Unsplash Priscilla du Preez

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑ

Μερικές φορές, η μοναξιά είναι μια άβολη κατάσταση. Άλλες, μπορεί να αποτελέσει τη συνθήκη που χρειαζόμαστε για να συνδεθούμε με τον εαυτό μας.

Στη διάρκεια της πανδημίας, οι ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση μειώθηκαν σημαντικά. Ειδικά στα πρώτα λοκντάουν, πολλοί από εμάς έπρεπε ξαφνικά να μάθουμε να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας, επειδή ζούσαμε μόνοι. Ο περιορισμός της αλληλεπίδρασης με γνωστούς, φίλους και συγγενείς στην πραγματική ζωή είναι πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο που συνδεόμαστε μαζί τους και να αυξήσει τα συναισθήματα απομόνωσης που βιώνουμε. Φυσικά, ο καθένας από εμάς αντιδρά διαφορετικά.

Για τους εσωστρεφείς, το να περνούν χρόνο μόνοι είναι μια κατάσταση στην οποία αισθάνονται άνετα. Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν άβολα και η μοναξιά τους προκαλεί συναισθήματα άγχους. Μερικοί θέλουν να περιβάλλονται από κόσμο, γιατί αυτό τους χαρίζει ενέργεια, ενώ άλλοι νιώθουν ανακούφιση όταν δεν χρειάζεται να είναι τόσο κοινωνικοί. Υπάρχουν, επίσης, επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί ακόμα και να μικραίνει τη ζωή.

Η άβολη μοναξιά

«Η μοναξιά δημιουργεί μια σιωπή, μέσα στην οποία αναγκαζόμαστε να ακούσουμε σκέψεις και να νιώσουμε συναισθήματα που μια πολύβουη ζωή μπορεί να κάλυπτε. Το να είμαστε μόνοι μάς αναγκάζει να έρθουμε σε επαφή ακόμα και με δύσκολα συναισθήματα, που σε κανονικές συνθήκες προσπαθούμε να αποφύγουμε», παρατηρεί η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, εκπαιδευτική-συμβουλευτική ψυχολόγος.

Ωστόσο, το αν αισθανόμαστε άβολα ή όχι με τη μοναξιά συχνά σχετίζεται με την ερμηνεία που της δίνουμε εμείς οι ίδιοι. Κάποιοι αισθάνονται άγχος και δεν μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις μόνοι τους, ενώ άλλοι νιώθουν αποκομμένοι από όσα συμβαίνουν γύρω τους. «Για πολλούς η αίσθηση της μοναξιάς θυμίζει απόρριψη και εγκατάλειψη, οπότε μπορεί να πυροδοτεί πολύ επώδυνα συναισθήματα», συμπληρώνει η κ. Εμμανουηλίδου.

Εάν δεν μας αρέσει να είμαστε μόνοι, ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Είναι πιο πιθανό να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το αρνητικό συναίσθημα που βιώνουμε αν γνωρίζουμε την πραγματική αιτία που το προκαλεί.

Τα οφέλη τού να περνάς χρόνο μόνος/η

Αν και οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι ευεργετικές για την ψυχική μας υγεία, η μοναξιά μπορεί να μας προσφέρει μια αίσθηση εσωτερικής δύναμης. Εάν μπορούμε να συνδεθούμε με τον εαυτό μας με ενσυνείδητο τρόπο, το να μείνουμε λίγο μόνοι μαζί του μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητά μας και να μας οδηγήσει στην αγάπη προς τον εαυτό. Είναι σημαντικό να είμαστε φίλοι μαζί του και να αναγνωρίζουμε την ευτυχία που πηγάζει από εμάς τους ίδιους. Το να βασιζόμαστε ολοκληρωτικά σε εξωτερικές πηγές, μπορεί να μας κάνει πιο μοναχικούς μόλις αυτές σταματήσουν να υφίστανται.

Δες την άλλη πλευρά της μοναξιάς
Unsplash Priscilla du Preez

Ο διαλογισμός, ένα ημερολόγιο καταγραφής και η σύνδεση με τα συναισθήματά μας μπορούν να μας συμφιλιώσουν με την μοναξιά. Εάν εξακολουθούμε να δυσκολευόμαστε, ίσως το να προγραμματίζουμε ευχάριστες δραστηριότητες να μπορεί να μας βοηθήσει λίγο περισσότερο.

Αν, πάλι, έχουμε εντοπίσει τα ψυχολογικά οφέλη της μοναξιάς, είναι σημαντικό «να αφήσουμε τον εαυτό μας να γίνει ο καλύτερός μας φίλος, αφού θα έχουμε κατακτήσει την αυτοφροντίδα ως μόνιμη πια πρακτική», καταλήγει η ειδικός.

Η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου είναι εκπαιδευτική-συμβουλευτική ψυχολόγος MEd, MEd, MSc, Cert.Couns., PhD, CPsychol.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.