Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΟΥ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα κι αν δεν αγαπάμε τα λάθη μας, ας μάθουμε πόσο μας ωφελούν κι ας αναγνωρίσουμε τη μεγάλη συμβολή τους στην προσωπική μας εξέλιξη.

Καλά τα είχε πει ο Τόμας Έντισον: τα λάθη δεν ταυτίζονται με την αποτυχία. Μπορεί να είναι μια ευκαιρία να δεις τι δεν λειτουργεί.

Σήμερα, ζούμε σε μια εποχή που δεν αναγνωρίζει το λάθος ως αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας μάθησης και εξέλιξης. Όλοι κρινόμαστε από το στιγμιαίο αποτέλεσμα, από τις επιτυχίες μας. Το λάθος ταυτίζεται με την αδυναμία, την απροσεξία, την τεμπελιά και γενικά με έννοιες αρνητικές. Όμως, τα πράγματα στην ουσία τους είναι κάπως διαφορετικά.

Το λάθη προσφέρουν γνώση

Αν είσαι από αυτούς που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τυχόν λάθη, γιατί θεωρούν ότι αυτό λειτουργεί προς όφελός τους, ίσως είναι ώρα να αναθεωρήσεις. Με το να αποφεύγεις τα στραβοπατήματα, μπορεί να χάσεις πληροφορίες, οι οποίες να αποδεχτούν σημαντικές για την εξέλιξή σου. Μην απορρίπτεις την πιθανότητα οι πληροφορίες που σου προσφέρει ένα λάθος να είναι πολύτιμες. Επιπλέον, μέσα από αυτά, όχι μόνο αποκτάς περισσότερη γνώση, αλλά η γνώση αυτή είναι πιο βαθιά και σε οδηγεί στην πραγματική κατανόηση.

λάθη
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Τα κρυφά οφέλη ενός λάθους

Τα λάθη μπορούν να σε βοηθήσουν να αλλάξεις ριζωμένους κανόνες που δεν αφήνουν περιθώρια εξέλιξης. Δεν έχει σημασία αν κάτι λειτουργούσε δέκα χρόνια πριν, σήμερα μπορεί να μην λειτουργεί και ένα λάθος να σου δείξει ότι είναι καιρός να προχωρήσεις σε αλλαγές.

Σε διδάσκουν, επίσης, ταπεινοφροσύνη. Όσοι πιστεύουν ότι δεν κάνουν λάθη, σταματούν να αμφισβητούν τον εαυτό τους και να αναζητούν προκλήσεις. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και λανθασμένες αποφάσεις. Τα στραβοπατήματα είναι κι ένας τρόπος να καλλιεργήσεις την ενσυναίσθησή σου, να μάθεις να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να δείχνεις κατανόηση. Τέλος, είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια ανθεκτικότητας. Μόνο αν πέσεις, θα μάθεις πώς να σηκώνεσαι, θα μάθεις να προσπαθείς για αυτό που θες.

Αποδέξου τα κι ας μην τα αγαπάς

Το σημαντικό είναι να αναγνωρίζεις και να αποδέχεσαι τα λάθη σου. Δεν χρειάζεται να τα αγαπήσεις. Αποδέξου την ατέλεια και μην την ταυτίζεις με την τεμπελιά, την απροσεξία, την αδιαφορία. Δεν πειράζει αν σκοντάψεις. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο να σκοντάψεις. Ανάλαβε τις όποιες ευθύνες, συγχώρεσε τον εαυτό σου και τους άλλους, και μάθε μέσα από τις εμπειρίες. Η τελειότητα δεν είναι πραγματική επιλογή.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.