iStock

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ

Ένας κλινικός ψυχολόγος προτείνει μια τεχνική που θα σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από τις δεκάδες σκέψεις που πιθανότατα τρέχουν ανεξέλεγκτα στο μυαλό σου.

«Εστίασε σε πράγματα που μπορείς να ελέγξεις». Αυτή είναι η φράση που μου έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που προσπαθώ να μετριάσω το άγχος και την ανησυχία που κατακλύζουν το μυαλό μου.  Ωστόσο, αυτό δεν πετυχαίνει πάντα. Δεν είναι λίγες οι φορές που υπερφορτώνω το μυαλό μου με σκέψεις, απορίες και ερωτήσεις για τις οποίες δεν έχω συγκεκριμένες απαντήσεις. Ορισμένες φορές αυτά τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα, που καθιστούν αδύνατη τη συγκέντρωση ή την εστίαση σε κάποια άλλη πράξη ή γεγονός.

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουμε ότι η ανησυχία θα μας κάνει να αγχωθούμε και να αναστατωθούμε ακόμα περισσότερο, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να νιώθουμε αυτό το συναίσθημα.

Για να βοηθήσει τους ασθενείς του να αντιμετωπίσουν αυτού του είδους την ανησυχία και το άγχος, ο κλινικός ψυχολόγος Michael Stein (που εδώ και 14 χρόνια ειδικεύεται στη θεραπεία αγχωδών διαταραχών) ανέπτυξε μια μέθοδο την οποία ονομάζει «τεχνική του προβολέα» ή αλλιώς «spotlight technique», και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη όταν οι σκέψεις μας τρέχουν ανεξέλεγκτες. Σε άρθρο του στο Psychology Today εξηγεί πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή την απλή πρακτική.

ανησυχία
iStock

Η «τεχνική του προβολέα», μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες αντιμετώπισης του άγχους

Ο Stein προτείνει να αφήσουμε αναπάντητα εκείνα τα ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν με βεβαιότητα και να εστιάζουμε τις σκέψεις μας σε κάτι άλλο. Όπως εξηγεί, η εφαρμογή της «τεχνικής του προβολέα» είναι απλή: Σκεφτείτε τον εαυτό σας να χειρίζεται έναν προβολέα σε ένα σκοτεινό θέατρο. Η σκηνή είναι το μυαλό σας και ο προβολέας η προσοχή σας. Από εσάς εξαρτάται πού θα τον στρέψετε.

Αν αναλύσουμε τον παραλληλισμό του Stein, θα δούμε ότι η σκηνή (δηλαδή το μυαλό μας) είναι γεμάτη με διάφορες ερωτήσεις, ανησυχίες, σκέψεις, και γενικά όλα τα πράγματα που μας απασχολούν. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να «ρίχνει τα φώτα» σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «ερωτήσεις ανησυχίας» και να προσπαθεί να βρει τις απαντήσεις, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μετακινήσετε συνειδητά τον προβολέα σε αυτό που κάνετε πραγματικά τη δεδομένη στιγμή, χωρίς να προσπαθήσετε να απαντήσετε καμία από τις ερωτήσεις.

Η ιδέα δεν είναι η τεχνική αυτή να αποσπάσει την προσοχή μας από την ύπαρξη αυτών των ερωτήσεων. «Είναι ακόμα εκεί, αλλά βρίσκονται στο σκοτάδι, στο παρασκήνιο, και εσείς δεν ασχολείστε με αυτές», γράφει ο ειδικός στο άρθρο του. «Ο προβολέας της προσοχής σας είναι σε αυτό που κάνετε την παρούσα στιγμή, οι αγχωτικές σκέψεις αγνοούνται». Όπως τονίζει, πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να μην λύσει τα προβλήματα που ο εγκέφαλός σας λέει ότι πρέπει οπωσδήποτε να λύσετε τη δεδομένη στιγμή. «Αυτό δεν σημαίνει να αφήσετε την ανησυχία ή τις ίδιες τις σκέψεις. Σημαίνει να εγκαταλείψετε την προσπάθεια να επιλύσετε την ανησυχία».

ανησυχία
iStock

Ναι, πρόκειται μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ο Stein προειδοποιεί: Μην περιμένετε να είστε τέλειοι σε αυτό. Θα υπάρξουν στιγμές που ενώ θα χρησιμοποιήσετε την τεχνική, απλά από συνήθεια η προσοχή σας θα επιστρέψει στις σκέψεις ανησυχίας, χωρίς καν να το επιδιώκετε. «Αυτό δεν πειράζει, είναι μέρος της διαδικασίας για να γίνετε καλύτεροι σε αυτή τη δεξιότητα. Σκεφτείτε το σαν έναν αδύναμο μυ τον οποίο γυμνάζετε: θα δυναμώσει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου», προσθέτει.

Όπως τονίζει, χρειάζεται χρόνος, συνέπεια και προσπάθεια. αλλά αυτή η τεχνική αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες αντιμετώπισης της ανησυχίας και του άγχους μακροπρόθεσμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.