iStock

ΔΥΟ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΝ Η ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ

Υπάρχουν δύο είδη καταστάσεων που λειτουργούν ως «τεστ» και θα αποδείξουν αν η σχέση σου θα ανθίσει ή θα διαλυθεί.

«In sickness and in health», λέει το μυστήριο του καθολικού γάμου, εννοώντας πως η ανθεκτικότητα μιας σχέσης οφείλει να φανεί τόσο στις δύσκολες όσο και στις ευχάριστες στιγμές που κάποια στιγμή θα έρθουν. Ο τρόπος που δύο σύντροφοι αντιδρούν σε αυτές, η στρατηγική που επιστρατεύουν, δείχνει πολύ καθαρά αν βάζουν σε προτεραιότητα τη σχέση, το πρόβλημα ή τον εαυτό τους.

Η Tara Denneny, κοινωνική λειτουργός με ειδίκευση στη συμβουλευτική γάμου, εξηγεί ότι υπάρχουν δύο είδη καταστάσεων που λειτουργούν ως «τεστ». Η αντίδραση του κάθε συντρόφου στις καταστάσεις αυτές και ο τρόπος που επικοινωνεί είναι που καθορίζουν το επίπεδο ικανοποίησης από τη σχέση ή που σηματοδοτούν τη λήξη της.

Πώς αντιδρά ο/η σύντροφός σου στον καβγά

Οι έντονες διαφωνίες και τα προβλήματα στην επικοινωνία είναι, όπως επιβεβαιώνουν και οι έρευνες, βασικές αιτίες που μία σχέση οδηγείται στο τέλος της. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το θέμα του καβγά που παίζει ρόλο στη ρήξη, αλλά και ο τρόπος που δύο σύντροφοι μαλώνουν.

Ο τόνος της φωνής, η τάση να διακόπτει ο ένας τον άλλον, αν υπάρχουν προσβολές ή ακόμα κι αν αντί να επιλύει το θέμα, ο ένας από τους δύο συντρόφους προτιμά να αποσυρθεί, όλα αυτά μπορεί να είναι καταστροφικά για τη σχέση.

Τα 2 τεστ από τα οποία κάθε σχέση πρέπει να περάσει
iStock

Στον αντίποδα, η θετική ανταπόκριση, με κατανόηση και σεβασμό ακόμα και κατά τη διάρκεια κάποιου έντονου καβγά μπορεί να κάνει θαύματα. Γιατί δείχνει στον σύντροφό σου ότι συνεχίζεις να νοιάζεσαι γι’ αυτόν ακόμα κι αν διαφωνείτε. Το να «τσακώνεσαι σωστά», λοιπόν, παίζει σημαντικό ρόλο.

Οι ερευνητές τονίζουν και τη σημασία των στρατηγικών που χρησιμοποιεί κανείς στους καβγάδες, προκειμένου να βρεθεί λύση σε ένα θέμα και να αποκατασταθεί η σχέση. Υπάρχουν συνήθως τέσσερις τέτοιες στρατηγικές:

  1. Ενεργή-εποικοδομητική: Οι δύο σύντροφοι σκόπιμα συζητούν τα προβλήματα και κινούνται ενεργά προς την επίλυσή τους.
  2. Παθητική-εποικοδομητική: Ο ένας από τους δύο μπορεί σιωπηλά να συγχωρέσει τον άλλον και να περιμένει υπομονετική να βελτιωθεί μια κατάσταση, χωρίς να εκφράζει φανερή αποδοκιμασία.
  3. Ενεργή-καταστροφική: Εδώ τα δύο άτομα τείνουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλο και μπορεί ακόμα και να απειλούν ότι θα χωρίσουν προκειμένου να λυθεί ένα πρόβλημα.
  4. Παθητική-καταστροφική: Οι σύντροφοι αγνοούν τόσο ο ένας τον άλλον όσο και το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε εποικοδομητική επικοινωνία ούτε επίλυση.

Από τις παραπάνω στρατηγικές η ενεργή-εποικοδομητική είναι αυτό που θα ωφελήσει τη σχέση. Μπορεί να περιλαμβάνει συμβιβασμούς ή κοινή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τους δύο. Πάντως, σίγουρα απαιτεί να ακούν οι σύντροφοι με προσοχή ο ένας τον άλλο, να δείχνουν κατανόηση στο πώς νιώθει και τι τον απασχολεί, να αναγνωρίζουν τα λάθη τους, να συγχωρούν και, αν χρειάζεται, να απομακρύνονται για λίγο από τον καβγά μέχρι να ηρεμήσουν.

Με τον τρόπο αυτό το ζευγάρι δείχνει ότι, ενόψει κάθε δυσκολίας ή προβλήματος, προτεραιότητα έχει η σχέση.

Πώς αντιδρά ο/η σύντροφός σου στη χαρά σου

Όπως ισχύει και με τους φίλους, έτσι και με τους συντρόφους: στη χαρά φαίνονται. Μελέτη του 2023 έδειξε ότι το να χαίρεται ο σύντροφός σου με τη χαρά σου και να σου δείχνει την εκτίμησή του οδηγεί κι εσένα να ανταποκρίνεσαι με τον ίδιο τρόπο στη δική του χαρά και συμβάλλει στη διατήρηση μιας σχέσης.

Όπως και στους καβγάδες, έτσι και στη χαρά η ενεργή-εποικοδομητική στάση, με ενθουσιασμό, υποστήριξη και γνήσιο ενδιαφέρον αυξάνει την ικανοποίηση που οι δύο σύντροφοι νιώθουν, ενώ τους κάνει να χαίρονται ακόμα περισσότερο με ό,τι καλό τους συνέβη. Μάλιστα, έρευνα απέδειξε ότι μια τέτοια θετική στάση ενισχύει και άλλες πτυχές μιας σχέσης, οδηγώντας π.χ. σε μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση.

Τα 2 τεστ από τα οποία κάθε σχέση πρέπει να περάσει
iStock

Στον αντίποδα, αν ο σύντροφός σου είναι παθητικός με τη χαρά σου, αν δείχνει να αδιαφορεί, τότε νιώθεις ότι δεν σε εκτιμά και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της σχέσης.

Όταν ο σύντροφός σου μοιράζεται τη χαρά σου, αυτό δείχνει ότι νοιάζεται για την ευτυχία και την ευεξία σου. Οι στιγμές αυτές δείχνουν πόσο συναισθηματικό χώρο αφήνει για εσένα και πόσο άνετος είναι με το να βρίσκεσαι εσύ στο επίκεντρο.

Βέβαια, άλλη έρευνα έδειξε ότι οι σύντροφοι που το κάνουν αυτό, δηλαδή που αντιδρούν με ενθουσιασμό στη χαρά του συντρόφου τους, είναι αυτοί που βιώνουν και οι ίδιοι συναισθήματα χαράς. Ευκαιρίες να νιώσεις χαρά στην καθημερινότητά σου και να συνδεθείς μέσω αυτής με τον/την σύντροφό σου υπάρχουν πολλές. Ακόμα και ένα όμορφο λουλούδι να δείτε μαζί στον δρόμο, η αντίδρασή του συντρόφου σου σε αυτό μπορεί εκείνη τη στιγμή να σας συνδέσει (π.χ. «Πολύ όμορφο! Τι ωραία που βγήκαμε να περπατήσουμε!») ή να σας αποσυνδέσει, αν π.χ. το κοιτάξει αδιάφορα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.