ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑ
Αν είναι οι πρώτες σας διακοπές με (νέους) φίλους ή ψάχνετε πώς θα αποφύγετε την περσινή γκρίνια, διαβάστε τις πρακτικές συμβουλές μιας ψυχολόγου και αφήστε το άγχος έξω από τα πλάνα σας.
Καλοκαίρι χωρίς φίλους δεν είναι καλοκαίρι – το λες και αξίωμα. Δε χωρά αμφιβολία ότι οι φίλοι είναι εκείνοι με τους οποίους μοιράζεσαι γέλια, περιπέτειες, ποτά, ξενύχτια και αιφνίδιες εξομολογήσεις κάτω από τον έναστρο ουρανό. Είναι όσοι επέλεξες να γίνουν δικοί σου άνθρωποι (ή τουλάχιστον έτσι νιώθεις). Ωστόσο, η συνύπαρξη 24/7, ειδικά στις διακοπές, μπορεί άνετα να αποδειχθεί δοκιμασία για γερά στομάχια, ακόμα και για όσους δηλώνουν «αυτοκόλλητοι».
Αν το διαβάζεις εν όψει διακοπών με φίλο ή φίλη, ιδίως αν δεν το έχετε επιχειρήσει στο παρελθόν, μην πανικοβάλλεσαι και μη βιαστείς να ακυρώσεις. Πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι αν υπάρχουν τρόποι να περάσετε πραγματικά καλά δίχως γκρίνιες και φασαρία, σκρόλαρε παρακάτω και βρες τις λύσεις που προτείνει η κλινική ψυχολόγος Δρ Charlotte Russell, σε σχετικό άρθρο της στο blog της The Travel Psychologist.
Αρχικά, πρέπει να πας διακοπές με φίλους;
Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Σύμφωνα με την ψυχολόγο, όταν μια φιλία είναι ισότιμη, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό, οι κοινές διακοπές μπορεί να ενισχύσουν την κόλλα που ενώνει τα άτομα. Μαθαίνεις πράγματα για τον άλλο, δημιουργείτε κοινές αναμνήσεις, και έρχεστε πιο κοντά, όχι μόνο επειδή (πιθανώς) θα κοιμηθείτε στο ίδιο κρεβάτι.
Μια ανασκόπηση 38 μελετών από ερευνητές του Πάντειου, του ΕΚΠΑ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έδειξε ότι οι ποιοτικές φιλίες είναι δώρο για την ψυχική μας υγεία. Όταν νιώθεις ότι έχεις αξία για τον άλλο, ότι σε υποστηρίζει και ότι μεταξύ σας υπάρχει ειλικρινής οικειότητα, τότε οφέλη όπως η προσωπική ανάπτυξη είναι αμοιβαία και ουσιαστικά.
Άρα, πριν κάνεις κράτηση, ρώτα τον εαυτό σου: Υπάρχει εμπιστοσύνη; Υπάρχει σεβασμός; Μπορούμε, αν φτάσουμε εκεί, να λύσουμε τις διαφωνίες μας χωρίς δράματα; Οι απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα θα σε βοηθήσουν να λάβεις αποφάσεις.
Οι φίλοι που θέλουν προσοχή
Αν η φιλία σας έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν –και τα πήγατε καλά–, τα πράγματα είναι ευοίωνα. Αν πάλι δυσκολεύεσαι να εκφράσεις τις προσωπικές σου ανάγκες, αν νιώθεις ενοχές όταν τις εκφράζεις ή σου καταλογίζει ευθύνες ο άλλος, τότε μάλλον χρειάζεται δεύτερη σκέψη.
«Προτείνω να σκεφτείτε στιγμές στη φιλία σας που χρειάστηκε να ζητήσετε κάτι ή να διεκδικήσετε τα θέλω σας. Πώς αντέδρασε ο φίλος σας; Έδειξε κατανόηση, ήταν υποστηρικτικός; Αυτά είναι καλά σημάδια. Αν από την άλλη αγνόησε τις ανάγκες σας, δεν έκανε προσπάθεια να σας καταλάβει και απλώς τις προσπέρασε, μάλλον είναι καμπανάκι κινδύνου», λέει η ψυχολόγος, επισημαίνοντας ότι μια απλή, ειλικρινής κουβέντα μπορεί να προλάβει μεγάλες παρεξηγήσεις. Είναι σαν μια συμφωνία για να περάσετε καλά και οι δύο.
ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΓΟΥΣΤΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑ.
