή ψυχική δυσφορία. Μισούν να βιάζονται και να κάνουν πολλά πράγματα μαζί. Νιώθουν πιο άνετα όταν παίρνουν τον χρόνο τους με τις δουλειές τους, δίνοντας το 100% σε καθεμία ξεχωριστά.

10. Τα όριά τους διαλύονται εύκολα

Όταν ένας φίλος είναι απογοητευμένος ή ζητά τη βοήθεια ενός Ατόμου Υψηλής Ευαισθησίας, εκείνο νιώθει άσχημα για τον δικό του άνθρωπο. Διακρίνονται για τη συμπόνια τους. Πόσο άσχημα όμως, νιώθουν; Μπορούν να πουν όχι, εάν πρόκειται για κάτι που ξεπερνάει τα όρια τους ή είναι τόσο έντονη η συμπόνια (πιο βαθιά) που σπάει αυτά τα όρια; Ισχύει το δεύτερο, γι’ αυτό και συχνά καταλήγουν να λένε ναι σε πολλά πράγματα, ακόμα κι όταν δεν θέλουν να το κάνουν, ώστε να ικανοποιήσουν όσους έχουν γύρω τους. Να μην τους απογοητεύσουν.

11. Τα Άτομα Υψηλής Ευαισθησίας είναι οι χειρότεροι επικριτές του εαυτού τους

Σκέφτεστε ακόμα ένα μικρό λάθος που κάνατε στην αρχή της εβδομάδας; Όλοι κάνουμε λάθη μεν, ωστόσο οι HSPs δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με τις προσωπικές τους αποτυχίες. Αυτομαστιγώνονται για καθετί και θέτουν πάρα πολύ υψηλά –απίθανα– όρια. Ουδείς είναι πιο σκληρός ή πιο απαιτητικός με αυτούς, από τον ίδιο τους τον εαυτό.

12. Έχουν ανάγκη τον χρόνο με τον εαυτό τους

Η απομόνωση είναι για πολλούς πρόβλημα. Για τα Άτομα Υψηλής Ευαισθησίας είναι ανάγκη. Δεν μπορούν να είναι μεταξύ άλλων ανθρώπων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποιες ημέρες αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να το αντέξουν, επειδή διαχειρίζονται τα πάντα σε πιο βαθύ επίπεδο. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν από όλη τη ψυχική και τη συναισθηματική ενέργεια που ξοδεύουν.

13. Τα Άτομα Υψηλής Ευαισθησίας παρεξηγούν συχνά

Επειδή μόλις 1 στους 5 ανθρώπους έχουν υψηλή ευαισθησία, είναι δύσκολο για όλους τους άλλους να συσχετιστούν και να καταλάβουν την οπτική των HSPs. Επιπροσθέτως, πολλοί ενδεχομένως να μη γνωρίζουν πως υπάρχει αυτό το στοιχείο, το οποίο δεν είναι απόλυτα εκούσια επιλογή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.