iStock

Η ΑΠΙΣΤΙΑ ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΜΟΥ

Σύμφωνα με έρευνα, τα «7 χρόνια φαγούρας» στον γάμο ίσως έχουν κάποια βάση, αφού τότε φαίνεται πως γεννιούνται οι πρώτες σκέψεις για απιστία.

Τόσο οι Πυθαγόρειοι όσο και διάφοροι αρχαίοι πολιτισμοί θεωρούσαν ότι ο αριθμός 7 είναι ιερός, συμβολικός, ότι έχει μια δύναμη μυστηριακή. Αμέτρητα είναι τα παραδείγματα που δίνονται για να μας πείσουν γι’αυτό, τα οποία βέβαια δύσκολα ένας ορθολογιστής μπορεί να αποδεχτεί. Πώς να αντιταχθείς όμως στην επιστήμη, όταν αποκαλύπτει ότι τα «7 χρόνια φαγούρας» μπορεί και να αποτελούν μία δυσάρεστη πραγματικότητα στον γάμο;

Η έκφραση «7 χρόνια φαγούρας» έγινε ευρέως γνωστή το 1955, από την ομότιτλη ταινία με πρωταγωνίστρια τη Marilyn Monroe. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει ότι περί τον 7ο χρόνο της γαμήλιας συμβίωσης κορυφώνεται η ροπή προς την απιστία και οι σκέψεις για διαζύγιο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 313 έγγαμα άτομα από το Ισραήλ ηλικίας άνω των 30 ετών χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τα έτη έγγαμου βίου τους (κάτω από 5, από 6 έως 10 χρόνια και πάνω από 11 χρόνια). Σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

  • Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αρχίζουν να σκέφτονται την απιστία περίπου στα 7 χρόνια γάμου.
  • Ενώ για τους άνδρες όσο περνούν τα χρόνια η πρόθεση να απιστήσουν αυξάνεται, για τις γυναίκες μειώνεται.

Μετά τα 7 χρόνια η «φαγούρα» της απιστίας για τους άνδρες επιστρέφει και στα 30 χρόνια

Η συγκεκριμένη μελέτη, βέβαια, αρκέστηκε στην πρόθεση για απιστία, δεν εξέτασε δηλαδή πόσοι πραγματικά ενέδωσαν. Το τελευταίο αποκαλύπτει μια άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Marriage and Family και προκύπτει από έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, για τις γυναίκες που έχουν απατήσει τον σύντροφό τους, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα στον 7ο χρόνο γάμου, μα έπεφταν σταθερά κατά τα επόμενα έτη (σχεδόν εκμηδενίζονταν για γυναίκες παντρεμένες πάνω από 20 χρόνια). Στον αντίποδα, ενώ και για τους άνδρες ο 7ος ήταν ο χρόνος της «φαγούρας», στη συνέχεια τα ποσοστά έπεφταν μέχρι τον 18ο χρόνο, για να αυξηθούν ξανά τα επόμενα έτη! Για την ακρίβεια, άνδρες που δήλωσαν ότι είναι 30 χρόνια με την σύντροφό τους φάνηκε να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά απιστίας (ακόμα πιο υψηλά από ό,τι στα 7 χρόνια)! Η μελέτη αυτή, λοιπόν, αποδεικνύει, ότι για τους άνδρες η «φαγούρα» ενδέχεται να επιστρέψει εντονότερη και στα… 30 χρόνια!

Η απιστία κορυφώνεται στα 7 χρόνια γάμου
iStock

Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο από την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ, που έρχεται να προστεθεί στα δυσοίωνα προγνωστικά των 7 ετών, είναι ότι κατά μέσο όρο τα περισσότερα διαζύγια εκδίδονται κατά τον 8ο χρόνο συμβίωσης, άρα σίγουρα έναν χρόνο πριν έχει επέλθει η ρήξη.

Για να μην σε πιάσει άγχος…

Αναλύοντας τα παραπάνω συμπεράσματα σε άρθρο του στο Psychology Today, ο Justin J. Lehmiller Ph.D., ψυχολόγος και ερευνητής στο Ινστιτούτο Kinsey του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, παραθέτει τις επιφυλάξεις του. Διευκρινίζει καταρχάς ότι σε όλες τις παραπάνω έρευνες ελήφθησαν πληροφορίες από ετερόφυλα ζευγάρια, άρα δεν είναι βέβαιο ότι τα «7 χρόνια φαγούρας» ισχύουν και για τα ομόφυλα. Δεύτερον, επισημαίνει, ότι όλα προέρχονται από απαντήσεις που οι ίδιοι οι συμμετέχοντες έδωσαν, οι οποίες δεν είναι βέβαιο ότι είναι εντελώς αληθείς. Για παράδειγμα, λέει ο ίδιος, «δεν είναι σαφές αν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας πράγματι απατούν σπανιότερα τους άνδρες τους ή αν απλά δεν θέλουν να το αποκαλύψουν».

Επιπλέον, καμία από τις μελέτες δεν διευκρίνισε αν σε όλα τα ζευγάρια η μονογαμία αποτελεί «κανόνα». Όπως ο ίδιος λέει, τα τελευταία χρόνια η πολυσυντροφικότητα αποτελεί μια διευρυμένη πραγματικότητα που μελλοντικές αντίστοιχες μελέτες δεν θα πρέπει να παραβλέπουν.

Τέλος, το μεγάλο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί στις μελέτες αυτές είναι το γιατί. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά στα 7 χρόνια; Έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι άνθρωποι φαίνεται να λειτουργούμε σε 7ετείς κύκλους ζωής (υπολογίζεται ότι με αυτή τη συχνότητα αλλάζουμε και αυτοκίνητο); Ή πρόκειται απλά για μία λογική χρονική στιγμή κατά την οποία τα πρώτα χρόνια «του μέλιτος» έχουν περάσει και αναδύονται οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους δύο συντρόφους; Αν πράγματι σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, και ιδανικά πριν επιβεβαιώσεις και εσύ τον «κανόνα» των 7 ετών, χρειάζεται να σκεφτείς: Γεφυρώνονται αυτές οι διαφορές ή έχει έρθει η ώρα να τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.