Πριν φύγετε, μίλα ξεκάθαρα
Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσεις από πριν κάποια πιθανά σημεία έντασης. Μπορεί εσύ να είσαι πρωινός τύπος και η φίλη να θέλει να κοιμάται μέχρι τις 11. Εσύ να είσαι vegan και ο φίλος να λιγουρεύεται κοψίδια. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι πιο σημαντικές απ’ όσο νομίζουμε.
Στην καλοπέραση και στα κοινά γούστα όλα είναι καλά. Το θέμα, λέει η ψυχολόγος, είναι τι γίνεται όταν υπάρξει διαφωνία. Αν δεν τα έχετε ξεκαθαρίσει από πριν, το πιθανότερο είναι ένα τριήμερο με νεύρα και αμηχανία.
Κι αν αρχίσουν τα δύσκολα;
Ούτε τα πιο καλά στρωμένα σχέδια δεν εγγυώνται πάντα ότι θα λείψουν οι αναποδιές. Πολύ περισσότερο αν η φιλία είναι φρέσκια, οπότε οι πιθανότητες να ανακαλύψεις κάποιο στραβό του νέου φίλου ή φίλης στις διακοπές είναι πολύ μεγάλες. Το μυστικό της Δρ Russell; Μην κάθεσαι να βράζεις στο ζουμί σου. Μπορείς όμορφα και ευγενικά να πεις: «Ξέρεις, όταν κάνεις το εξής ή έχεις την τάδε συμπεριφορά, με φέρνεις σε δύσκολη θέση. Μπορούμε να το συζητήσουμε;» (Εναλλακτικά, βάλε στους σελιδοδείκτες σου το άρθρο του OW με τους τρεις πρακτικούς τρόπους για να διαχειριστείς τον θυμό σου).
Και μια εμπειρική συμβουλή: προσοχή στο timing! Διάλεξε μια στιγμή ηρεμίας και όχι όταν μιλά η κούραση ή η πείνα – και ποτέ, μα ποτέ το πρωί χωρίς καφέ, αν ο ένας ή και οι δύο δεν λειτουργείτε χωρίς μια πρώτη δόση καφεΐνης. Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, αναζητήστε μια λύση με εποικοδομητικό διάλογο, χωρίς μούτρα, ειρωνεία και επικριτική διάθεση.
Πρακτικά tips για... ήρεμες διακοπές
– Εστίασε στα καλά
Ο φίλος ή φίλη σου μπορεί να αργούν στο μπάνιο, αλλά είναι οι πρώτοι που θα σε υπερασπιστούν αν νιώσεις άβολα. Θυμήσου γιατί τον/τη διάλεξες για συνταξιδιώτη. Μάλλον τα καλά υπερτερούν.
– Δείξε ευγένεια και ευγνωμοσύνη
Μικρές ευγενικές χειρονομίες, όπως να κεράσεις έναν καφέ ή ένα «ευχαριστώ», έχουν τεράστια δύναμη. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η γενναιοδωρία στα λόγια και τις πράξεις και η ευγνωμοσύνη είναι κλειδιά για υγιείς σχέσεις.
– Επικοινώνησε τις ανάγκες σου
Μην αποφεύγεις μια δύσκολη κουβέντα απλώς για να αποφύγεις τη βαβούρα. Πες αυτό που χρειάζεσαι με ήρεμο τρόπο: «Ξέρω ότι λατρεύεις τις εκδρομές, τα μουσεία και τις εκκλησίες, αλλά δούλευα όλο τον χρόνο και θέλω δυο μέρες απλώς να αράξω στην παραλία – μπορούμε να το συνδυάσουμε;».
– Πέρνα λίγο χρόνο με τον εαυτό σου
Δεν είναι κακό να χωρίζεστε κάποιες ώρες για να κάνετε τα δικά σας, είτε είναι ψώνια, είτε ξεκούραση, είτε απλώς η σιωπηλή σύνδεση με τη φύση. Φίλοι είστε, όχι σιαμαία.
– Βρείτε τη χρυσή τομή
Κινείστε σε διαφορετικό budget με τον φίλο ή τη φίλη; Έχετε άλλες προτιμήσεις στο φαγητό; Μιλήστε ανοιχτά, ακούστε τις επιθυμίες και ανάγκες του άλλου, και προσπαθήστε να τις καλύπτετε εκ περιτροπής: πότε το εστιατόριο που διάλεξες εσύ, πότε η παραλία που ήθελε ο άλλος. Όπως λέει η ειδικός: «Το πιο σημαντικό είναι να παίζετε ομαδικά, να κάνετε εποικοδομητικό διάλογο και να μην αντιμετωπίζετε τις ανάγκες των φίλων σας σαν ενοχλήσεις. Επιλέξατε να πάτε μαζί διακοπές για κάποιο λόγο».