Χριστίνα Αβδίκου

ΓΙΑΤΙ ΣΧΕΔΟΝ 2 ΣΤΟΥΣ 3 ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Που οφείλεται η τάση των ανθρώπων να αποφεύγουν διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις; Πρόσφατη έρευνα διαπιστώνει ότι η απάντηση μπορεί να κρύβεται στο πορτοφόλι...

Πάρτι, εκδηλώσεις γενεθλίων, γάμοι, βαφτίσεις, networking events και πολλές άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής και, ορισμένες φορές, βασικό παράγοντα κοινωνικοποίησης. Κάποτε μπορεί να βαριόμαστε ή να μην θέλουμε να παρευρεθούμε σε μια τυπική εκδήλωση αλλά και πόσες φορές δεν περάσαμε καλά παρότι αρνιόμασταν πεισματικά να σηκωθούμε από τον καναπέ;

Στο γιατί κάποιος να θέλει να τις αποφύγει κοινωνικές εκδηλώσεις, οι απαντήσεις μπορεί να διαφοροποιούνται: έλλειψη διάθεσης, εσωστρέφεια, αποσυντονισμός από τη ρουτίνα. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι λόγοι που αποφεύγει κάποιος μια κοινωνική εκδήλωση μπορεί να είναι και οικονομικοί. Ειδικότερα, έρευνα που διεξήχθη από την OnePoll για λογαριασμό της αμερικάνικης εταιρείας Beyond Finance, διαπίστωσε ότι το 66% των συμμετεχόντων έχει αποφύγει κοινωνικές εκδηλώσεις επειδή έχει νιώσει αμήχανα ή άβολα για την οικονομική του κατάσταση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε 2.000 ενήλικες.

Το άγχος για τα οικονομικά και η έλλειψη κοινωνικής ζωής

Οι οικονομικές δυσκολίες φαίνεται ότι κάνουν πολλούς ανθρώπους στις ΗΠΑ να νιώθουν άβολα και να ντρέπονται σε βαθμό που αποφασίζουν να απέχουν από εκδηλώσεις με άλλο κόσμο. Τι αποκάλυψε η έρευνα; Ότι περίπου το 30% των ερωτηθέντων έχουν αποφύγει πάρτι γενεθλίων, γάμους, άλλες ευχάριστες στιγμές αλλά και εκδηλώσεις δικτύωσης για λόγους οικονομικούς. Μάλιστα, οι προσφατες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης και ο πληθωρισμός έκαναν το 56% των ερωτηθέντων να αισθάνεται «εξαιρετικά» ή «αισθητά» πιο αγχωμένο.

χρήματα
Χριστίνα Αβδίκου

Πέρα από τον οικονομικό παράγοντα ως βασική αιτία αποφυγής κοινωνικών εκδηλώσεων, η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι τα οικονομικά ζητήματα αποτελούν βασική πηγή άγχους για τους Αμερικάνους (εικάζω πως όχι μόνο για αυτούς...).

Ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα κερδίζουν, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα, συγκεκριμένα το 57%, δήλωσαν ότι τα οικονομικά τους θα τους κάνουν πάντα να αισθάνονται αγχωμένοι. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Beyond Finance σε δήλωσή του, «τα συμπτώματα του οξέος στρες που προκαλείται λόγω οικονομικών δυσκολιών, όπως οι συμπεριφορές αποφυγής που σχετίζονται με τα οικονομικά, τα αισθήματα απομόνωσης και οι ενοχές, μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα κερδίζει».

Επιπλέον, τρεις στους πέντε ερωτηθέντες, και συγκεκριμένα το 61%, αισθάνονται ότι δεν κερδίζουν αρκετά χρήματα για να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο. Και ο μέσος ερωτώμενος πιστεύει ότι θα του πάρει 38 χρόνια για να εξοφλήσει το χρέος της πιστωτικής του κάρτας.

Εξίσου μεγάλα είναι τα ποσοστά που αφορούν σε ερωτήσεις που σχετίζουν το άγχος με τα οικονομικά προβλήματα και άλλα συναισθήματα. Το 58% νιώθει μόνο του στο πώς βιώνει το οικονομικό άγχος και το 51% ντρέπεται για τις οικονομικές του δυσκολίες. Τέλος, στο ερώτημα εάν έχουν μιλήσει ποτέ για το οικονομικό τους άγχος, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν τον/την σύντροφό ή συζυγό τους (39%) παρά έναν γιατρό ή έναν θεραπευτή (29%).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.