Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΙΟ ΣΥΜΠΑΘΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να κερδίσεις περισσότερη συμπάθεια από τους γύρω σου: Να τους κάνεις περισσότερες ερωτήσεις – αρκεί να είναι οι σωστές.

Ας το παραδεχτούμε: Όλοι θέλουμε να είμαστε συμπαθείς στους άλλους. Αν όχι γενικά, τουλάχιστον σε άτομα που τραβούν την προσοχή μας και θα θέλαμε να πλησιάσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα. Σε κάποιους βγαίνει χωρίς μεγάλη προσπάθεια, άλλοι όμως δυσκολεύονται. Ίσως να μην έχουν ακούσει αυτό που επισημαίνουν δυο καθηγήτριες του Harvard Business School: ότι όλοι έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ δυνατό όπλο, το να κάνουμε ερωτήσεις.

«Για κάποιους, το να κάνουν ερωτήσεις είναι εύκολο», έχουν γράψει σε άρθρο τους στο Harvard Business Review η Alison Wood Brooks και η Leslie K. John, που διδάσκουν Διοίκηση Επιχειρήσεων στο διακεκριμένο πανεπιστήμιο. «Η φυσική τους περιέργεια, η συναισθηματική νοημοσύνη τους και η ικανότητά τους να “διαβάζουν” τους άλλους βάζουν στο στόμα τους τις ιδανικές ερωτήσεις. Όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν θέτουμε αρκετές ερωτήσεις ούτε το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Σύμφωνα με τις καθηγήτριες, οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι πολλοί, όπως:

  • Μπορεί να είμαστε εγωκεντρικοί και να προσπαθούμε να εντυπωσιάζουμε τους άλλους μιλώντας για τον εαυτό μας, αλλά όχι κάνοντας ερωτήσεις για εκείνους.
  • Μπορεί να είμαστε απαθείς και να μην μας ενδιαφέρουν οι άλλοι, ή να προβλέπουμε πως ό,τι και να πουν θα είναι βαρετό.
  • Μπορεί να νιώθουμε ότι ξέρουμε ήδη όλες τις απαντήσεις (κάποιες φορές ισχύει, άλλες όχι).
  • Μπορεί να φοβόμαστε ότι θα κάνουμε τη λάθος ερώτηση και θα φανούμε αγενείς ή ακόμα και ανόητοι.

Ωστόσο, οι δύο ειδικοί εκτιμούν ότι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι δεν συνειδητοποιούμε πόσο θετικά μπορεί να επιδράσει το να κάνουμε ερωτήσεις.

Οι ερωτήσεις σε βάθος χρόνου

Θα μπορούσαμε να πάμε χιλιάδες χρόνια πίσω, στην εποχή του Σωκράτη και της Μαιευτικής μεθόδου του. Ή και στον προηγούμενο αιώνα, τότε που ο Ντέηλ Κάρνεγκι έγραφε στο βιβλίο του «Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους»: «Να είσαι καλός ακροατής. Και να κάνεις ερωτήσεις που ο άλλος θα απολαύσει να απαντάει» (το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1936 και κυκλοφορεί ακόμη, στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος).

Ας δούμε όμως πιο πρόσφατα δεδομένα: Η Alison Wood Brooks και συνάδελφοί της στο Harvard ανέλυσαν χιλιάδες συνομιλίες ατόμων που γνωρίζοντας είτε online, μέσω chat, είτε σε speed dating.

Οι ερωτήσεις μάς κάνουν συμπαθείς στους άλλους
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είχαν οδηγία να κάνουν τουλάχιστον εννέα ερωτήσεις μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας, ενώ άλλοι να μην κάνουν περισσότερες από τέσσερεις σε ανάλογο χρονικό διάστημα.

  • Όσοι έκαναν τις πολλές ερωτήσεις σε online chat φάνηκαν πιο συμπαθείς στους συνομιλητές τους και έμαθαν περισσότερα για τα ενδιαφέροντά τους.
  • Στο speed dating, όσοι μιλούσαν με τα άτομα που έκαναν πολλές ερωτήσεις ήταν πιο θετικοί σε ένα επόμενο ραντεβού μαζί τους.

Ρώτα με κι άλλα

«Το καλό νέο είναι ότι με το να θέτουμε ερωτήσεις βελτιώνεται φυσικά η συναισθηματική νοημοσύνη μας, που με τη σειρά της μας κάνει καλύτερους στο να θέτουμε ερωτήσεις – είναι ένας ενάρετος κύκλος», επισημαίνουν οι Alison Wood Brooks και Leslie K. John.

Η ερευνητική δουλειά της πρώτης έδειξε ότι υπάρχουν 4 είδη ερωτήσεων:

  1. Εισαγωγικές ερωτήσεις, π.χ. Πώς είσαι;
  2. Ερωτήσεις «καθρέφτης», π.χ. Καλά είμαι, εσύ;
  3. Ερωτήσεις που αλλάζουν εντελώς την πορεία μιας συζήτησης.
  4. Ερωτήσεις που προκύπτουν με βάση την προηγούμενη απάντηση. Αυτές αποδείχτηκε ότι βοηθούν πάρα πολύ στην επικοινωνία μεταξύ δύο ατόμων. Δείχνουν ότι ο συνομιλητής σου σε ακούει, νοιάζεται για όσα λες και θέλει να μάθει περισσότερα.

Όχι ότι δεν υπάρχουν πιθανές «παγίδες», όπως το να κάνεις μια ερώτηση πολύ νωρίτερα από ό,τι θα επέτρεπε ο βαθμός οικειότητας που έχει αναπτυχθεί με τον συνομιλητή σου. Η γραμμή που χωρίζει το ενδιαφέρον για τον άλλο από την αδιακρισία ή και το κουτσομπολιό είναι ένα όριο που καλό είναι να έχουμε κατά νου, αν δεν θέλουμε να φτάσουμε ολοταχώς στη φάση της αντιπάθειας.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.