Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Κάθε φορά που νιώθεις το μυαλό σου «υπερφορτωμένο» από την υπερβολική σκέψη, δοκίμασε να βγεις για έναν περίπατο. Ακόμη και 10 λεπτά αρκούν για να επανέλθεις στην πραγματικότητα.

Όταν ήμουν φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, πήγαινα για έναν περίπατο στην παραλία κάθε φορά που ήθελα να «καθαρίσω» το μυαλό μου. Εκείνη την περίοδο ήμουν μάλλον από τους τυχερούς, αφού είχα τη θάλασσα στα 20 λεπτά με τα πόδια από το σπίτι μου. Κάπως έτσι κατάλαβα ότι το περπάτημα δίπλα στη θάλασσα και η αίσθηση ότι αφήνεις πίσω σου τη βοή της πόλης είναι δύο καταστάσεις που μπορούν πραγματικά να κάνουν το μυαλό και το σώμα σου να ηρεμήσει.

Αδιαμφισβήτητα η επαφή με τη φύση είναι θεραπευτική. Ακόμα κι αν δεν έχεις πάρει τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσεις από μια μεγάλη πόλη στην ύπαιθρο, μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς δίπλα στο κέντρο της πόλης μπορεί να σε χαλαρώσει. Αν απλά θέλεις να σταματήσεις το «overthinking» και τον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων, ακόμα και μια βόλτα στο τετράγωνο μπορεί να είναι αρκετή για να το πετύχεις.

Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με έναν περίπατο

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι στο μυαλό σου επικρατεί ένα χάος, δοκίμασε να κάνεις έναν περίπατο με συνείδηση. Το περπάτημα είναι ένας παραγωγικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις το άγχος, ακόμα κι αν έχεις στη διάθεσή σου μόνο 10 λεπτά! Αξίζει να διαθέσεις αυτόν τον χρόνο σε έναν μικρό περίπατο απ' το να τον περάσεις scroll-άροντας στο κινητό σου ή μένοντας ξαπλωμένος στον καναπέ.

περίπατος
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, προσπάθησε να επικεντρωθείς στις σωματικές αισθήσεις σου. Για παράδειγμα, παρατήρησε τη θερμοκρασία του σώματός σου ή τους παλμούς της καρδιάς σου. Οι ειδικοί λένε ότι η παρατήρηση των αισθήσεών μας καθώς κινούμαστε, για παράδειγμα το πώς νιώθουμε τα πόδια μας καθώς αυτά αγγίζουν το έδαφος, είναι θεραπευτικό.

Έπειτα, μετατόπισε την προσοχή σου στο περιβάλλον γύρω σου και παρατήρησε τα εξωτερικά ερεθίσματα. Αναρωτήσου τι ακούς και τι βλέπεις. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να σε επαναφέρει στην πραγματικότητα και να διώξει τις θολές σκέψεις απ' το μυαλό σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.